Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Ηγέτης εθνικής σωτηρίας ο Σαμαράς

Άρθρο του Νίκου Ελευθερόγλου στη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

Με μια κίνηση υπέρβασης, που βάζει πάνω απ’ όλα την Ελλάδα και το μέλλον της εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς Αντώνης Σαμαράς πέρασε μπροστά και έγινε ο ρυθμιστής των εξελίξεων, αναλαμβάνοντας πολιτικά ρίσκα και βάζοντας ταυτόχρονα πλαίσιο και αυστηρούς όρους με χρονοδιαγράμματα (με ημερομηνία-ορόσημο την 4η Δεκεμβρίου), επιτυγχάνοντας παράλληλα στρατηγικούς στόχους.
Ολα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστή η δήλωση που είχε κάνει ο «ύπαρχος» της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφοντας από τις Κάννες. Ο συναγερμός στη Συγγρού σήμανε και οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα των εξελίξεων. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για τα τεκταινόμενα στο κυβερνών κόμμα. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησε με στενούς συνεργάτες του στη Συγγρού, πήρε την απόφαση να δείξει στην κοινωνία αλλά και στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι στην Ελλάδα υπάρχει διέξοδος, υπάρχει εναλλακτική πρόταση.
Ο κ. Σαμαράς με την κίνησή του πέτυχε και έβαλε στην ατζέντα:

Πρώτον: Την ακύρωση του εγκληματικού δημοψηφίσματος, που έβαζε σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.
Δεύτερον: Την «καθαρή λύση» της προσφυγής στις κάλπες.
Τρίτον: Τον σχηματισμό κυβέρνησης μεταβατικής και περιορισμένης χρονικά και από πλευράς αρμοδιοτήτων κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία σχέση με συγκυβέρνηση κομμάτων, καμία σχέση δηλαδή με οικουμενική κυβέρνηση.
Τέταρτον: Την εξασφάλιση της 6ης δόσης, ώστε να αποφευχθεί στάση πληρωμών.
Πέμπτον: Η διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση να ολοκληρωθεί από την παρούσα Βουλή.

Στη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά το μεσημέρι χθες επισήμανε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την απαίτηση να ματαιωθεί το δημοψήφισμα. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών έδειξαν ότι είχαμε απόλυτο δίκιο. Το δημοψήφισμα ξεκίνησε ως απόπειρα εκβιασμού του ελληνικού λαού και κατέληξε σε μοχλό αμφισβήτησης της ελληνικής ένταξης στο ευρώ και στην Ευρώπη... Προφανώς διατηρούμε τις διαφωνίες μας με τα μέτρα της πολιτικής που σήμερα εφαρμόζονται». Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς τόνισε: «Ζητώ τον σχηματισμό προσωρινής μεταβατικής κυβέρνησης με αποκλειστική αρμοδιότητα την άμεση διεξαγωγή των εκλογών και την επικύρωση της δανειακής σύμβασης από την παρούσα Βουλή. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα ενώσει τον λαό, αλλά και τον ελληνισμό -εντός και εκτός Ελλάδας-, για να βγει η πατρίδα μας από την κρίση.

Αυτό το εγγυώμαι προσωπικά. Το αίτημα για άμεση διεξαγωγή εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά μας, αλλά και από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατέληξε λέγοντας:
«Η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση και για την ασφάλεια και για την ευρωπαϊκή μας θέση, για την παραμονή μας στο ευρώ και για την ελεύθερη έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού».

Στενοί συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. αναφέρουν ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε μπει στη συνάντηση των Καννών, οι εκλογές μπορεί να γίνουν πριν από τις γιορτές, ενώ πιθανή ημερομηνία είναι η ημέρα που είχε προγραμματιστεί το δημοψήφισμα, η 4η Δεκεμβρίου. Επίσης, ξεκαθάριζαν ότι στη μεταβατική κυβέρνηση δεν θα μετέχουν πολιτικά στελέχη κομμάτων και ασφαλώς όχι της Ν.Δ. και ο ρόλος της θα είναι συγκεκριμένος: Η επικύρωση της συμφωνίας και η εξασφάλιση της 6ης δόσης.


Νίκος Ελευθερόγλου