Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Ετοιμα τα ψηφοδέλτια στη Ν.Δ.

Η πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων, τελευταία της MRB, ότι η Ν.Δ. αυξάνει τον αριθμό των εδρών της (140 δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση) ανεβάζει και τον αριθμό των ενδιαφερομένων να πολιτευθούν, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα κερδίσουν ή όχι έδρες οι «φίλοι του προέδρου».

Της Μαρίας Σπυράκη

Η εκλογική ετοιμότητα στη Λ. Συγγρού έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά και την αποσαφήνιση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά ότι ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου ολοκληρώνεται μαζί με το PSI. Τα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες έχουν συμπληρωθεί και απομένει ο τελικός έλεγχος από τον πρόεδρο της Ν.Δ. που ενδέχεται να προσθέσει και κάποια ηχηρά ονόματα. Ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών θεωρείται από πολλούς στη Λ. Συγγρού η 11η ή η 18η Μαρτίου. Η πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων, τελευταία της MRB, ότι η Ν.Δ. αυξάνει θεαματικά τον αριθμό των εδρών της (140 δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση) ανεβάζει και τον αριθμό των ενδιαφερομένων να πολιτευθούν. Οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτοδίκαια υποψήφιοι, αν και αναμένεται η εθελούσια αποχώρηση του Δημήτρη Σιούφα. Οι πιο δύσκολες μάχες είναι φανερό ότι θα δοθούν στην Α' και Β' Αθηνών ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα κερδίσουν ή όχι έδρες οι αποκαλούμενοι «φίλοι του προέδρου».
Στην Α' Αθηνών ο ανταγωνισμός κορυφώνεται αφού στο ψηφοδέλτιο εκτός από τους νυν βουλευτές της περιφέρειας έχει ήδη μετακομίσει η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη, διεκδικεί έδρα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Νότης Μηταράκης, και η νυν βουλευτής Επικρατείας Ευγενία Τσουμάνη ενώ θεωρείται βέβαιη και η κάθοδος του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μαριέττα Γιαννάκου φαίνεται πως παραμένει στις Βρυξέλλες. Βέβαιη είναι πλέον και η κάθοδος του Ανδρέα Ψυχάρη, διπλωματικού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του και συνόδευσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ.
Νέο ηχηρό όνομα
Στη Β' Αθηνών το νέο ηχηρό όνομα είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής Αντώνης Αντωνιάδης ενώ στο ψηφοδέλτιο φαίνεται να παίρνουν θέση και η δημοσιογράφος Άννα Καραμανλή, η καθηγήτρια μουσικής Μέμα Χαλιώτη, η πρώην βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα και ο Νίκος Κωστόπουλος γιος του πρώην βουλευτή Αρκαδίας. Στο ψηφοδέλτιο μετακομίζουν επίσης από τη Φθιώτιδα ο βουλευτής Θανάσης Γιαννόπουλος και ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αντώναρος ενώ βέβαιες θεωρούνται οι υποψηφιότητες της Βασιλικής Τζότζολα και του Γιάννη Μανώλη που έχουν ήδη παραιτηθεί από τις κομματικές θέσεις που κατείχαν.
Στην περιφέρεια Αττικής ο Πάνος Λειβαδάς κινείται ως βέβαιος υποψήφιος, ενώ θέσεις στο ψηφοδέλτιο αναμένεται να καταλαμβάνουν ο πρώην βουλευτής Θανάσης Κατσιγιάννης, η περιφερειακή σύμβουλος Ελένη Γιαννοπούλου και ο Στέφανος Αγιάσογλου.
Στην Α' Πειραιώς θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και η δικηγόρος Ζωή Ρούσσου. Στη Β' Πειραιώς ο Φαήλος Κρανιδιώτης, στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά θα διεκδικήσει μια έδρα.
Στην Α' Θεσσαλονίκης παρά τα σενάρια φαίνεται τελικά πως ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν θα πολιτευθεί. Μια θέση στα βουλευτικά έδρανα θα διεκδικήσουν ο επιχειρηματίας Στράτος Σιμόπουλος, φίλος του Αντώνη Σαμαρά που παραιτήθηκε πρόσφατα από την κομματική του ιδιότητα, και ο πρώην περιφερειάρχης Δημήτρης Πανοζάχος.
Στη Β' Θεσσαλονίκης δεν θα είναι υποψήφιος ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Το ψηφοδέλτιο θα πλαισιώνουν ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης και η συνδικαλίστρια Δήμητρα Κοασίδου. Στην Πιερία θα διεκδικήσει ξανά έδρα ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος ενώ στο ψηφοδέλτιο θα έχουν θέση ο επιχειρηματίας Βασίλης Πόδας και η Ανατολή Κωνσταντινίδου. Στην Ημαθία θα είναι υποψήφιος ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Στην Πέλλα αναμένεται να ξαναδιεκδικήσουν οι πρώην βουλευτές Δάνης Τζαμτζής και Παρθένα Φουντουκίδου ενώ μια έδρα θα επιχειρήσει να κερδίσει ο Διονύσης Σταμενίτης, στενός φίλος του Αντώνη Σαμαρά και σύζυγος της επί δεκαετίες συνεργάτιδάς του Γεωργίας Γκίκα. Στην Καβάλα θα είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής και η Βάσω Μίττα-Παπουτσή. Στο Κιλκίς θα διεκδικήσει έδρα ο Σάββας Τσιτουρίδης και στη Δράμα ο πρώην βουλευτής Σταύρος Δαϊλάκης. Στον Έβρο θα είναι υποψήφιος ο Άκης Γεροντόπουλος, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και στην Ξάνθη ο Φίλιππος Τσαλίδης.
