Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Σαμαράς: Επιδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους - Νέα εποχή

Επιδοτήσεις 1,1 δισ. ευρώ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ο Αντ. Σαμαράς μετά από σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ, που είναι το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς γεωργών και κτηνοτρόφων ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε «να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό» και «τα χρήματα του ΕΛΓΑ να πάνε σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών». Είπε επίσης ότι το υπουργείο έχει εντολή να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις σε μεταποίηση και εξαγωγές και ήδη -όπως ενημερώθηκε- περισσότερες από 300 επιχειρήσεις δημιουργούνται ή επεκτείνονται.
Τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, σχολιάζουν επικριτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αναλυτικότερα:
Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, έχει ως εξής:
«Σήμερα πιστώνονται οι λογαριασμοί των αγροτών και των κτηνοτρόφων με πάνω από 1 δισ. Είναι το υπόλοιπο μισό της ενιαίας ενίσχυσης εκείνων που ονομάζονται αγροτικές επιδοτήσεις. Αναμφίβολα, στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι μία σημαντική ένεση ρευστότητας για τους αγρότες μας σε συνέχεια και της εξισωτικής αποζημίωσης και αγροτικού πετρελαίου που έχει δοθεί.
Θέλω να πω, όμως, ότι εργαζόμαστε έτσι ώστε οι πληρωμές που γίνονται στην ώρα τους - όπως σήμερα - να μην αποτελούν πια είδηση, αλλά να είναι μία υποχρέωση της Πολιτείας και να είναι ένας κανόνας σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα.
Θέλω να συγχαρώ την Ηγεσία του υπουργείου για τις πολλές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει, όπως είναι για παράδειγμα η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης στον ΕΛΓΑ, που θα καλύψει ζημιές που σήμερα δεν αποζημιώνονται. Δηλαδή ζημιές και από βιολογικά φαινόμενα. Αν πω μόνο τη λέξη «πράσινο σκουλήκι» οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα θα καταλάβουν τη σημαντικότητα αυτής της προσπάθειας.
Θέλω να τονίσω, επίσης, ότι η βούλησή μας είναι να μπει τέλος στις επιχορηγήσεις σε ένα κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό, ώστε τα χρήματα τα οποία θα εξοικονομηθούν από τον ΕΛΓΑ να μπορούν να επιστρέψουν ως επίδομα σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων. Εκεί, πραγματικά πιστεύω ότι θα πιάσουν τόπο.
Κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες. Και οι ευκαιρίες επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα είναι τεράστιες. Διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα ποιότητας και ονομασίας προέλευσης που κερδίζουν επάξια, πια, τις θέσεις τους στις Διεθνείς Αγορές. Από το λάδι μας μέχρι τη φέτα, μέχρι τα κρασιά και τα φρούτα μας.
Η εντολή που υπάρχει εδώ πέρα στο υπουργείο, είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για επιχειρηματικές επενδύσεις και δράσεις ακριβώς στο χώρο της τυποποίησης και της μεταποίησης των εξαγωγικών μας προϊόντων. Είναι χρέος μας να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα της εξωστρέφειας. Και, ήδη επεκτείνουμε ή δημιουργούμε πάνω από 300 μεταποιητικές επιχειρήσεις από μικρότερα μέχρι και μεγάλα σημαντικά εργοστάσια σε όλες τις περιφέρειες, σε όλη την περιφέρεια την ελληνική, με σημαντική επίπτωση, όπως αντιλαμβάνεστε, και στην απασχόληση και, βεβαίως, στην ανάπτυξη. Και, ήδη βάλαμε μπροστά και την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα που είναι ένα μεγάλο συγκριτικό εθνικό μας πλεονέκτημα που διαθέτουμε.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι θα είμαστε, επίσης, παρόντες στην καινούργια μάχη που θα γίνει για την ΚΑΠ - την Κοινή Αγροτική Πολιτική - στην Ευρώπη. Και η Ηγεσία του υπουργείου και εγώ προσωπικά, θα δώσουμε τον αγώνα για να διασφαλίσουμε όσον το δυνατόν περισσότερα αγροτικά κονδύλια για την καινούργια περίοδο. Δηλαδή, μεταξύ του 2014 και του 2020. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε απέναντι στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους, στους βιοπαλαιστές της γης. Και ιδιαίτερη σημασία, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους νέους αγρότες. Με τις αποφάσεις, αυτές, των Βρυξελλών η Ελλάδα, πιστεύω, ότι θα μπει σε μία νέα περίοδο σταθερότητας και ανάπτυξης, ώστε σύντομα να θερίσουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».
Σημειώνεται ότι για την ενιαία ενίσχυση του 2012, το συνολικό ποσό ήταν 2,2 δισ. ευρώ και επρόκειτο να δοθεί, σύμφωνα με τις διαδικασίες, εξ ολοκλήρου τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου του προβλήματος ρευστότητας των παραγωγών, είχε ζητήσει και έγινε αποδεκτό από την ΕΕ, να καταβληθεί τον Οκτώβριο το 50% της ενίσχυσης ως προκαταβολή. Έτσι στις 20 Οκτωβρίου, είχε πιστωθεί σε 680.000 δικαιούχους το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρωθυπουργός εμπαίζει τους αγρότες
Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Βαγγέλη Αποστόλου:
«Ο πρωθυπουργός, με την ανακοίνωσή του για τις πιστώσεις στους λογαριασμούς του υπολοίπου της φετινής ενιαίας ενίσχυσης, εμπαίζει για μία ακόμη φορά τους αγρότες. Η καταβολή των ενισχύσεων αυτή την περίοδο αποτελεί πάγια διαχειριστική ενέργεια. Δεν προσκομίζει κάτι το καινούργιο στον αγροτικό χώρο και συνήθως ανακοινώνεται από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και οπωσδήποτε όχι από τον πρωθυπουργό.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αρκεί να τονιστεί ότι η μοναδική που ανέφερε αφορά στην προαιρετική ασφάλιση του ΕΛΓΑ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της κάλυψης των ζημιών. Για μια ακόμη φορά ένα καινούργιο βάρος προστίθεται στις πλάτες των παραγωγών. Αλήθεια που πήγαν οι υποσχέσεις για μείωση του κόστους παραγωγής;
Το μεγάλο πρόβλημα του Υπουργείου σήμερα είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από τη σημερινή κυβέρνηση τόσο οι κεντρικές του υπηρεσίες όσο και οι φορείς που εποπτεύει βρίσκονται σε καθεστώς αδράνειας, αναμένοντας την αναδιάρθρωσή τους.
Όσον αφορά στις δηλώσεις του για το «τέλος στις επιχορηγήσεις στον κρατικοδιαίτο συνδικαλισμό», έχουμε να τονίσουμε ότι το ζήτημα αυτό έπρεπε από καιρό να έχει αντιμετωπιστεί και να γίνεται σε τακτική βάση από ανεξάρτητους ελεγκτές. Θεωρούμε ότι ο Πρωθυπουργός ξαναθυμήθηκε τώρα το συγκεκριμένο έλεγχο για να τον χρησιμοποιήσει ως φόβητρο και να επαναφέρει στην τάξη αυτούς που αντιδρούν στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική».

