Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στα… χνάρια της ΕΡΤ η αυστραλιανή SBS

Basic RGB
Την τύχη της …ΕΡΤ ενδέχεται να έχει η αυστραλιανή κρατική ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία SBS που ιδρύθηκε για να ενημερώνει και να ψυχαγωγεί τις εθνικές μειονότητες της Αυστραλίας και μεταδίδει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και για την ομογένεια.

Συγκεκριμένα προτάσεις στην αυστραλιανή κυβέρνηση του Τόνι ‘Αμποτ να καταργήσει την κρατική τηλεόραση της SBS κάνει το Κέντρο Ανεξάρτητων Μελετών ( Centre for Independent Studies).
Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση ‘Αμποτ έχει δεσμευτεί να προβεί σε περικοπές ύψους 20 δισεκατομμυρίων προκειμένου ο προϋπολογισμός να γίνει πλεονασματικός.

Προκειμένου, λοιπόν, να «επηρεάσει την κυβέρνηση», το Centre for Independent Studies έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεσή του για αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
Στην έκθεση αυτή προτείνεται να καταργηθεί η κοινωνική πρόνοια προς τη μεσαία τάξη αλλά και να μπει λουκέτο στα κανάλια της SBS και περιορισμοί στο άλλο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο του ABC.

Ο ομογενής Γιώργος Ζάγκαλης, που υπήρξε μέλος της διοίκησης της SBS κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση να απορρίψουν την πρόταση αυτή. «Σε μια πολυπολιτισμική και πολυγλωσσική Αυστραλία η λύση δεν είναι να κλείσει η SBS. Αντιθέτως θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η SBS ανταποκρίνεται στην αποστολή της και καλύπτει τις ανάγκες των εθνικών μειονοτήτων της χώρας» είπε ο κ. Ζάγκαλης.

Ο ίδιος πρότεινε να υπάρξει συνεργασία SBS με ABC και ένα από τα κανάλια της SBS να διατεθεί αποκλειστικά για τους μη-αγγλόφωνους κατοίκους της Αυστραλίας.
Ο κ. Ζάγκαλης σημείωσε πως η SBS πρέπει να κάνει περισσότερες παραγωγές και να μην εισάγει προγράμματα από το εξωτερικό.

Εξάλλου και ο γενικός διευθυντής της SBS, Μάικολ Εμπιντ, συμφώνησε πως οι ντόπιες παραγωγές είναι λίγες και στόχος του είναι να αυξηθούν.
Καταθέτοντας σε επιτροπή της γερουσίας σημείωσε ότι υπάρχουν περιορισμοί στον προϋπολογισμό και μια αυστραλιανή παραγωγή κοστίζει 15 φορές περισσότερο από ένα πρόγραμμα που αγοράζεται από το εξωτερικό.

ysterografa.gr