Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση για Λαϊκή Αγορά στο Ξυλόκαστρο


Λόγω της αργίας των Θεοφανίων η Λαϊκή Αγορά στο Ξυλόκαστρο θα γίνει αύριο 5 Ιανουαρίου 2017.

Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης: Ανακοίνωση λόγω εκτάκτων καιρικών φαινομένων


Λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων ο Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης  διαθέτει ως χώρο φιλοξενίας το ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου το Σάββατο 7 Ιανουαρίου και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου από τις 10:00 πμ. έως 3:00 μμ.

Πρόσκληση για συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ.«ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ» 10/1/2017 Ώρα 14:00

Προς: Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ».
Σας καλούμε  στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Παιδείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης- Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Ξυλοκάστρου –Ευρωστίνης «ΗΛΙΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ», που  θα πραγματοποιηθεί : ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2017   και ώρα 14.00 στο Δημοτικό Κατάστημα Ξυλοκάστρου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 234 και 240 του Ν. 3463/2006 και του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα :
1.    ΨΗΦΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2017

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
ΗΛΙΑΣ   ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο άγιος... Μάριν έφερε τη λύτρωση στο 93΄... Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1

Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 2-1
Ο Μάρκο Μάριν ήταν ο ήρωας της τελευταίας στιγμής για τον Ολυμπιακό. Ο Γερμανός μέσος, μπήκε στο 79', σκόραρε στο 90+3' και χάρισε τη νίκη στην ομάδα του 2-1, επί του Αστέρα Τρίπολης στο «Γ. Καραϊσκάκης» για την 1η αγωνιστική της Super League. «Ερυθρόλευκη» τρικυμία και αποδοκιμασίες στο πρώτο ημίχρονο, ο Αστέρας προηγήθηκε με πέναλτι του Μάσα (27'), ο Φορτούνης με «κεραυνό» ισοφάρισε στο 54'.

Νέα χρονιά και νέα «γκέλα» η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναιτωλικό


















ΑΕΚ και 
Παναιτωλικός έμειναν στο 0-0 στο ΟΑΚΑ για την εξ αναβολής 1η αγωνιστική της Super League.
 Αυτή είναι η πέμπτη ισοπαλία της Ένωσης στο ΟΑΚΑ σε οκτώ παιχνίδια τη φετινή σεζόν. Η Ένωση πίεσε, έκανε ευκαιρίες, αλλά ο Κυριακίδης ήταν ανίκητος!
Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα. Οι παίκτες του Μοράις είχαν την κατοχή της μπάλας και είχαν κλείσει στο μισό γήπεδο τον Παναιτωλικό. Παρόλα αυτά οι φιλοξενούμενοι με την πολυπρόσωπη άμυνα κρατούσαν το μηδέν.

Πού και πότε θα χτυπήσει το νέο κύμα του χιονιά

Πού και πότε θα χτυπήσει το νέο κύμα του χιονιάΣε κλοιό κακοκαιρίας μπαίνει και πάλι ολόκληρη η χώρα, από το απόγευμα της Πέμπτης έως και το απόγευμα του Σαββάτου. Με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Τετάρτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.
Πιο αναλυτικά, βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Ιόνιο, όπου θα προκαλέσει από το απόγευμα ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή θα κινείται γρήγορα πάνω από την ηπειρωτική χώρα προς τα ανατολικά, οπότε οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα επηρεάσουν περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. 

Η κουζίνα είναι πιο βρώμικη από το μπάνιο σας!. Τι κάνετε λάθος;




vromkouzets.jpgΗ κουζίνα είναι πιο βρώμικη από το μπάνιο σας!- Τι κάνετε λάθος;


Μελέτη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι όσους κανόνες υγιεινής κι αν ακολουθήσουμε στην κουζίνα, η κουζίνα μας θα είναι τελικά πιο βρώμικη από το μπάνιο μας. Το σφουγγάρι που είναι γεμάτο μικρόβια είναι μία μόνο από τις πηγές του προβλήματος. Παρακάτω σας παραθέτουμε κάποια κοινά λάθη που κάνετε στο πλύσιμο των πιάτων που συμβάλλουν στην εξάπλωση μικροβίων στην κουζίνα σας!

