Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή της με το μικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
«Δεκαοκτώ μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης, η ελληνική οικονομία, λόγω της ανικανότητας της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ανευθυνότητας των άλλων κομμάτων, αλλά και με την ευθύνη και ανοχή της τρόικας, έχει οδηγηθεί στα όριά της, μέσα από την υπερφορολόγηση και τις οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων. Σήμερα η ελληνική κοινωνία χρειάζεται μια βαθιά ανάσα. Η διαπραγμάτευση που ξεκινά για τη νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να λάβει υπόψη της τρεις βασικούς παράγοντες:Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος από την προσαρμογή. Η ρευστότητα, καθίσταται ζήτημα ζωής ή θανάτου για τις επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα αποφορτίσουν την κοινωνική ένταση. Η κυβέρνηση συνεργασίας και τα κόμματα που συμμετέχουν σ’ αυτήν, δεν μπορούν να παραμείνουν αδρανή. Πρέπει να κυβερνήσουν. Τώρα πλέον, πρέπει να πούνε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, να μιλήσουν καθαρά και να προτείνουν λύσεις, τις οποίες θα διαπραγματευτούν με τους δανειστές μας, για να βελτιώσουν προς όφελος των πολιτών, τις πολιτικές που εφαρμόζονται».
ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΣΙΤΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
Από το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το γεγονός πως τα αιτήματα σχολείων για παροχή φαγητού σε παιδιά πολλαπλασιάζονται, δεν τιμά το ελληνικό κράτος. Αυτή η εξέλιξη δεν αρμόζει σε κοινωνικά δίκαιη και ευνομούμενη πολιτεία. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, οφείλουν να αναλάβουν σοβαρές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση και να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί που πεινάει στις μέρες μας».
Μερίδα των Πρυτάνεων των ΑΕΙ εκπλήσσουν δυσάρεστα την κοινωνίαΑπό τον Τομέα Παιδείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου και το τελευταίο ευρώ δεν επιτρέπεται να χαθεί, μερίδα των Πρυτάνεων των ΑΕΙ εκπλήσσουν δυσάρεστα την κοινωνία, επιδιώκοντας να συνεχιστεί το καθεστώς αδιαφάνειας στην οικονομική διαχείριση των Ιδρυμάτων με δαπάνες χωρίς τέλος και δίχως αποτέλεσμα. Από το να συνταχθούν με το νόμο και την κοινωνία, επιλέγουν να ακολουθήσουν ακραίες φοιτητικές ομάδες που απαγορεύουν την ελευθερία έκφρασης γνώμης.Αν δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να τηρήσουν τους νόμους, η μόνη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν είναι η παραίτησή τους».