Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Προς μονοκομματική κυβέρνηση Μέρκελ, αν δεν μπουν στη Βουλή τα δυο μικρά κόμματα!

Πάνω από 42% το CDU! Ιστορική νίκη για τη Μέρκελ, μια ανάσα από την αυτοδυναμία και τη μονοκομματική κυβέρνηση

 german-election-1

Twitter@EmOikonomidis
Η αυξημένη συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων στις σημερινές εκλογές για τη νέα Μπούντεσταγκ, σε σχέση με εκείνους που… έφτασαν μπροστά στην κάλπη το 2009, φαίνεται ότι πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες της Άνγκελα Μέρκελ να μην χρειαστεί να συγκατοικήσει στην εξουσία με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά να ανοίξει αύριο το γραφείο της στην Καγκελαρία, ως επικεφαλής και πάλι ενός κυβερνητικού συνασπισμού της Κεντροδεξιάς του CDU/CSU, με τους Φιλελευθέρους του FDP.

Οι κάλπες στη Γερμανία έκλεισαν στις 19.00, και τα πρώτα exit polls που διέρρευσαν στο διαδίκτυο δίνουν προβάδισμα στον συνασπισμό της σημερινής Καγκελαρίου. Το CDU/CSU κινείται στο 42%, το SPD στο 26%, και θρίλερ εκτυλίσσεται με την είσοδο ή όχι των Φιλελευθέρων του FDP στη Βουλή, δηλαδή το κατά πόσο θα ξεπεράσουν το όριο του 5%, καθώς το exit poll τους εμφανίζει στο 4,7%. Στο 8,5% η Αριστερά, στο 8% οι Πράσινοι, στο 4,9% το κόμμα κατά της Ευρώπης.



Αν κανένα από τα δυο μικρά κόμματα, που κινούνται πέριξ του 5%, δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, ο κεντροδεξιός συνασπισμός βρίσκεται πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία σε έδρες, ένα ιστορικό επίτευγμα, που θα του επιτρέψει να συγκροτήσουν μονοκομματική κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη συμμετοχή στις εκλογές, είναι αυξημένη σε σχέση με το 2009, από τα επίπεδα του 36,4% σε αυτά του 41,6% περίπου, μια παράμετρος που σύμφωνα με τους εκλογικές αναλυτές στη Γερμανία ευνοεί την Άνγκελα Μέρκελ, από τη στιγμή που η ψυχολογία του μέσου ψηφοφόρου τον φέρνει στην κάλπη για να ψηφίσει θετικά ένα κόμμα, και όχι για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

Αν η Άνγκελα Μέρκελ καταφέρει να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Κεντροδεξιάς, συρρικνώνοντας το FDP, θα έχει κερδίσει ένα πολιτικό σύστημα που… κανείς δεν υποψιάστηκε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε βάλει.

Για “το καλύτερο αποτέλεσμα των τελευταίων 20 ετών” μίλησε η αναπληρώτρια πρόεδρος του CDU Ούρσουλα Φαν ντερ Λέιεν, την ώρα που η Κεντροδεξιά καταγράφει αύξηση 8% των δυνάμεών της, σε σχέση με το 2009.

“Η μεγάλη, προσωπική νίκη της Μέρκελ”, έγραψε στη διαδικτυακή έκδοσή της η “Bild”.

Οι εκλογολόγοι του CDU διέρρευσαν στα γερμανικά ΜΜΕ την εκτίμησή τους ότι η Κεντροδεξιά θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Μπούντεσταγκ, χωρίς το FDP.

Κατά την εμφάνισή της στα γραφεία του CDU, η Άνγκελα Μέρκελ γνώρισε την αποθέωση από τους συγκεντρωμένους οπαδούς της Κεντροδεξιάς, οι οποίοι τη διέκοψαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της. “Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα για το CDU. Μια μεγάλη νίκη για εμάς. Ακόμη είναι νωρίς για να δούμε πως θα προχωρήσουμε”, σήμειωσε με νόημα η Γερμανίδα Καγκελάριος.