Διαβάστε περισσότερα 

meatets.jpgΤα επεξεργασμένα κρέατα επιδεινώνουν το άσθμα


Έχετε άσθμα; Τότε θα πρέπει μάλλον να “ξεχάσετε” τα λουκάνικα, το σαλάμι και το ζαμπόν, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Thorax, καθώς αυτές οι τροφές επιδεινώνουν τα συμπτώματα του

Αυτοδιοίκηση 2017: Ποιες αλλαγές φέρνουν νέος Καλλικράτης & απλή αναλογική

«Αλλάζει ο Καλλικράτης», «Ανασχεδιάζουμε τον χάρτη της χώρας»…
Φράσεις που ακούσαμε τους προηγούμενους μήνες και οι οποίες αποτυπώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης για δομικές αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών.
Η «εποχή» Ραγκούση, για την κυβέρνηση, φαντάζει “αναχρονιστική” και οι δυσλειτουργίες των ΟΤΑ κατά ένα μέρος, βρίσκουν εύκολο «πάτημα» στη μη εφαρμογή διατάξεων που απορρέουν από τις αδυναμίες του «Καλλικράτη».
Πότε όμως είναι η “σωστή (πολιτική) στιγμή” να γίνουν παρεμβάσεις στον

Έτσι μπορούν να διεκδικήσουν αυξήσεις οι δημοτικοί υπάλληλοι (ρύθμιση)

Με τη χρήση του άρθρου 54* του νόμου για το «Χωρικό Σχεδιασμό» μπορούν να διεκδικήσουν αυξήσεις οι δημοτικοί υπάλληλοι. Κι αυτό γιατί σύμφωνα την παραγραφο 2 του συγκεκριμένου άρθρου  καταργείται «το δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 72** του ν. 3852/2010» που προέβλεπε ότι «για μισθολογικές απαιτήσεις, κάθε μορφής, περιλαμβανομένων και των επιδομάτων, δεν είναι δυνατή η παραίτηση (σ.σ. του δήμου) από την άσκηση ενδίκων μέσων, ο δικαστικός ή εξώδικος συμβιβασμός και η κατάργηση δίκης, εκτός από τις περιπτώσεις που το νομικό ζήτημα έχει κριθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου»

1.666 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία -Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ


Απεστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η 7Κ/2016 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ, που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας χιλίων εξακοσίων εξήντα έξι (1.666) θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.
aftodioikisi.gr

Δημόσιο: Η 15η Φεβρουαρίου νέα προθεσμία για τα νέα οργανογράμματα (εγκύκλιος)


Παράταση στην “Επαναξιολόγηση των δομών των οργανικών μονάδων των Υπουργείων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ)” δίνει εγκύκλιος που υπογράφει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.
Με την συγκεκριμένη “υπενθυμιστική” εγκύκλιο, σε συνέχεια της εγκυκλίου Βερναρδάκη, καλούνται τα υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) να αποστείλουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017 τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων, αναφορικά με τους νέους Οργανισμούς τους, και τις εκθέσεις αξιολόγησης, όπως σχετικά προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 54 του Ν.4178/2013.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Η ανασυγκρότηση των κρατικών δομών

Η ψαλτική τέχνη Β’

είκονα-diastixo.grΣτο παρόν βιβλίο μελετώνται και παρουσιάζονται ποικίλα θέματα αυτής της τέχνης και της μουσικής επιστήμης, της ψαλτικής: η χειρόγραφη παράδοση μέσω της οποίας αποκλειστικά διαδόθηκε για πάνω από 850 χρόνια, παλαιοί και νεώτεροι θεραπευτές της, η μορφολογία και εξέλιξη των συνθέσεων, τεχνικά και θεωρητικά στοιχεία, ο αδιάρρηκτος δεσμός λόγου και μέλους, η μουσική έκφραση, κ.ά.
Η ψαλτική τέχνη Β’
Λόγος και μέλος στη λατρεία της ορθόδοξης εκκλησίας
Εμμανουήλ Στ. Γιαννόπουλος

diastixo.gr/

Υπόψηφια δήμαρχος Αθηναίων η Μιμή Ντενίση

 Έτοιμη και αποφασισμένη να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας τις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι η Μιμή Ντενίση! 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso, η αγαπημένη ηθοποιός έχει πρόθεση να κατέβει στις εκλογές και μάλιστα χωρίς να βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα κάποιου κόμματος.

Hiking Corinthia Project - Η Κορινθία ως ένας κορυφαίος πεζοπορικός προορισμός μέσα από συλλογική προσπάθεια!

Κωνσταντίνα Νικολάκου «Οπισθοδρόμηση που υπακούει σε κομματικές ιδιοτέλειες η επίσκεψη του Κυβερνητικού κλιμακίου»

Με αφορμή την επίσκεψη του Κυβερνητικού κλιμακίου, καλεσμένου της Ν.Ε. Σύριζα Αρκαδίας, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε:
«Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Πελοπόννησο και την Αρκαδία να πραγματοποιούν επισκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα ο Υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος συντονισμού του Κυβερνητικού έργου κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο.
Η δημιουργία εντυπώσεων και μόνο δε συνάδει σε καμία περίπτωση με το πραγματικό ενδιαφέρον το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ο τόπος, αλλά και τις ουσιαστικές λύσεις που θα πρέπει να δοθούν.
Είναι φανερό και συνάμα θλιβερό το γεγονός ότι η επίσκεψη του Κυβερνητικού κλιμακίου προετοιμάστηκε από το κομματικό επιτελείο του Σύριζα Αρκαδίας. Πρόκειται για οπισθοδρόμηση που υπακούει σε κομματικές ιδιοτέλειες και όχι στο επίπεδο ευθύνης που συνεπάγεται η θεσμική τους ιδιότητα».

