Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Παπούλιας: Θα κάνω τα πάντα - Όλος ο διάλογος



Η φράση του Κάρολου Παπούλια ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις ερμηνεύεται ως μια πιθανή σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ώστε κανείς να μην έχει αντίρρηση να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Παπανδρέου ωστόσ έπαιξε το χαρτί της αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στις 12.05 στο προεδρικό μέγαρο και στην πόρτα τον υποδέχθηκε ο κ. Παπούλιας.

Ο διάλογος ήταν ο εξής:

Παπανδρέου:
Δεν είμαι κολλημένος με τις καρέκλες. Χρειάζεται προσπάθεια για να μην οδηγηθεί η χώρα στην περιπέτεια των εκλογών.
Στόχος είναι να φτάσουμε στην επικύρωση της νέας δανειακής σύμβασης για την χώρα. Φοβάμαι μήπως η άρνηση στην συναίνεση ανησυχήσει τους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό θα έστελενε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θέλει να μείνει στον στενό πυρήνα της ευρωζώνης.

Παπούλιας: Τώρα είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. Πρέπει να βρεθεί δρόμος συνενόησης. Θα καταβάλλω όσες ποσπάθειες μπορώ για το καλό της πατρίδας.

Βγαίνοντας ο πρωθυπουργός είπε :


«Η κυβέρνηση χθες πήρε ψήφο εμπιστοσύνης και σήμερα ήρθα για να συζητήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να απελευθερώσω τη διαδικασία και να συμβάλω καθοριστικά στη δημιουργία μίας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφίσει νομοσχέδια και να πραγματοποιήσει όλα εκείνα τα βήματα που απορρέουν από την ιστορική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ».

Και κατέληξε λέγοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας.


Ο κ. Παπανδρέου ήδη μετράει το όχι της ΝΔ και το όχι του ΛΑΟΣ και της Ντόρας Μπακογιάννη αν στο σχήμα δεν συμμετέχει ο Αντώνης Σαμαράς.

Εκείνοι που του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης χθες το βράδυ περιμένουν να τους πει ότι την Δευτέρα θα παραιτηθεί προκειμένου το νέο σχήμα να προχωρήσει με άλλον στο τιμόνι της χώρας.

Πως όμως θα γίνει αυτό;  Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πρέπει να ορίσει:

- Χρονοδιάγραμμα συναντήσεων με τους αρχηγούς.

- Ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός.

- Πότε θα συγκλιθεί η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Παπανδρέου με νωπή την ψήφο εμπιστοσύνης, με τους υπουργούς και τους βουλευτές του να έχουν “καταπιεί” όλα τα βαρύγδουπα που έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες θα πάει στον κ. Παπούλια και απλά θα του ανακοινώσει ότι αρχίζει τις διαδικασίες.

Με ποιούς όμως; Με τον Αντώνη Σαμαρά να λέει ένα ηχηρό όχι; Με Καρατζαφέρη και Ντόρα να λένε ότι με τα μισά κόμματα δεν γίνεται κυβέρνηση συνεργασίας;

Τι θα γίνει λοιπόν;

Το σχέδιο Παπανδρέου για να κρατήσει την εξουσία πέτυχε πλήρως. Από την στιγμή που τέθηκε σε ισχύ και το Newsit σας είχε προιδεάσει γι' αυτό η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.

Κέρδισε χρόνο τον οποίο θα εκμεταλλευθεί για να μείνει πρωθυπουργός και κανείς δεν θα μπορεί να του πει τίποτα!
Όταν η διαπραγμάτευση με τη ΝΔ ολοκληρωθεί ανεπιτυχώς, οι τόνοι θα έχουν πέσει και θα συνεχίσει να κυβερνά.

Όπως λένε συνταγματολόγοι όλα όσα θα γίνουν από τις 12 το μεσημέρι και μετά θα είναι επι της ουσίας κενά περιεχομένου.


Όμως, αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσει ο κ. Παπανδρέου είναι ότι η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί! Μπορεί να κέρδισε την μάχη της τακτικής, όμως οι βουλευτές του κάποια στιγμή θα κάνουν αυτά που εννοούν.

newsit.gr
"Οπως ξέρετε χθες η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας.