Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Καταργείται στην πράξη η Νεανική Επιχειρηματικότητα

Image
Τα τελευταία  δύο χρόνια, ακούμε την πολιτική ηγεσία της χώρας να διατείνεται  συνεχώς πως θέλει να θεσπίσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στους ελεύθερους επαγγελματίες, ένα σταθερό περιβάλλον για τις φορολογούμενες επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις,για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα που δικαιολογημένα στους νέους ανθρώπους δεν βρίσκει σημαντική απήχηση. Να καλεί τους νέους να μην δημιουργήσουν ένα νέο κύμα μετανάστευσης και να παραμείνουν στην πατρίδα μας.

Δυστυχώς όμως τέτοιου είδους εξαγγελίες όχι μόνο μένουν στα λόγια, αλλά αναιρούνται και στην πράξη σε καθημερινή βάση.

Μέχρι σήμερα, οι νέοι άνθρωποι κάτω των 35 ετών που  έκαναν έναρξη επιτηδεύματος είχαν αφορολόγητο έως 30.000 ευρώ για τις τρεις πρώτες οικονομικές χρήσεις. Το μέτρο όμως αυτό, το οποίο έδινε ουσιαστική στήριξη στην καινοτομία και το επιχειρείν από νέους, καταργείται, και μάλιστα αναδρομικά, με την τροπολογία που περιέχεται στο άρθρο 42 παρ. 4 του Νόμου 4024/11, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Ως Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούμε αδιανόητο να αλλάζει αναδρομικά το φορολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο  λειτουργεί μια επιχείρηση, και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δημιούργησαν νέοι άνθρωποι με τις δεδομένες οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να σεβαστεί τη νεανική επιχειρηματικότητα και να διασώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, μιας και πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση της οικονομικής
τους δραστηριότητας ή και σε κλείσιμο, καθώς το οικονομικό τους πλάνο περιελάμβανε την 3ετία αφορολόγητης λειτουργίας.

Οι αρμόδιοι φορείς οφείλουν να αναρωτηθούν αν το κόστος από την ανάληψη ενός τέτοιου μέτρου θα προσφέρει περισσότερα  κέρδη στην ελληνική οικονομία αλλά ακόμα περισσότερο για το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει στην υλοποίηση  επιχειρηματικών σχεδίων από  τους νέους ανθρώπους. Με σχεδόν μηδενική τραπεζική χρηματοδότηση λόγω της οικονομικής συγκυρίας και μηδενική αφορολόγητη δραστηριότητα για τους νέους επιχειρηματίες, είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να αντιμετωπίζουμε τους νέους ανθρώπους με έφεση στο επιχειρείν σαν εν δυνάμει φορολογικούς παραβάτες πριν ακόμα κάνουν  το πρώτο τους βήμα.

Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία και όλα τα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να ενισχυθεί η νεανική επιχειρηματικότητα και η πραγματοποίηση επενδύσεων, που θα βγάλουν από το τέλμα και θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι χρέος  της πολιτείας να στηρίξει τη νεανική  επιχειρηματικότητα και να προσφέρει  ουσιαστική βοήθεια σε ένα τομέα  που έχει κυριολεκτικά βυθιστεί στην ύφεση. Οι 14 προτάσεις που καταθέσαμε ως ΟΝΝΕΔ τον περασμένο Ιούλη μέσα από την εκστρατεία «Πληρώνω δίκαια» και κυρίως η λογική που τις διέπει, πρέπει να αποτελεί το μοναδικό τρόπο σκέψης για την αντιμετώπιση του ζητήματος
τη σημερινή εποχή.

Ως νέοι άνθρωποι δεν θέλουμε ένα Κράτος εχθρό προς τη δράση μας, αλλά ένα Κράτος-αρωγό, που θα αφουγκράζεται τις αγωνίες μας και θα μας δίνει τα περιθώρια για δραστηριοποίηση και ανάληψη πρωτοβουλιών.
Τομέας  Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας ΟΝΝΕΔ
onned-korinthias.gr