Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Πληθαίνουν οι φωνές από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για «πολιτικές πρωτοβουλίες»

Μπορεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να πέρασε σχετικά ανώδυνα για την κυβέρνηση, με μοναδική «απώλεια» αυτή της πρώην υπουργού Εργασίας Λούκα Κατσέλη, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει σταματήσει ο αναβρασμός που επικρατούσε εδώ και καιρό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, πληθαίνουν οι φωνές που –στο δρόμο που χάραξε η Βάσω Παπανδρέου- κάνουν λόγο για ανάγκη να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες.
Σήμερα, Παρασκευή, το πρωί, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε επίσης κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ή δημοψήφισμα, ή εκλογές. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5», ο κ. Κρεμαστινός είπε: «Εφόσον τα υπόλοιπα κόμματα δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη γραμμή της κυβέρνησης, χρειάζονται άλλες λύσεις, όπως εκλογές ή δημοψήφισμα, αλλιώς η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία». Ο ίδιος, ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει μη μονο-κομματική κυβέρνηση, εθνικής σωτηρίας.
Χθες, η κα. Παπανδρέου, ερωτώμενη από δημοσιογράφους τι εννοούσε μιλώντας για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών, απάντησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: εθνική συνεννόηση ή εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που δήλωναν (off the record) πως είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν μέτρα και πως πρέπει να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Αρκετοί, όμως, ήταν και αυτοί που το είπαν on the record, όπως ο Ν. Σαλαγιάννης που έκανε λόγο για «τέλος της ανοχής». Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησαν οι βουλευτές Δημ. Λιντζέρης και Τόνια Αντωνίου, ενώ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης έθετε και πάλι θέμα «νομιμοποίησης» αυτής της πολιτικής, επαναφέροντας ουσιαστικά την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Τέλος, για μεταβολές στο πολιτικό σκηνικό και κυβέρνηση συνεργασίας, έκαναν λόγο επίσης ο Μ. Ανδρουλάκης και ο Δ. Καρύδης, ενώ ο Ηλ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι «μετά τη συμφωνία της Ε.Ε. θα μπούμε στο πεδίο της αντιμετώπισης των εσωτερικών προβλημάτων. Νομίζω ότι έχει χώρο συνεισφοράς για όλες τις δυνάμεις».
Αναφερόμενος στο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος είπε ότι αυτό που προέχει είναι οι διαπραγματεύσεις των επόμενων ημερών. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Σκάι, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δει τα πολιτικά ζητήματα που τίθενται με βάση τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και σημείωσε ότι η πρόσκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση για κοινή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες είναι ανοιχτή. Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, υποστήριξε ότι αν δεν είχε περάσει, οι διαδηλώσεις και η αντίδραση του κόσμου θα ήταν πολλαπλάσιες και κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τα φαινόμενα βίας.

eklogika.gr