Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ & ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Κ. ΚΟΛΛΙΑ

Ο Επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού, βουλευτής Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, αναφορικά με τον αποκλεισμό της σταφίδας από την πρόσκληση του Μέτρου 2.1.4 για τη Βιολογική Γεωργία, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Στην πρόσφατη πρόσκληση που δημοσιεύθηκε για το μέτρο 2.1.4 «Βιολογική Γεωργία», με έκπληξη διαπίστωσαν οι αμπελοκαλλιεργητές ότι από τις επιλέξιμες καλλιέργειες εξαιρείται, μεταξύ άλλων, η σταφίδα.
Η σταφίδα αποτελεί σήμερα, ένα από τα μοναδικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα που στηρίζει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών, αποτελεί όχι μόνο την παλαιότερη βιολογική καλλιέργεια στη χώρα μας, αλλά παραμένει ένα σημαντικό συναλλαγματοφόρο προϊόν. Ως σχεδόν μοναδικό ελληνικό προϊόν, έχει υψηλή ζήτηση διεθνώς και, ως εκ τούτου, υψηλή εξαγωγιμότητα και εν δυνάμει μεγάλη προστιθέμενη αξία.
Η γενική παραδοχή, μάλιστα, πως ο αγροτικός τομέας και  η στήριξη του εξαγωγικού εμπορίου θα έπρεπε αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη ,την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση, δεν συγκινεί ιδιαίτερα την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δυστυχώς, αυτήν ακριβώς την κρίσιμη στιγμή που χρειάζεται στήριξη η βιολογική καλλιέργεια, το Υπουργείο επιλέγει να αφήσει έξω από το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας τη σταφίδα. Αντί να επενδύσει σοβαρά επάνω σ’ αυτό το προϊόν, εντάσσοντας τη σταφίδα στις επιλέξιμες καλλιέργειες, εγκαταλείπει τους παραγωγούς που επί χρόνια στηρίζουν την ελληνική οικονομία. 
Η Πολιτεία οφείλει λόγω των ιδιαιτεροτήτων της βιολογικής γεωργίας, του υψηλού κόστους και των χαμηλών αποδόσεων, αλλά και του εξαγωγικού προσανατολισμού, τη διαρκή και έμπρακτη στήριξη της.
Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή,  έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει την εσφαλμένη πολιτική της και να εντάξει το προϊόν της σταφίδας στο μέτρο 2.1.4.  για τη βιολογική καλλιέργεια».