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Αυτοί που αποτελείωσαν τη Δημόσια Υγεία καλό είναι να σιωπούν»


Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη σχετικά με την παράδοση ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου προέβη στην εξής δήλωση:

«Με έκπληξη άκουσα για μια ακόμα φορά να κομπορρημονεί με υπερηφάνεια ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης ότι παρέδωσε καινούργια ασθενοφόρα και ότι πρόκειται να παραδώσει και άλλα.
Αυτά τα ασθενοφόρα πληρώθηκαν από τις Περιφέρειες και τα προγράμματά τους και όχι από το Υπουργείο Υγείας και αυτό από μόνο του είναι τραγικό. Παρατηρείται δηλαδή το φαινόμενο να εξοπλίζονται οι δομές υγείας από τις Περιφέρειες, χωρίς ωστόσο να έχουν την αρμοδιότητα εποπτείας τους, όπως προέβλεπε εξαρχής ο Καλλικράτης. Το μόνο βήμα που θα έπρεπε λοιπόν να κάνουν είναι να μεταφέρουν την ευθύνη εποπτείας των νοσοκομείων στις αιρετές Περιφέρειες γιατί άλλη λύση δεν υπάρχει για τη βιωσιμότητά τους.
Αυτοί που αποτελείωσαν τη Δημόσια Υγεία στη χώρα καλό είναι να σιωπούν και να δουλέψουν σκληρά με κύριο γνώμονα το όφελος των πολιτών. Είναι επίσης τραγικό να ανακοινώνουν ότι θα προσλάβουν μέσω του ΟΑΕΔ και με χρήματα από τα προγράμματα των Περιφερειών, επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια τέτοια καινούργια εκχώρηση πόρων από το δικό της πρόγραμμα, ειδικά αν δεν λάβει εγγυήσεις αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας των επενδύσεων αυτών, δεδομένης της απογοητευτικής μέχρι σήμερα ανάλογης εμπειρίας».

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Πελοποννήσου 

Πολιτική Προστασία Δήμου Τρίπολης: Οδηγίες Για Την Αποφυγή Προβλημάτων Από Την Επικείμενη Κακοκαιρία.

Πολιτική Προστασία Δήμου Τρίπολης: Οδηγίες για την αποφυγή προβλημάτων από την επικείμενη κακοκαιρία.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τρίπολης θέλοντας να συμβάλλει στην σωστή ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, εκδίδει οδηγίες – συμβουλές ώστε να αποφευχθούν πρόβληματα και πιθανοί κίνδυνοι. 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Αλλαγές στην κορυφή της Football League, κερδισμένος ο Απόλλων Σμύρνης - Με το "δεξί" ο Παναιγιάλειος το νέο έτος 1 - 0 την Λαμία

Αλλαγές στην κορυφή, κερδισμένος ο Απόλλων Σμύρνης
Αρκετές εκπλήξεις είχε η 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Football League, με αποτέλεσμα να αλλάξει η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας και ο Απόλλων Σμύρνης να πιάσει κορυφή. Πέρασε νικηφόρα από την έδρα του Κισσαμικού, 1 - 0 στο ντεμπούτο του Άκη Μάντζιου στην τεχνική  ηγεσία της ομάδας .Ο Αντώνης Πετρόπουλος με κεφαλιά στο 54', έπειτα από σέντρα του Χιντζίδη, χάρισε την πολύτιμη εκτός έδρας νίκη στην ομάδα. 
Έτσι η  «Ελαφρά Ταξιαρχία», μόνη αήττητη ομάδα πλέον στην κατηγορία, βρέθηκε στην 1η θέση, σε απόσταση ενός βαθμού από τη 2η Λαμία και τριών από τον 3ο Άρη 
ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ (Μπαξεβάνος): Λαζαρίδης, Τσοντάκης, Σταθάκης, Σελινιωτάκης, Κουρέλλας, Γκούμας, Τιάγκο Σίλβα, Μάριο Μαρτίνεθ (73′ Κίκε), Bλάχος (58′ Ποκόνγκ), Θέος (58′ Μάντζης), Μίλιτς.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (Μάντζιος): Χιώτης, Ντάσιος, Χιντζίδης (58′ λ.τ Βαλεριάνος), Κύργιας, Δεληζήσης, Κονέ, Τσιάρας, Κάσσος, Τζάνης (79′ λ.τ Πάνος), Ρομάνο (46′ Σιατραβάνης), Πετρόπουλος
H Λαμία δέχθηκε το πρώτο της γκολ στο πρωτάθλημα έπειτα από 689 λεπτά και μαζί γνώρισε την πρώτη της ήττα από τον Παναιγιάλειο στο Αίγιο με 1-0. που την έφερε στην δεύτερη θέση. 

