Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Πέτρος Τατούηλς: Να επικεντρωθούμε σε ρεαλιστικούς στόχους στις επενδύσεις στον τομέα της υγείας


 
«Η επόμενη προγραμματική περίοδος 2014-2020 θα παρέχει μικρότερη δυνατότητα για επενδύσεις στον τομέα της υγείας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τις μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε σε ρεαλιστικούς στόχους και στο επίπεδο του εξοπλισμού και στο επίπεδο των υποδομών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη και τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Παναγιώτη Κατσίβελα, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012 στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η οριστικοποίηση της επίσπευσης του προγράμματος για τον τομέα της Υγείας, εφόσον πολλά γραφειοκρατικά κυρίως προβλήματα επιλύθηκαν, αλλά και οι στρεβλώσεις «ενός προγράμματος το οποίο εξαρχής δεν είχε κατεύθυνση ούτε όσον αφορά το σχεδιασμό, ούτε όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων», όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης.  
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Ανδρέας Πουλάς και Απόστολος Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γεώργιος Δέδες, Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, οι διοικητές των Νοσοκομείων Ναυπλίου και Τρίπολης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου κ. Βασίλειος Τσιτομενέας, η Διαχειριστική Αρχή και οι τεχνικές υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ενάντια στην κρίση απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις, με συγκεκριμένη στόχευση και χρονοδιάγραμμα. Εκφράζοντας την πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη μεταφορά της αρμοδιότητας της υγείας στις Περιφέρειες ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι «παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα η παραχώρηση της ευθύνης για την πιλοτική λειτουργία των υποδομών της υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του».
Σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας να εξορθολογήσουν και να εξειδικεύσουν τις πολιτικές για την υγεία.
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλλίρης από την πλευρά του μετέφερε την εντολή του κ. Υπουργού για εξυπηρέτηση των αναγκών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο συντομότερο χρονικό διάστημα και με τον καλύτερο τρόπο, καθώς τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2015, εφόσον στη νέα Προγραμματική Περίοδο αλλάζουν οι προτεραιότητες.
Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Κατσίβελας από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να οριστικοποιηθούν τα έργα γιατί αποτελούν μερικά από τα ελάχιστα διαθέσιμα εργαλεία προς το στόχο της ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι ήδη έχει γίνει σημαντική δουλειά.
Στη συνέχεια ακολούθησε λεπτομερής εξέταση όλων των έργων του τομεακού προγράμματος του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υγείας και τέθηκαν χρονοδιαγράμματα για την ταχεία προώθηση των έργων μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2013.