Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Τριάντα μέρες προθεσμία για το νέο Μνημόνιο - Πιο φτηνός ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα - Απολύσεις στο Δημόσιο

Διορία ενός μήνα δίνει η τρόικα στη νέα κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των όρων του νέου Μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση μετά “κουρέματος” στα ελληνικά ομόλογα.

Η νέα σύμβαση θα δεσμεύει τη χώρα ως το 2015 και θα προβλέπει σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, μαζική πώληση περιουσίας του Δημοσίου, απολύσεις στο Δημόσιο και νέες περικοπές αποδοχών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η τροίκα επιστρέφει στις 15 Ιανουαρίου και μέσα σε πέντε μέρες θα οριστικοποιηθούν οι όροι για να δοθούν στη χώρα τα πρώτα κεφάλαια του δανείου των 89 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή χρεοκοπίας εντος του Μαρτίου, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτή τη φορά στρέφονται κυρίως στην περικοπή δαπανών, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι το έλλειμμα εκτροχιάστηκε γιατί η κυβέρνηση συνέχισε να επιβάλλει οριζόντιες περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αφήνοντας εκτός το κράτος.

Έτσι οι οκτώ παρεμβάσεις που μας ζητούν τώρα είναι:

1.επιθετικό κλείσιμο δημοσίων φορέων
2.απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων γιατί η εφεδρεία δεν απέδωσε
3.νέες μειώσεις αποδοχών στα ρετιρέ των ΔΕΚΟ
4.περιστολή του μισθολογικού κόστους και στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα ασκηθούν νέες πιέσεις για τον κατώτατο μισθό
5.μείωση των δαπανών της Υγείας
6.περικοπές επιδομάτων Πρόνοιας
7.πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις
8.ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων

Δύο είναι τα εμπόδια σε αυτή τη συνταγή που ήδη δεν έχει δώσει αποτελέσματα. Πρώτον ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα εχέγγυο επιτυχίας του PSI, όπως παραδέχτηκε αξιωματούχος της τροίκας μιλώντας ανώνυμα στο Reuters. Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε άτακτη χρεοκοπία και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τους ιδιώτες γίνονται στη βάση η απομείωση των ομολόγων τους να είναι εθελοντική ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει.

Πάντως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο που εκπροσωπεί τις τράπεζες και διαχειρίζεται το haircut, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποιά υπάρχει πρόοδος στο PSI.

Το δεύτερο είναι πως πλησιάζουν εκλογές και κανείς πολιτικός δεν επιθυμεί να έχει στην πλάτη του τόσο σκληρά μέτρα.

newsit.gr