Πώς αποτιμά ο Θεοδωρικάκος τον έναν χρόνο θητείας Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ


O σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει στις 10 Ιανουαρίου έναν χρόνο στην ηγεσία της κυρίαρχης παράταξης του χώρου της Κεντροδεξιάς, έχοντας παρουσιάσει δείγματα γραφής της πολιτικής ταυτότητάς του, και εδραιώνοντας ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το μυστικό φάρμακο που την έκανε καλά!

Βασίλισσα Ελισάβετ: Το μυστικό φάρμακο που την έκανε καλά!
Οι φήμες οργίασαν και οργιάζουν για την κατάσταση της υγείας της Βασίλισσας Ελισάβετ. Μόλις σήμερα το Μπάκινγχαμ μας ενημέρωσε ότι σε ιδιωτική μεν τελετή η Βασίλισσα τίμησε ένα από τα μέλη του προσωπικού της.
Εχει όμως στ' αλήθεια αναρρώσει η Βασίλισσα Ελισάβετ; Και αν ναι ποιό είναι το μυστικό της; Μην ξεχνάμε ότι είναι 90 ετών.
Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα στον Βρετανικό Τύπο η Ελισάβετ έχει σύμμαχο στην μάχη με το

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες... γυρίζουν την πλάτη στην Ευρωζώνη

Δημοσκόπηση: Οι Έλληνες... γυρίζουν την πλάτη στην Ευρωζώνη
Η γνώμη της ελληνικής κοινωνίας για το ευρώ αλλάζει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ΑLCO για το περιοδικό ΖΕRO.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη πριν από 15 χρόνια, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν πως ήταν λανθασμένη απόφαση σε ποσοστό 58% και σωστή σε ποσοστό 38%.
Μάλιστα, το 41% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η Ευρωζώνη δεν θα συνεχίσει να υφίσταται και το 40% πως θα συνεχίσει.

Εκτροχιασμός τραίνου στη Νέα Υόρκη! 76 τραυματίες - Συγκλονιστικές εικόνες

Ένα τραίνο εκτροχιάστηκε στον σταθμό Long Island Rail Road, που βρίσκεται στο Μπρούκλιν, της Νέας Υόρκης. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για 20 ανθρώπους που τραυματίστηκαν, μερικοί εξ αυτών σοβαρότερα, ενώ λίγο αργότερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τουλάχιστον 37 τραυματίες.
Πλέον, ωστόσο, το Russia Today αναφέρει πως οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 76!
Στο διαδίκτυο έχουν ήδη διαρρεύσει οι πρώτες εικόνες από το σημείο και δείχνουν τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη τόσο ο συρμός του τραίνου, όσο και ο σταθμός, ενδεικτικές του πόσο σφοδρή ήταν η σύγκρουση.
Τα παράθυρα είναι σπασμένα, ενώ οι πόρτες έχουν "λυγίσει"!
Δείτε τις

Το τραγούδι της Ζάχολης ( Παπανίκας)

  
Στο τραγούδι ο Παναγιώτης Λάλεζας , στο κλαρίνο ο Κώστας Γιαννακόπουλος 


Πολλοί μαζί Παπανίκα μου
πολλοί μαζί δεν κάνουμε
τρία καπετανάτα.
Ελάτε να Παπανίκα μου
ελάτε να χωρίσουμε
να γίνουμε μπουλούκια
Το 'να να πάει Παπανίκα μου
το 'να να πάει στη Ζάχολη
τ' άλλο να πάει στου Γκούρα.
Το τρίτο με Παπανίκα μου
το τρίτο με τον αρχηγό
στην Καστανιά να κάτσει.

Η λαϊκή μούσα για τη μάχη των Μαυραλιθαρίων


Η λαϊκή μούσα δεν παράλειψε να υμνήσει την αυτοθυσία των ηρωικών Ζαχολιτών πολεμιστών και ιδίως τον Καπετάνιο της Ζάχολης Παναγιωτάκη Γεραρή κατά η μάχη των Μαυραλιθαρίων
Τα  παρακάτω δημοτικά τραγούδια αναφέρονται στη μάχη των Μαυραλιθαρίων , την νίλα του στρατού του Δράμαλη και τον Καπετάνιο της Ζάχολης Παναγιωτάκη Γεραρή

ΣΤΑ ΕΧΤΕΝΗΣ ΤΑ ΠΛΑΓΙΑ
 Τι αχλοβόι γίνεται
στης Εχτενής τα πλάγια
στη Κουρια, στις Ψωροσπηλιές
και στα Μαυραλιθάρια

 Πολλά τουφέκια αφογκρώ
αντιλαλάν οι ράχες.
βροχή τα βόλια πέφτουνε
τους Τούρκους ξολοθράνε.

