Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ανασχηματισμός… μετά το PSI

Γράφει ο ΦΙΛΛΙΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Με σημερινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις πληροφορίες περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς απόλυτη προτεραιότητα για τον Λουκά Παπαδήμο και τους συνεργάτες του αποτελεί η αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων για το PSI, και η επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
Αυτή θα ήταν η… συμβατική ανάγνωση της δήλωσης του Παντελή Καψή. Και επομένως, η λάθος ανάγνωση, καθώς με τη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα της πραγματοποίησης αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Έθεσε απλώς ως ορόσημο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI, που σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει προσδιορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχουν οδηγηθεί σε πρακτικό αποτέλεσμα, μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
Με δεδομένο τον προσδιορισμό της 8ης Απριλίου ως ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει ένα… κενό διάστημα περίπου δυο μηνών. Όλοι δε καταλαβαίνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου με τους σημερινούς ρυθμούς, και με τη θεμελιώδη εκκρεμότητα των διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.
Απ’ την άλλη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές που γίνονται από το Μέγαρο Μαξίμου, να επιθυμεί την αλλαγή στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να καταστεί περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό.
Προφανώς λοιπόν, ο ανασχηματισμός… έρχεται.

statesmen.gr