Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Π. Τατούλης: Καμία συνεννόηση πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών

Ο Eλληνικός λαός πρέπει να βγει από την κρίση υπερήφανος και οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθούν στο περιθώριο, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Φώτη Κουβέλη την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012. «Με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς έχουμε κοινές καταβολές και σταθήκαμε μόνοι μας στα πόδια μας. Υπηρετούμε με συνέπεια για πολλά χρόνια το δημόσιο συμφέρον και τα πολιτικά δικαιώματα της χώρας», δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Στο μεγάλο κουράγιο του κ. Κουβέλη αναφέρθηκε επίσης ο Περιφερειάρχης, αλλά  και στις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε σε δύσκολη χρονική στιγμή, «όπου πολλοί δεν αντιλαμβάνονταν τα πραγματικά ζητήματα του τόπου» και τόνισε ότι θα δικαιωθεί για αυτές του τις επιλογές. «Αντιλαμβανόμαστε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί και για το λόγο αυτό οφείλουμε να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες για το καλό αυτού του τόπου. Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι μπορούν να πορεύονται με τις ίδιες δυνάμεις και να θεωρούν ότι μπορούν να δώσουν λύση στην κρίση της χώρας» πρόσθεσε ο κ. Τατούλης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η λύση θα προκύψει μόνο μέσα από τη δημοκρατική λειτουργία, καθώς καμία συνεννόηση πολιτικών αρχηγών δεν μπορεί να γίνει ερήμην των πολιτών».
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι παρά τις αδυναμίες που έχει παρουσιάσει βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Επεσήμανε δε ότι οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν το face loss της χώρας σε διεθνές επίπεδο, υποκαθιστώντας την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς μετατρέπονται σε Ευρωπαϊκές Περιφέρειες με άμεση επαφή με τις Ευρωπαϊκές δομές και θεσμούς.
Ο κ. Τατούλης δήλωσε σύμφωνος με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής παρουσίας της χώρας και χαρακτήρισε την Ευρώπη βαθύτατα δημοκρατική με ξεκάθαρα κοινωνικό χαρακτήρα. Τόνισε επίσης την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και σε Ελληνικό, αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο κ. Κουβέλης από την πλευρά του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση δεν αποτελεί το πρόβλημα, αλλά τη λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και δήλωσε ότι «αν δεν υπήρχε η Περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να την εφεύρουμε». Αφού ευχαρίστησε τον κ. Τατούλη για τη θερμή υποδοχή στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συμφώνησε στην άποψή του για το ότι οι Περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα να δείξουν το δρόμο εξόδου της χώρας από την κρίση, με σταθερή αναφορά στην Ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν ακόμη πολιτικοί στη χώρα που μακριά από ιδεοληψίες και πολιτικές ανεπάρκειες αποτελούν βαρίδια του αναγκαίου μετασχηματισμού της χώρας. «Απέναντι στα δόγματα το εργαλείο που διαθέτουμε είναι η αναθεωρητική διαδικασία», τόνισε ιδιαίτερα ο κ. Τατούλης χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως το σημαντικότερο τον άδολο και ανιδιοτελή πατριωτισμό. «Όλοι φέρουμε τις ευθύνες μας και δεν διστάζουμε να τις αναλάβουμε. Ο κ. Τατούλης υποστήριξε τέλος ότι «στην Πελοπόννησο δεν περιχαρακωθήκαμε στα διοικητικά μας όρια, αλλά συνεχίζουμε να επηρεάζουμε την κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου», παίρνοντας θέση για τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα της χώρας. Τη συνάντηση έκλεισε ο Περιφερειάρχης με τη ρήση του Στέλιου Ράμφου ότι «η αυτοπεποίθηση του λαού αποκαθίσταται όταν το όραμά του γίνεται πραγματικότητα».