Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Του… ξέφυγε η αλήθεια για την Ελλάδα


Γράφει ο ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

Έχει αποκληθεί «Mr. Euro». Μάλλον λοιπόν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι από εκείνους που θα έκαναν ό, τι περνούσε από το χέρι τους, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάρρευση της ευρωζώνης, που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του κοινού νομίσματος, το οποίο φέρει και τη δική του υπογραφή.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Eurogroup. Όσο βρισκόταν στο πλευρό του ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και η Γαλλία διέθετε τρία «Α» στην αξιολόγηση της οικονομίας της, ο έμπειρος Κεντροδεξιός πολιτικός δεν παρέλειπε συχνά να αρθρώνει αντίλογο στα σχέδια του Βερολίνου και της Άνγκελα Μέρκελ. Σήμερα, δεν συμβαίνει πλέον κάτι τέτοιο.
Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, υποτίθεται ότι θα έδινε οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ζητούσε μετ’ επιτάσεως να μεταβεί στις Βρυξέλλες έχοντας εξασφαλίσει τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών με το νέο πακέτο μέτρων το οποίο προτείνει η τρόικα, ως αντίτιμο για το Μνημόνιο ΙΙ.
Η συμφωνία επετεύχθη, αλλά οι προσδοκίες του αντιπροέδρου της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργού Οικονομικών, διαψεύστηκαν. Το Eurogroup δεν κατέληξε σε καμία απόφαση. Ή μάλλον, κατέληξε στην απόφαση να συνεχίσει να «παίζει» με την Ελλάδα. Σε πολιτικό επίπεδο πάντα. Εκεί άλλωστε, όπου θα κριθεί και η αντιμετώπιση της κρίσης.
Πλέον, οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα της διπλωματικής αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος. Συμπεριφέρονται άτσαλα και άγαρμπα απέναντι στην Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup, η εύλογη απορία όλων είχε να κάνει με τον λόγο που… πραγματοποιήθηκε. Την απάντηση την έδωσε με απερίφραστο τρόπο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αν δεν είχε συγκληθεί το Eurogroup, οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα δεν θα είχαν πιεστεί να καταλήξουν σε συμφωνία, σχολίασε. Δηλαδή, του… ξέφυγε η αλήθεια.
 statesmen.gr