Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚ​ΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝ​Η ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ​Ο ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΦΠΑ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ-Α΄ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ                     Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2011

                                                      ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
                                                          στον Πρωθυπουργό
                                                      Κύριο Λουκά Παπαδήμο

Θέμα : «Συμψηφισμός των οφειλών ΦΠΑ, μεταξύ επιχειρήσεων και Κράτους και πολύπλοκες γραφειοκρατικές φορολογικές διατάξεις»

Ο συμψηφισμός των οφειλών του ΦΠΑ μεταξύ των επιχειρήσεων, κυρίως εξαγωγικών, και  του κράτους, δεν  εφαρμόζεται από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να περιμένουν αρκετούς μήνες προκειμένου να καταβληθεί η επιστροφή του ΦΠΑ, την ώρα που εκείνες καλούνται να είναι απόλυτα συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα, καθώς η ύφεση βαθαίνει όλο και περισσότερο, η ρευστότητα στην αγορά εξαντλείται με αποτέλεσμα υγιείς επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό να κινδυνεύουν να κλείσουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν. Επίσης, η γενικευμένη ασυνέπεια του κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ιδιωτικό τομέα , παράλληλα, σε συνδυασμό με την υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων και τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες αποτρέπουν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων, που θα έδιναν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στους 800.000 άνεργους του ιδιωτικού τομέα.   
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός: 
1)Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε  προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ΦΠΑ μεταξύ επιχειρήσεων και κράτους.
2)Ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, προτίθεστε να απλοποιήσετε το φορολογικό σύστημα, καταργώντας την τήρηση των Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και να δημιουργήσετε αξιόπιστο και αδιάφθορο μηχανισμό είσπραξης των εσόδων;
                                                                                                       
 Η βουλευτής
 Ντόρα Μπακογιάννη