Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Δώστε μου ψήφο εμπιστοσύνης – Θα ξεκινήσω επαφές για κυβέρνηση συνεργασίας – Αν δεν ευοδωθούν μένω στην εξουσία

-  Τρίπλα Παπανδρέου σε βουλευτές και υπουργούς
- Έκανε τις προγραμματικές εξαγγελίες της επόμενης κυβέρνησης αλλά ζητά ψήφο εμπιστοσύνης για τη σημερινή
- Υπερασπίστηκε το δημοψήφισμα που πήρε πίσω

Δεν ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά το πολιτικό σκηνικό ο πρωθυπουργός με την πολυαναμενόμενη ομιλία του στη Βουλή, λέγοντας πως θα ηγηθεί των πρωτοβουλιών για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά χωρίς να προσδιορίζει τι θα συμβεί εάν αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες. Το σίγουρο είναι ότι με τη σημερινή του ομιλία ο κ. Παπανδρέου τελικά δεν παραιτήθηκε και έτσι σε μία ενδεχόμενη αποτυχία μιας κυβέρνησης συνεργασίας θα παραμείνει ο ίδιος πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα επισκεφτεί το Σάββατο το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις για μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, ενώ ξεκαθάρισε πως θα συζητήσει με τα κόμματα ακόμα και για τον επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας. Βέβαια ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την αυριανή κυβέρνηση, ζητώντας όμως ψήφο εμπιστοσύνης για τη σημερινή κυβέρνηση.
Μίλησε βέβαια και για τις παλαιότερες προσπάθειες συνεργασίας λέγοντας πως έγιναν και επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει σε καμία περίπτωση να ξαναεκλεγεί και δεν παίζει τέτοιου είδους παιχνίδι.
Για το θέμα των εκλογών, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφή για τη χώρα και πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα βρεθούν στον αέρα τόσο η έκτη δόση όσο και η νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο, τόνισε πως όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση με όλες τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τότε ναι μπορεί να γίνουν εκλογές, ενώ ζήτησε και διακομματική στήριξη για τη συμφωνία για το χρέος.

Για το δημοψήφισμα ο κ. Παπανδρέου το υπερασπίστηκε με σθένος παρά το γεγονός ότι το απέσυρε και εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι Έλληνες θα έλεγαν ναι σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα. Όπως είπε όλη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για τυχοδιωκτισμό για το δημοψήφισμα, κάτι που όπως σημείωσε θα ήταν λαϊκή ετυμηγορία. Κάποιοι φοβήθηκαν το δημοψήφισμα γιατί θα έχαναν το προνόμιο να λένε ότι εκφράζουν την πραγματική βούληση του Ελληνικού λαού. Παράλληλα, σημείωσε πως ένα δημοψήφισμα θα έστελνε σαφές μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει και η Ελλάδα.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι μέχρι τώρα στην πορεία του έχει ακούσει πολύ σκληρές κριτικές για παρεμβάσεις του στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησής του, αλλά είπε ότι θα κάνει και πάλι ένα βήμα μπροστά και θα σπάσει ταμπού για το καλό του τόπου.

Για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου δήλωσε πως είναι μια τεράστια συμφωνία που διασφαλίζει το οικονομικό μέλλον της χώρας και πως μειώθηκε το χρέος έτσι ώστε τα επόμενα χρόνια να μην πληρώνουμε τόσους τόκους. Μάλιστα, σημείωσε πως με αυτή την απόφαση διασφαλίζονται οι καταθέτες στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση για μείωση μισθών έως 50% και μείωση συντάξεων.

Όπως είπε το ύψιστο καθήκον όλων είναι η επικύρωση της δανειακής σύμβασης που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες και δήλωσε πως χαιρετίζει την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει τη σύμβαση αυτή. 

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για πολλά λάθη από πολλές κυβερνήσεις, αλλά κυρίως από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως διπλασίασε το χρέος. Μάλιστα, είπε ότι δύο χρόνια πρωθυπουργίας του, μαζεύει όλα τα σπασμένα όλων αυτών των προηγούμενων ετών. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως πρέπει να μπουν κανόνες κόντρα στην ανομία και τους παράγονες, ενώ έκανε λόγο για σταυρό που σήκωσαν οι βουλευτές και όλη η κυβέρνηση για τα χρέη και την αναξιοπιστία της χώρας.

newsit.gr