 Γεραρή Παναγιωτάκη τον λέν τον καπετάνιο
βάρα βάρα καπετάνιο βαρα κι ας πεθάνω

Του Δράμαλη τ΄απομεινάρια
λείωνουνε στα Μαύρα Λιθάρια

 Άντε καημένη Ζάχουλη
που έγινες βιργιάνη
ο καπετάνιος να΄ναι καλά
πάλι σε ξαναφτιάνει

----------------------------
Ήρθαν παράρθαν οι καιροί 
παράρθαν και τα χρόνια
φυλά αδελφός την αδελφή
κουμπάρος την κουμπάρα
φυλά κι ο Σπύρος Βυζάς 
την καπετανοπο'υλα
 -----------------------------


ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ (Του Δράμαλη τ’ απομεινάρια)
Που πας ρε Βοϊδοδράμαλη
κονιαροπατημένε;
- Πάω να μαζώξω ζαερέ, 
να κάψω και τη Ζάχολη
να κάψω την Ακράτα, 
να χύσω αίμα κλέφτικο 
να διώξω τους μουρτάτες 

- Τώρα να ιδείς τον πόλεμο, 
το κλέφτικο ντουφέκι, 
πώς πολεμάει ο Πετμεζάς 
και ο καπετάν Σωτήρος, 

Πώς σείεται και βογκάει η γης, 
σαν πολεμά ο Σολιώτης 
και ο καπετάν ο Γεραρης
μ΄ όλα τα παλλικάρια.

Πικρό γιουρούσι έκαναν,
πικρό φαρμακωμένο,
μπροστά τους παν σαν πρόβατα
σαν τα παλιογελάδια

Του Δράμαλη τ’ απομεινάρια 
λειώσαν στα Μαύρα τα Λιθάρια.


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΟΥ ( μοιρολόι )
- Θέλετε ν΄ακούστε κλάματα,
δάκρυα και μοιρολόγια
περάστε από τη Ζάχολη
κι από τον Άγιο Γιώργη.

Εκεί θ΄ ακούστε κλάματα,
δάκρυα και μοιρολόγια

Να δείτε την Πασιόπλαινα
τον άντρα της πως κλαιει,
σαν έμαθε πως έπεσε
στα Μαύρα τα Λιθάρια.

Αγνάντα βγηκε κι έκατσεν,
τους ¨Ελληνες ρωτάει:

- Μην είδατε το Γιώργη μου
τον δόλιο μου τον αντρα,
σε τι ταμπούρια πολεμά,
σε ποια βαθιά λαγγάδια

- Στα Μαύρα τα Λιθαρια πήγανε
τους Τούρκους καρτεράνε
Επιάσανε τον πόλεμο
απ΄την αυγή ως το βράδυ/

- Κι ο Γεραρής εφώναξε
κι ο καπετάνιος λέει;
Φυλάξου Γιώργη
κι ερχονται οι Τούρκοι 
κατά σένα,

ΚΙ  ο Γιώργης δεν τον άκουσε
κι οι Τούρκοι τον σκοτώσαν.

Όσοι είστε φίλοι κλάψετε
και σεις καλά παιδιά μου,
ο Γιώργης μου σκοτώθηκε, 
τ΄ άξιό μου παλληκάρι,

τον κλαίνε χώρες και χωριά
κι όλοι οι Ζαχολίτες

ΠΗΓΉ: ΙΣΤΟΡΙΑ & ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
ΤΗΣ ΖΑΧΟΛΗΣ

+ΝΙΚΟΛΑ0Υ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΑΔΗ
ΙΕΡΕΩΣ
1973

Συντήρηση έργων στη Λακωνία

Τη σύμβαση υλοποίησης του έργου «Συντήρηση της με αριθμό 18 Επ. Οδού Γύθειο – Λιμπερδο – Πανίτσα δια Κονακίων και Μυρσίνη Σιδηρόκαστρο και Κονάκια – Λυγερέα δια της με αριθμό 20 Επ. Οδό Καρβέλας – Πανίτσα» στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας υπέγραψε την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης

Θα μπορούσε να είχε πάει αλλιώς; Μπορούμε τώρα; (Α)