Στη Φλώρινα θα είναι υποψήφιος ο πρώην περιφερειάρχης Σωτήρης Βόσδου και στην Καστοριά ο εξαγωγέας γούνας Γιώργος Ντίνας και η Μαρία Αντωνίου.
Στα Ιωάννινα αναμένεται να κατέλθει υποψήφιος ο δημοσιογράφος Στέλιος Λέφκοβιτς, συνεργάτης του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη Θεσπρωτία εκτός από τον πρώην υφυπουργό Αντώνη Μπέζα τη μονοεδρική αναμένεται να διεκδικήσει και ο Κώστας Μπέσης. Στην Πρέβεζα θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο η Μαρία Πετρόζου και στην Άρτα θα διεκδικήσει έδρα η Ευαγγελία Καραμπίνα, κόρη του πρώην βουλευτή. Στη Φθιώτιδα θα ξαναείναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Νίκος Σταυρογιάννης ενώ στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχει και ο δικηγόρος Κώστας Κουτσογιαννόπουλος. Στη Βοιωτία θα είναι ξανά υποψήφιος ο Ανδρέας Κουτσούμπας ενώ στο ψηφοδέλτιο θα συμμετέχουν επίσης ο Παντελής Φραγκούλης και ο Λουκάς Υπερήφανος.
Στην Αιτωλακαρνανία δεν θα είναι οριστικά υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός ο οποίος διατηρεί ωστόσο άριστη επαφή με τη Λ. Συγγρού και τον Αντώνη Σαμαρά. Το ψηφοδέλτιο θα πλαισιώνουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιώργος Παπαναστασίου και οι Νίκος Καραπάνος και Θύμιος Δρόσος. Στην Ευρυτανία τη μονοεδρική αναμένεται να διεκδικήσουν οι Κώστας Κοντογιώργης και Χρήστος Αρβανίτης.
Στη Μαγνησία στο ψηφοδέλτιο θα παραμείνουν οι δύο πρώην βουλευτές του νομού Ζέττα Μακρή και Γιώργος Σούρλας. Στη Λάρισα έδρες θα διεκδικήσουν ο Ντίνος Διαμάντος από το ΤΕΕ, ο Γιώργος Αδαμούλης, η Μαίρη Καμηλαράκη και η Κατερίνα Καρέλα. Στην Καρδίτσα θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει την έδρα του ο πρώην βουλευτής Γιώργος Αναγνωστόπουλος, γιος του πρώην υπουργού. Στα Τρίκαλα μετά τη διαγραφή του Σωτήρη Χατζηγάκη, έδρες διεκδικούν ο πρώην νομάρχης Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Κώστας Σκρέκας, γιος του πρώην βουλευτή και η Ζέφη Νικολάου.
Ο πρώην αρχηγός
Στην Αχαΐα θα είναι υποψήφιος ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ Γιώργος Καλαμαλίκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας Κώστας Χριστόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγίου Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, ο Νίκος Παπαδημάτος και η πρώην βουλευτής Νατάσα Ράγιου. Στην Ηλεία θα διεκδικήσει έδρα η νυν βουλευτής Επικρατείας Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στην Αρκαδία όπου θα κατέλθει υποψήφιος ο γραμματέας της ΚΕ της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, παρά την καταστατική πρόβλεψη, το ψηφοδέλτιο θα πλαισιώνουν οι Μπάμπης Αποσκίτης, Μαρία Τροχάνη και Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στη Λακωνία θα είναι υποψήφιος ο Μενέλαος Δασκαλάκης και στη Μεσσηνία ο πρώην βουλευτής Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Στα Χανιά έχουν κλείσει οι υποψηφιότητες του Μανούσου Βολουδάκη και του Κυριάκου Βιρβιδάκη ενώ στο Ρέθυμνο έως τώρα πρόθυμος να διεκδικήσει έδρα εμφανίζεται μόνο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανηψιός του πρώην υπουργού. Στο Ηράκλειο στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαντουβάς, η δημοσιογράφος Αντιγόνη Σταμενίτη και ο επιχειρηματίας Γιάννης Οικονόμου. Δημοσιογράφος υποψήφια αναμένεται να υπάρχει και στο Λασίθι, η Ελένη Βλάση. Στις Κυκλάδες έδρα θα διεκδικήσει η Φιλιάννα Χωματά, κόρη του πρώην βουλευτή ενώ στα Δωδεκάνησα υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής Βασίλης Χρύσης, ο οικονομολόγος Γιάννης Παπάς και ο γιατρός Δημήτρης Κρητικός. Στη Μυτιλήνη, έδρα θα διεκδικήσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Παύλος Βογιατζής. Στη Χίο θα είναι υποψήφια η Μαρία Σώδη. Στην Κέρκυρα θα ξαναπροσπαθήσει ο Στέφανος Γκίκας ενώ στην Κεφαλονιά θα είναι υποψήφιος ο υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑONLINE