Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Εγκληματική η παρακράτηση επιστροφής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις»

Ερώτηση στη Βουλή προς το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με τη μη επιστροφή ΦΠΑ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Μία από τις πρώτες ενδείξεις του παραλογισμού και του αντιαναπτυξιακού προσανατολισμού της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ ήταν το μέτρο της μη επιστροφής του ΦΠΑ από το δημόσιο στις επιχειρήσεις. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Οικονομικών για να αιτιολογήσει το μέτρο, ήταν ότι δήθεν στο παρελθόν γίνονταν αθρόες επιστροφές, χωρίς έλεγχο. Ισχυρίστηκε ότι η Κυβέρνηση δεν πάγωσε την επιστροφή, απλά η διαδικασία θα γίνεται έπειτα από έλεγχο.
Έπειτα από ενάμιση χρόνο, το ελληνικό κράτος παραμένει ο μεγαλύτερος οφειλέτης και ο χειρότερος κακοπληρωτής των επιχειρήσεων. Στην ουσία επιβεβαιώθηκε ότι η Κυβέρνηση προσπάθησε να εξοικονομήσει χρήματα εις βάρος των επιχειρήσεων – εις βάρος δηλαδή της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης. Τα αποτελέσματα αυτής και παρόμοιων πολιτικών είναι γνωστά: χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, άλλες μετακομίζουν στα Βαλκάνια, οι άνεργοι αυξάνονται κατά χιλιάδες καθημερινά.
Θύμα αυτής της καταστροφικής, αντιαναπτυξιακής πολιτικής είναι και η εταιρεία Landis, μία επιχείρηση που εδώ και δεκαετίες δραστηριοποιείται στο νομό μας, παράγοντας σοβαρότατα οφέλη για την Κορινθία, με πρώτο και κυριότερο την προσφορά εργασίας. Η Landis απασχολεί 350 εργαζόμενους στο νομό μας, έχοντας έναν τεράστιο κύκλο εργασιών, με κατ’ εξοχήν εξαγωγικό προσανατολισμό. Σε αυτήν την εταιρεία, το ελληνικό δημόσιο έχει συσσωρεύσει από το 2009 και, κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια, οφειλές 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
          Είναι αυτονόητο ότι καμία εταιρεία, ιδιαίτερα εξαγωγική, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, όταν το κράτος παρακρατά αναίτια και αδικαιολόγητα μέρος των χρημάτων από τον κύκλο εργασιών της. Διότι αυτό ακριβώς είναι η επιστροφή ΦΠΑ, χρήματα που έχουν ήδη καταβληθεί από τη Landis και που θα λείψουν από τη μισθοδοσία, από το εργοστάσιο, από τις επενδύσεις. Χρήματα που θα λείψουν, εντέλει, από την Κορινθιακή κοινωνία, όταν εκλείψουν οι θέσεις εργασίας.
Η Τρόικα καλεί την Κυβέρνηση να περάσει νέα εξοντωτικά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με το πρόσχημα ότι πρέπει να πέσει το μισθολογικό κόστος για να γίνουν επενδύσεις. Η περίπτωση της Landis και άλλων μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα ότι το πρόβλημα δεν είναι το μισθολογικό κόστος, αλλά οι αγκυλώσεις και η ασυνέπεια του κράτους. Με τη ρευστότητα στο μηδέν, το κράτος να χρωστά και να μην πληρώνει, και τη γραφειοκρατία να παρακωλύει, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα δούμε επενδύσεις ποτέ, αλλά θα χάσουμε και αυτές που υπάρχουν.
Σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές, η περιστολή της ρευστότητας από το ίδιο το κράτος, είναι έγκλημα. Ελπίζω το Υπουργείο να κινητοποιηθεί και να διορθώσει το πρόβλημα επιταχύνοντας τις διαδικασίες, ώστε η Κορινθία, όπως και ολόκληρη η χώρα, να μην χάσει άλλες επιχειρήσεις, να μην χάσει άλλες θέσεις εργασίας.»