Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές: Στις 11 το βράδυ της Κυριακής η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα

Περί τις 11 το βράδυ της Κυριακής, η Singular Logic πρόκειται να προβεί στην πρώτη ασφαλή εκτίμηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογες -ήτοι, 45 λεπτά αργότερα, σε σχέση με το 2010.
Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι στις φετινές εκλογές ο αριθμός των συνδυασμών που συμμετέχουν είναι κατά 10% μεγαλύτερος, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων είναι διπλάσιος.

Παράλληλα, τα εκλογικά τμήματα είναι 10% λιγότερα, γεγονός που ενισχύει την καθυστέρηση και υπολογίζεται ότι θα αργήσουν κατά 20% του χρόνου, συγκριτικά με την προηγούμενη φορά, για να στείλουν αποτελέσματα.

Η εκτίμηση αποτελέσματος θα γίνει από 4.900 τμήματα, δηλαδή το 20% του συνόλου των τμημάτων. Από την εμπειρία των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, το 50% των αποτελεσμάτων που στέλνουν τα τμήματα αυτά παραμένει σταθερό.

Στις 11 η ώρα η εκτίμηση αποτελέσματος θα αφορά στις 13 περιφέρειες και τους Δήμους Αθηνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Singular Logic, οι 626 από τους 1.441 συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων είναι οι ίδιοι με το 2010 και 32 οι αντίστοιχοι υποψήφιοι περιφεριάρχες.

Πρόβλημα για την εταιρεία που έχει αναλάβει τη μετάδοση των αποτελεσμάτων αποτελεί ο κομματικός χρωματισμός των υποψηφίων. Αν και έχουν σταλεί καταστάσεις από τα κόμματα με τους υποψηφίους που υποστηρίζουν, έχει παρουσιαστεί το φαινόμενο να αντιδρούν κάποιοι υποψήφιοι, αποκηρύσοντας το χρίσμα του κόμματος. Μάλιστα, στην εταιρεία ήδη έχουν σταλεί τέσσερα εξώδικα διαμαρτυρίας.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 η ώρα το πρωί και θα κλείσουν 12 ώρες μετά, στις 7 το βράδυ. Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν σε ποιο τμήμα ψηφίζουν, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην ίδια ιστοσελίδα οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν το βράδυ της Κυριακής τη ροή των αποτελεσμάτων, όπως αυτή θα λαμβάνεται από το υπουργείο.