Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ομόφωνη έγκριση από το ΠΕΣΥ της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ

Μεγάλη στιγμή για το ΠΕΣΥ Πελοποννήσου και ορόσημο για τη χώρα χαρακτήρισε την ομόφωνη απόφαση των Περιφερειακών Συμβούλων για την έγκριση της προκήρυξης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης, μετά την σχετική απόφαση της διυπουργικής επιτροπής. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η πολιτική αυτή στη χώρα και μετατρέπει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από δακτυλοδεικτούμενη που ήταν έως τώρα, σε πρότυπο το οποίο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, όπως πρόσθεσε ο κ. Τατούλης η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταδεικνύει τη δυνατότητά της για χάραξη κεντρικών πολιτικών για ολόκληρη τη χώρα.

«Αύριο στις 29 Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος είναι πρωτοπόρος για τα δεδομένα της χώρας». «Εξαρχής προχωρήσαμε σε εποικοδομητικό διάλογο με ευρεία δημόσια διαβούλευση» για το κορυφαίο αυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως δήλωσε ο κ. Τατούλης «και τώρα βρισκόμαστε στην  ευχάριστη θέση να ενσωματώσουμε την απόφαση της διυπουργικής στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου».
Αναφερόμενος στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα κ. Νίκο Μαντζιούφα, για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο Περιφερειάρχης τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την ποιότητα του διαλόγου στο Συμβούλιο και για το λόγο ότι ο ίδιος προσωπικά έχει καταβάλλει και αυτός από τη μεριά του άοκνες προσπάθειες για την ευόδωση του διαγωνισμού αυτού.

Η χωροθεσία θα είναι το πρόβλημα μας στην πορεία υλοποίησης του έργου σημείωσε ο κος Τατούλης ο όποιος όμως εξήγησε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης του έγινε από την αρχή με προσοχή και από την στιγμή που εκχωρείται η δυνατότητα να έρθει με δική προσφορά κτήματος ο ανάδοχος, αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος θα έχει προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες διερευνήσεις ώστε η χωροθεσια να έχει ολοκληρώσει και τις αναγκαίες συναινέσεις.
Με αυτό τον τρόπο απεγκλωβίζεται η διαδικασία της χωροθεσίας αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της προκήρυξης και τις επιλογές για την τελική επιλογή. Η καινοτομία του ανταγωνιστικού διαλόγου και της διαβούλευσης αποτελεί μια νέα νοοτροπία για να μοχλεύσουμε επενδύσεις αλλά και μια άλλη κοινωνική συναίνεση.
Όλη η Ευρώπη, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης θα ξέρει αύριο ότι αυτά που τους διαβεβαιώναμε δεν ήταν λόγια του αέρα, είχαμε θέσει όριο τις 23 Δεκεμβρίου και καταφέραμε να κάνουμε την προκήρυξη στις 29 Δεκεμβρίου με όλες αυτές τις καινοτόμες διαδικασίες που παραλαμβάνονται σε αυτή. Όλα όσα θεωρούνται ότι είναι απόκρυφα μέχρι σήμερα είναι διαδικασίες που αποτελούν την μεθοδολογία όλων των διεθνών διαγωνισμών με απόλυτη διαφάνεια κατέληξε ο Πέτρος Τατούλη.

Αναλύοντας τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι εξαρχής θα επιλεγούν έξι υποψήφιοι με αντικειμενικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, οι οποίοι θα συνδιαμορφώσουν τις απόψεις τους με την Περιφέρεια να αποτελεί τον τελικό κριτή. 

Ο κ. Μαντζιούφας από τη μεριά του εξήρε την πρωτοπόρα προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως τη χαρακτήρισε, και τοποθέτησε σε κομβικό σημείο για τις ΣΔΙΤ τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Ο Περιφερειάρχης έχει δείξει ότι μπορεί να πρωτοστατήσει και να επιτύχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε επίσης ο κ. Μαντζιούφας, τη μετατροπή του τομέα αυτού από τομέα κινδύνου, οικονομικού και περιβαλλοντικού, σε τομέα ευκαιριών.