Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Και πάλι στο κόκκινο τα ταμειακά αποθέματα – «Έφυγε» η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ

Και πάλι στο κόκκινο τα ταμειακά αποθέματα – «Έφυγε» η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ. στη βεβαίωση φόρων σε ακίνητα, εισόδημα και τέλη κυκλοφορίας

Ή εκταμίευση της περιβόητης 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα ήταν ένα θέμα το οποίο απασχόλησε τους πάντες για ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά τα φαινόμενα, όμως, η «ανάσα» που προσέφεραν τα 8 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, κράτησε για… αντιστρόφως ανάλογο χρόνο! Και πιο συγκεκριμένα: Δύο εβδομάδες.
Τόσο μας πήρε μέχρι να ξοδευτούν σχεδόν στο σύνολό τους τα 8 δισ. ευρώ και τώρα τα ταμειακά αποθέματα του δημοσίου βρίσκονται και πάλι στο κόκκινο. Στο υπουργείο Οικονομικών, έχουν αρχίσει ήδη και πάλι να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο, αν χρειασθεί, να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων 3 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ μέχρι η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση των 89 δισ. ευρώ (ή την πρώτη δόση του δεύτερου πακέτου βοήθειας) τον Φεβρουάριο-Μάρτιο οι ανάγκες θα καλύπτονται και με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Το πρόβλημα, προέκυψε ουσιαστικά από τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν αυτή να εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο. Η μεγάλη καθυστέρηση, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η 7η δόση που έπρεπε να είχε εισπραχθεί και υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ, το δημόσιο μέσα στο Δεκέμβριο, είχε να καλύψει υποχρεώσεις ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συσκέψεις που έγιναν χθες, Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμήθηκε ότι μόνη διέξοδος είναι η βεβαίωση των φόρων σε ακίνητα, εισόδημα και ΙΧ, έσοδα που θα εγγραφούν στον Δεκέμβριο και θα εισπραχθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Στόχος, είναι μέχρι και το τέλος του μήνα να βεβαιωθούν έσοδα έως 750 εκατ. ευρώ από το τέλος ακινήτων, πάνω από 1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας και άλλα 800 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος 2011 που θα πληρωθεί στις αρχές του 2012 με την έκτακτη εισφορά και την επόμενη δόση του τέλους ακινήτων. 
Σημειώνεται ότι στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό ξεπέρασε τα 3 δισ. ευρώ. Όπως είναι σαφές πολύ δύσκολα εφέτος το έλλειμμα θα κλείσει στον -αναθεωρημένο- στόχο του 9%, με αποτέλεσμα να έρχονται όλο και πιο κοντά τα πρόσθετα μέτρα.

eklogika.gr