 Παναγιώτης Μαυροειδής
Στο σημείωμα αυτό, το πρώτο από μια σειρά  κειμένων, θα αναπτυχθούν σκέψεις και προβληματισμοί γύρω από δύο αλληλένδετα ερωτήματα.
Το πρώτο ερώτημα αφορά τον απολογισμό της ευρύτερης περιόδου και βασικά το ερώτημα αν «θα μπορούσαν να είχαν πάει  τα πράγματα αλλιώς;» για το λαϊκό κίνημα και την αριστερά.
Το δεύτερο ερώτημα –και φυσικά το πλέον απαιτητικό και δύσκολο στην απάντησή του- αφορά τις προϋποθέσεις για ένα νέο πολιτικό σχέδιο για μια αριστερή και λαϊκή αντεπίθεση νικηφόρας προοπτικής απέναντι στην αστική μνημονιακή κόλαση που έχουν επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η  ΕΕ από κοινού με το ΔΝΤ.
Ο κίνδυνος να είναι αύριο...
Περισσότερα pandiera.gr 

Ανοικτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


Γράφει ο
Θαλής Μυλωνάς
Προς
Τον Εξοχότατο Πρόεδρο
Της Τουρκικής Δημοκρατίας
κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν                                                                     Αθήνα 2 Ιανουαρίου 2017       

Κύριε Πρόεδρε,
Επιτρέψατε μου, στον απόηχο των δηλώσεών σας, περί των συνόρων της καρδιάς σας, να σας γνωρίσω ότι κατά τη διάρκεια των δικτατορικών στρατιωτικών καθεστώτων στη χώρα σας, που εσείς ήσασταν έγκλειστος στις Τουρκικέςφυλακές, εγώ ήμουν πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Αλληλεγγύης προς το Δημοκρατικό λαό της Τουρκίας και αγωνιζόμουνα, μαζί σας, για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Τουρκία, που αποτελεί προϋπόθεση

Μεταναστευτικό: Έτοιμοι πάλι να αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Προφανώς δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε ότι η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού αποτελεί την επιτομή της ανικανότητας, των ψεύτικων υποσχέσεων και της ιδιοτέλειας της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβέρνησης.
Όχι μόνο η αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά, με τον εγκλωβισμό διπλάσιων από τους προβλεπόμενους μεταναστών, αλλά και τα συμβάντα των τελευταίων εβδομάδων το επιβεβαιώνουν απόλυτα.
Τα εκατομμύρια εισρέουν άφθονα – με το θέμα της κακοδιαχείρισης ασχολείται πλέον και ο διεθνής Τύπος – αλλά η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στους καταυλισμούς και χρειάζεται να δοθεί μάχη μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για να πληρωθεί ο λογαριασμός και να επανασυνδεθεί το ρεύμα στα παγωμένα παραπήγματα.

ΣΟΚΑΡΕΙ Η ΛΕΠΕΝ! Εθνικό νόμισμα μετά το FRexit !


le-pen-juncker-710517-1Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει ένα ενιαίο νόμισμα ακόμα και αν η Γαλλία αποχωρήσει από το ευρώ, δήλωσε την Τρίτη η Μαρίν Λεπέν, αλλάζοντας την αρχική της θέση.
Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου ζητάει εδώ και καιρό ένα «Frexit», μια έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος.

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΚ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ: «Λάθος που αναγνώρισαμε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας»

ivica
 Καθόλου διπλωματικός δεν ήταν σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάσιτς.
Η Σερβία «έκανε λάθος όταν αναγνώρισε τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), δεδομένου ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν αργότερα το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο», δήλωσε.

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ 1981! «Όταν πεθάνει ο Κάστρο θα..(video)

how_america_will_collapse_by_2025
Μια «προφητεία» που έρχεται από το 1981 μιλάει για την πτώση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά τον θάνατο του Κουβανού πρώην δικτάτορα.
Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν κάθε λογής προφητείες που μιλάνε για επερχόμενους πολέμους, καταστροφές, μετά από κάποιο μεγάλου μεγέθους γεγονότος. Και η είδηση του

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ: Ποιοι μιλούν για το ένοχο μυστικό του ναυαγίου

τιτανικος
Νέα στοιχεία φέρνουν στο φως μια εντελώς διαφορετική εκδοχή για τα αίτια της βύθισης και κάνουν λόγο για φωτιά στην αποθήκη κάρβουνου που προκάλεσε την τραγωδία.
O Ιρλανδός δημοσιογράφος, Σενάνν Μαλόνεϊ, αποκάλυψε μια νέα θεωρία για τα αίτια του ναυαγίου του διάσημου υπερωκεάνιου, θεωρούμενου «αβύθιστου», σε ένα ντοκιμαντέρ που μεταδόθηκε την 1η Ιανουαρίου στην βρετανική τηλεόραση.
O δημοσιογράφος έρχεται σήμερα να αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή του

Το τελευταιο πραξικοπημα της Βικτορια Νουλαντ. Δημιουργώντας ένα "Κράτος" Φρανκεστάιν στην Κύπρο.
