ΚΚΕ: Πρόκληση
«Διαπιστώνοντας ότι η οργή της φτωχής αγροτιάς φουντώνει, ο πρωθυπουργός έσπευσε να την κοροϊδέψει επιχειρώντας να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης και της ΕΕ για όλα αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα : Για 5η συνεχή χρονιά η καταχρεωμένη αγροτιά βλέπει το εισόδημα της να μειώνεται, τη σοδειά της να μένει απούλητη ή να την παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί εκβιαστικά οι εμποροβιομήχανοι εκμεταλλευόμενοι τις αθρόες εισαγωγές. Για το κόστος παραγωγής που αυξάνει από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια και τα άγρια χαράτσια και τη φορολογία που επιβάλει η συγκυβέρνηση. Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του «ευρωμονόδρομου». Που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κ.ά.
Είναι πρόκληση και εμπαιγμός να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός ένα ακόμα νέο χαράτσι - την προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού - ως ανακουφιστικό μέτρο. Τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι, έχουν χάσει από το πράσινο σκουλήκι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και των επιδοτήσεων που δικαιούνται για 3η συνεχή χρονιά (2010-2012), αν και χρυσοπληρώνουν φυτοφάρμακα, αλλά και τα μεγάλα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ασφάλιση-αποζημίωση δεν έχουν! Τώρα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον!
Το συμφέρον της φτωχής αγροτιάς είναι να συμπαραταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την ανατροπή της, για την αποδέσμευση από την ΕΕ».

eklogika.gr