Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνο-ρωσικό επεισόδιο για τον Εφραίμ! - ΥΠΕΞ: Δεν δέχεται η Ελλάδα υποδείξεις...

Ελληνο-ρωσικό επεισόδιο για τον Εφραίμ! – ΥΠΕΞ: Δεν δέχεται η Ελλάδα υποδείξεις
«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις» για την απονομή της δικαιοσύνης στο θέμα της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ωμή παρέμβαση με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υπέρ του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου. Στο μεταξύ και στην Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο συνεχίζονται οι κόντρες με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή να επιτίθεται εκ νέου κατά της ΝΔ και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Τι δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ , ο ΣΥΝ και η Δημοκρατική Αριστερά, σήμερα, δεύτερη ημέρα μετά τη μεταφορά του ηγούμενου σε χώρο κράτησης, στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα:

Το υπουργείο Εξωτερικών
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας για υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης.
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις.Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και αναμεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις, που φθάνουν από την Ελλάδα σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος Άθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».

Εν συνεχεία ο κ. Λουκασέβιτς υπενθυμίζει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

«Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Άγιον Όρος Άθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία προστίθεται ότι «είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Άθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».

Οργισμένη είναι η αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ. στην προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Γ. Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα, Τετάρτη, έκανε λόγο για «εξόφθαλμα παράλογη» απόφαση, άφησε σαφείς αιχμές για τη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε επίσης ότι η απόφαση αυτή εξυπηρετεί το ΠΑΣΟΚ!
Συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης, σε δηλώσεις που έκανε στον «Σκάι», σημείωσε ότι «αν η Δικαιοσύνη έδειχνε την ίδια πρεμούρα που έδειξε για τον Εφραίμ και για άλλους, πολλοί από τους ισχυρούς αυτού του τόπου θα είχαν οδηγηθεί στον Κορυδαλλό». Συνέχισε, μάλιστα, σε έντονο ύφος, λέγοντας: «Μην κοροϊδευόμαστε. Δεν νομίζω ότι δεν υπήρξαν δικαστές που δεν επηρεάστηκαν από κάποια πράγματα» και αναρωτήθηκε: «Είναι ύποπτος φυγής ο Εφραίμ; Ήταν στη Ρωσία και ήρθε. Με ποιον θα κάνει παρόμοια εγκλήματα; Να ψάξουμε γιατί είναι εξόφθαλμα παράλογη η δικαστική απόφαση. Πάρα πολλοί εξυπηρετούνται, όπως το ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Καρατζαφέρης, είπε ακόμη ότι η δικαστική περιπέτεια Εφραίμ προκαλεί ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα. «Έκανα μεγάλη προσπάθεια να φέρω κοντά το Κρεμλίνο, τώρα εξαφανίστηκε. Είναι χαστούκι στο πρόσωπο του Πούτιν η ιστορία με τον Εφραίμ», είπε.

Στον Κορυδαλλό ο Εφραίμ
Εν τω μεταξύ, ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο οποίος πέρασε το βράδυ της Τρίτης στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών (ΓΑΔΑ), μεταφέρθηκε σήμερα, Τετάρτη, το πρωί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου θα βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση των ανταλλαγών της μονής Βατοπαιδίου.
Η άφιξή του έγινε δεκτή με επευφημίες από τους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την κεντρική πύλη των φυλακών. Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου θα εγκατασταθεί σε κελί της Στ' πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού, που χρησιμοποιείται για τους λεγόμενους οικονομικούς κρατούμενους και γενικότερα για περιπτώσεις που δεν αφορούν βίαια αδικήματα. Οι συνήγοροι του Εφραίμ, Άρης Χαραλαμπάκης και Σπύρος Αλεξανδρής, θα πάρουν από το Εφετείο αντίγραφο του βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών στις 23 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μελετήσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η πιθανότερη εκδοχή είναι να προσφύγουν στην ανακρίτρια της υπόθεσης με αίτησή τους και να ζητήσουν την αντικατάσταση της προφυλάκισης με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Άνθιμος: «Εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ;»
Δηλώσεις για το θέμα της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, έκανε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος, μιλώντας στον «Σκάι», τόνισε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου πάνω από 32 πρόσωπα, ορισμένα εξ αυτών πολιτικά. «Ο λαός μας αναρωτιέται μήπως είναι εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ», ανέφερε. Ο μητροπολίτης Άνθιμος επισήμανε ακόμη ότι οι δικαιοπραξίες που έγιναν για τις εκτάσεις δεν έχουν πουθενά προσωπικό στοιχείο ιδιοτέλειας του ηγουμένου και αυτό είναι σημαντικό και σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης. «Υπάρχει το πρόβλημα αναμίξεως σε θέματα της δικαιοσύνης και η εκκλησία είναι τελείως χωριστή από το κράτος» είπε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σχολίασε επικριτικά ότι «η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο ζήτημα της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου είναι απολύτως απαράδεκτη. Πολύ περισσότερο που ετούτη τη φορά είναι επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι σκοπιμότητες είναι εμφανείς και αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, αλλά και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της.
Καμία, όμως, σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί αυτήν την απροκάλυπτη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, και μάλιστα με ηγεμονικό ύφος και με υποδείξεις προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές».

Πεταλώτης: Έκλεισαν τη Βουλή για να παραγραφεί

Επανήρθε σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτής χωρίς να παρέμβει σχολιαστικά στη δικαστική απόφαση , αλλά ως προς το πολιτικό σκέλος, μιλώντας στο Βήμα FM  κατηγόρησε εκ νέου τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τη ΝΔ ,υπενθυμίζοντας την απόφαση να κλείσει τις εργασίες της η Βουλή στις 9 Μαΐου του 2009, προκαλώντας πρακτικά την παραγραφή όλων των πιθανών αδικημάτων πολιτικών μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007.
«Μέσα σε αυτή την κρίση, δόλιες εξαπατήσεις του Έλληνα πολίτη δεν χωρούν. Έχουν ξεπουλήσει δημόσια περιουσία, έχουν πάρει μίζες και δεν τους πειράζει κανείς».

Η ΝΔ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκανε στην ακόλουθη δήλωση:
«Στις δικαστικές αποφάσεις οφείλουν σεβασμό οι πάντες και σε κάθε περίπτωση. Ο καθένας, όμως, έχει το δικαίωμα να έχει την άποψή του».

Η Δημοκρατική Αριστερά


«Είναι απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική δικαιοσύνη, η οποία ανεμπόδιστα πρέπει να ασκεί το έργο της. Η ατιμωρησία και άλλων υπαιτίων του σκανδάλου του Βατοπεδίου, που προέκυψε από το επίσης απαράδεκτο πολιτικό-νομικό πλαίσιο, δεν δικαιολογεί συμψηφισμούς και μεροληψίες».

eklogika.gr