Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και «παράθυρο» για άρση μονιμότητας

Καταπέλτης για το τι μέλλει γενέσθαι στο Δημόσιο, ήταν χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Μεταξύ άλλων προανήγγειλε δραστικό περιορισμό της κρατικής μηχανής κατά 150 χιλιάδες υπαλλήλους ως το 2015, ακόμη και μέσω απολύσεων αν αυτό δεν επιτευχθεί από τις αποχωρήσεις, χρονική επέκταση της εφεδρείας και υπαγωγής σε αυτή κατηγοριών εργαζομένων που είχαν εξαιρεθεί αλλά και ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας.

Του Ηλία Μπενέκου

Πέραν πάσης αμφιβολίας επιβεβαίωσε χθες ο Δημήτρης Ρέππας ότι έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε «παράθυρο» για άρση της μονιμότητας μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί πλήρως στη δέσμευση που έχει αναλάβει για απομάκρυνση 150 χιλιάδων υπαλλήλων ως το 2015, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι από τη διαδικασία αυτή θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και ένστολοι. Κατά συνέπεια ο «πέλεκυς» αφορά τους υπόλοιπους, από τους περίπου 680 χιλιάδες υπηρετούντες στο στενό δημόσιο, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται θα αποχωρήσουν περίπου οι μισοί! Μοναδική προϋπόθεση όπως είπε ο κ. Ρέππας είναι ότι οι απομακρύνσεις θα γίνουν ύστερα από αξιολόγηση.
«Συζητάμε τα πάντα» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του κράτους αν και, όπως τόνισε στην τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα, δεν του ζητήθηκαν απολύσεις. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «το θέμα υπάρχει εν σπέρματι», ενώ παραπέμποντας στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτοί συνήθως μιλάνε στο τέλος».
Παράταση
Παραδεχόμενος στην ουσία το ναυάγιο της εφεδρείας στο Δημόσιο -αφού όπως είπε μόνο 10 χιλιάδες υπάλληλοι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει εκ των οποίων μόλις το 10% εντασσόμενοι σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και όχι μέσω κανονικής συνταξιοδότησης- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου της εφεδρείας, διεύρυνση των ορίων ηλικίας για προσυνταξιοδότηση, ή και υπαγωγής σε αυτή κατηγοριών εργαζομένων που δεν είχαν ενταχθεί. Σε αυτούς, σημειώνεται, ανήκαν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι απασχολούμενοι στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι η αρχική δέσμευση αφορούσε την αποχώρηση 30 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους αν και, όπως είπε ο υπουργός, ο βασικός στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν κάστρα και ταμπού». Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, και όχι τόσο για τα αποτελέσματά της η εφαρμογή της εφεδρείας αποτελεί ένα δραστικό μέτρο.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αν η τρόικα θα τις αποδεχθεί στον αριθμό των αποχωρήσεων, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι αυτές ήταν απόρροια της ανακοίνωσης του μέτρου της εφεδρείας, αφού στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις έγιναν από τις 6 Οκτωβρίου οπότε και κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξούν ότι ο αριθμός των 150 χιλιάδων απομακρύνσεων υπαλλήλων θα καλυφθεί κυρίως μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της αυστηρής εφαρμογής της ποσόστωσης στις προσλήψεις, προσμετρώντας μάλιστα και τις αποχωρήσεις του 2010, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και νέα κύματα εφεδρείας και απολύσεων, αφού όμως προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσώπων. Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν, χωρίς να αποκλείονται και οι καταργήσεις μη ωφέλιμων οργανισμών με μεταφορά οργανικών θέσεων εάν και εφόσον όμως κριθεί ότι είναι χρήσιμες. Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
Αδικίες
Όπως παραδέχθηκε άλλωστε ο υπουργός «τα αποτελέσματα της εφεδρείας δεν ήταν καλύτερα», ενώ έκανε λόγο για ανισότητα, αδικία και ανορθολογισμό στην εφαρμογή του μέτρου. Τους προβληματισμούς αυτούς μάλιστα τους εξέφρασε χθες ο κ. Ρέππας και στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της task force Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν στην παρούσα φάση η απομάκρυνση υπαλλήλων μπορεί να γίνει μόνο μέσω οργανικών θέσεων, λόγω και της συνταγματικής προστασίας που υπάρχει για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
Bολές για την εφεδρεία
Tο ναυάγιο της εφεδρείας, αλλά και της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Yπουργικού Συμβουλίου.
H παραδοχή ότι ο αριθμός των εφέδρων δεν θα ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες άναψε τα αίματα με τους υπουργούς να στρέφουν τα βέλη τους κατά του Δημ. Pέππα αλλά και του προκατόχου του Γ. Pαγκούση τον οποίο κατηγόρησαν για απογραφή-«μαϊμού» που δεν τους επιτρέπει να έχουν σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο Δημόσιο.
  • Αξιολόγηση Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
  • Επιτροπές Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν.
  • Αναθεώρηση Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
ΗΜΕΡΕΣΙΑONLINE