Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ποιος είναι ο μισθός του βασιλιά Χουάν Κάρλος Και πόσα παίρνει τον χρόνο η βασίλισσα Σοφία και όλη η ισπανική βασιλική οικογένεια;

Για πρώτη φορά η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας έδωσε στην δημοσιότητα τα ποσά που λαμβάνει από το κράτος. Οι «γαλαζοαίματες» δαπάνες ανήλθαν στα 8,4 εκατ. ευρώ το 2011.

Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος πληρώνεται 292.752 ευρώ ετησίως. Εξ αυτών τα 140.519 ευρώ δίνονται ως μισθός και τα υπόλοιπα για «έξοδα», ενώ καταβάλλεται και φόρος 40% επί του εισοδήματος.

Ο πρίγκιπας Φελίπε πληρώνεται με 146.376 ευρώ, ενώ η βασίλισσα Σοφία και οι τρεις πριγκίπισσες μοιράζονται το ποσό των 375.000 ευρώ.

Ωστόσο όπως σημειώνει το BBC, o συνολικός προϋπολογισμός για την βασιλική οικογένεια της Ισπανίας το 2011, ανήλθε στα 8,4 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περί τα 4 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για το προσωπικό των 500 ατόμων που υπηρετεί τους γαλαζοαίματους.

Όπως επισημαίνει η ισπανική ιστοσελίδα ABC, η οικογένεια δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σε σχέση με τις δαπάνες, όπως π.χ. τι ποσά ξοδεύονται για ρούχα, κομμωτήρια κλπ.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του παλατιού, η δημοσιοποίηση των ποσών, γίνεται στα πλαίσια της διαφάνειας και σε μια προσπάθεια συντονισμού με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

newsit.gr