του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου (*)
Η Βικτόρια Νούλαντ, Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δεν ξόδεψε πολύ χρόνο και ενέργεια φέτος για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εφέτος. Εχει ένα άλλο πολύ επείγον και πιεστικό πρόβλημα να λύσει, πριν εγκαταλείψει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη διαμάχη στην Κύπρο.
Ο τρόπος που θέλει να λύσει αυτή τη διαμάχη είναι με τη μετατροπή ενός δεύτερου μέλους της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, μετά την Ελλάδα, σε προτεκτοράτο. Καθώς βέβαια η προτεινόμενη λύση για την Κύπρο είναι οργανικά ασταθής, δυνάμεις εκτός της ΕΕ θα αποκτήσουν έτσι μια βόμβα στο εσωτερικό της, δηλαδή την δυνατότητα να προκαλέσουν μια Βοσνιακού τύπου σύγκρουση στο εσωτερικό, όχι εκτός των συνόρων της ΕΕ. 

Ο Τραμπ σχεδιάζει να… κάψει το “αντίο” του Ομπάμα, με συνέντευξη Τύπου


Mέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, ο Εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου προς τα ΜΜΕ, στις 11 Ιανουαρίου.
Η ημερομηνία φυσικά δεν είναι τυχαία. Έρχεται μια μέρα μετά την αποχαιρετιστήρια ομιλία προς το έθνος, που θα απευθύνει ο Μπαράκ Ομπάμα στις 10 Ιανουαρίου στο Σικάγο. Την Πόλη των Ανέμων. Εκεί από όπου ξεκίνησε την πολιτικά θυελλώδη διαδρομή του προς την κορυφή και τον Λευκό Οίκο.
Με τη συνέντευξη Τύπου την οποία θα παραχωρήσει, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να “κάψει” τις εντυπώσεις από το “αντίο” του Μπαράκ Ομπάμα, να κερδίσει με τη σειρά του τις εντυπώσεις, και να απαντήσει σε τυχόν κριτική που θα δεχθεί από τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.
Οι σχέσεις τους άλλωστε δεν θυμίζουν… κανονική και φυσιολογική μεταβίβαση εξουσίας, με τα δυο στρατόπεδα να εκτοξεύουν εκατέρωθεν βέλη τις τελευταίες εβδομάδες.


ysteroografa.gr

Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα…


'Ένας πλήρης κύκλος δεν θα μπορούσε παρά να μας φέρει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα… 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει στις 10 Ιανουαρίου της αποχαιρετιστήρια ομιλία του προς το έθνος από το Σικάγο. Την πόλη όπου μεγάλωσε και μεγαλούργησε. Την Πόλη των Ανέμων, που επέτρεψε στην Αμερική να γνωρίσει τον  πολιτικό ο οποίος ενσάρκωσε την ελπίδα, τα τελευταία 8 χρόνια.

Σεισμός στην Κρήτη

Σεισμός τώρα στη Σητεία - Αισθητός σε ολόκληρη την Κρήτη!

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09.26 νοτιοανατολικά της Σητείας  αναστάτωσε την Κρήτη. 
Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός των 3,5 Ρίχτερ , είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας. Η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στο νομό Λασιθίου, όσο και στους υπόλοιπους τρεις, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει ζημιές και τραυματισμούς. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου...

ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Φωτογραφία του Vasilis Nanopoulos.

"Ταφόπλακα" για την αγορά των καπνικών ειδών οι νέοι φόροι


Της Λέττας Καλαμαρά

Στις επάλξεις με στόχο την προάσπιση των κεκτημένων της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας βρίσκονται οι καπνοβιομηχανίες και οι λιανοπωλητές καπνικών ειδών ενώπιον της επέλασης του νέου φόρου που επιβάλει η κυβέρνηση από την 1η Ιανουαρίου 2017. Οι άνθρωποι του χώρου τονίζουν πως η επισφαλή ομαλότητα που κατέκτησε η αγορά με πολύ κόπο και τεράστιες απώλειες την τελευταία διετία αναμένεται να διαταραχθεί εκ νέου λόγω της ανατροπής που θα προκαλέσει ο νέος φόρος στην παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο και φυσικά την κατανάλωση. 

Με επιστολή διαμαρτυρίας (29/12/2016) το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων - Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής καταγγέλλει ότι μπαίνει «ταφόπλακα» για χιλιάδες επαγγελματίες της Μικρής Λιανικής από την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας καπνικών. Στο μεταξύ ετοιμάζει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο συνάντησης που αναμένεται στο προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνονται η διατήρηση της φορολογίας στα επίπεδα του 2016, η θεσμοθέτηση των ποσοστών του λιανεμπορίου, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η διατήρηση στα τωρινά  επίπεδα  του φόρου στον καπνό λόγω της ενδεχόμενης επίδρασης από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017, καθώς και η ελαφρά υποχώρηση του παγίου στοιχείου του φόρου με στόχο τη δημιουργία μικρού μερίσματος στο δίκτυο διανομής. 

Οι περιπτερούχοι της Αττικής τονίζουν πως «όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους διότι έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν όσον αφορά το μέλλον του Λιανεμπορίου καπνικών. Στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον κλάδο να επικρατήσει σύνεση στις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν όλοι ώστε να λυθεί οριστικά το συγκεκριμένο θέμα ώστε να υπάρξει επιβίωση αλλά και αμοιβαία οφέλη για όλους». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών & Ψιλικών Ειδών Νομού Αττικής, κ. Γιώργο Δούκα, δεν υπάρχει Εθνική πολιτική βούληση ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Οι χρονοτριβές στην εφαρμογή Ευρωπαϊκών Οδηγιών που πρέπει να νομοθετηθούν από την Ελληνική Βουλή και να εφαρμοστούν, ταυτόχρονα με ποινικές κυρώσεις, είναι πολύ μεγάλες και αγγίζουν όλο τον πολιτικό κόσμο.

 Το αίτημα της αγοράς, είναι να αλλάξει το ταχύτερο δυνατών το μοντέλο των έμμεσων φόρων, που έχουν μετατρέψει τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής σε… φοροεισπράκτορες και να συγκρατηθεί η αύξηση των τιμών, που έχει προκαλέσεις σημαντική μείωση του τζίρου, των μικρών επιχειρήσεων.


Από την πλευρά των καπνοβιομηχανιών οι περισσότερες έχουν ήδη περάσει από το Νοέμβριο 2016 μέρος των επικείμενων αυξήσεων στη λιανική τιμή λόγω του νέου φόρου, σε μια προσπάθεια εξοικείωσης της αγοράς στις νέες συνθήκες. Όπως τονίζεται από στελέχη του χώρου στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς θα φανούν στα πραγματικά νούμερα τόσο των εταιρειών όσο και των εσόδων του δημοσίου οι συνέπειες του νέου φόρου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, με τη νέα αύξηση του φόρου επιδιώκεται είσπραξη επιπλέον 121,8 εκατ. ευρώ φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση. Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, ο στόχος του προϋπολογισμού 2017 για έσοδα από τον κλάδο των καπνικών που υπολογίζεται στα 3,111 δις. ευρώ, εκτιμάται ότι θα έχει υστέρηση κατά 100 εκατ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται η μείωση των φορολογικών εσόδων στο έτος εφαρμογής της αύξησης της φορολογίας λόγω αποθεματοποίησης, ούτε η ενδεχόμενη επίδραση από την αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια το 2017. Επίσης αναμένεται πτώση της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 66 εκατ. ευρώ. Από 1/1/2017 ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος στα τσιγάρα θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης που μεταφράζεται σε αύξηση των λιανικών τιμών πώλησης έως 1 ευρώ το πακέτο.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2017 για πρώτη φορά θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά 
ml υγρού.



Υπό τις νέες συνθήκες ηφορολογική επιβάρυνση στα καπνικά είδη που είναι ήδη στο 84% θα φτάσει στο 90%, το παράνομο εμπόριο εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 20% του συνόλου της αγοράς, η νόμιμη αγορά θα συρρικνωθεί περαιτέρω έχοντας ήδη χάσει το 50% της δυναμικής της. Ταυτόχρονα τα σημεία λιανικής πώλησης έχουν περιοριστεί. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, οι πωλήσεις των νόμιμων προϊόντων καπνού από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 43%. Την ίδια περίοδο το κατά κεφαλήν διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 31% και η μέση σταθμισμένη τιμή προϊόντων καπνού έχει αυξηθεί κατά 43%. Την ίδια περίοδο η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε ραγδαία φτάνοντας στο 23,7% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων. Παράλληλα τα έσοδα της αλυσίδας εφοδιασμού νόμιμων προϊόντων καπνού μειώθηκαν κατά 47%.     


Σύμφωνα με πληροφορίες οι πωλήσεις των εταιρειών του χώρου το 2016 εμφανίζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον με αντίστοιχη μείωση και των εσόδων του κράτους. Ωστόσο , όπως τονίζεται από τους ειδικούς του χώρου, η τακτική της αποθεματοποίησης των καπνοβιομηχανιών οδηγεί σε λογιστικές διαφοροποιήσεις.         

Καπνικά-Τσιγάρα

Τop 10 (πηγή Euromonitor)  

Οι πρώτες 10 σε κατανάλωση μάρκες τσιγάρων το 2015 στην Ελλάδα ήταν Marlboro, Karelia, Winston, Peter Stuyvesant, Assos, Davidoff, Camel, Prince, Silk Cut and Philip Morris.

Thedayaftergr