Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

“Χωρίς βουλευτή το ΠΑΣΟΚ στην Κορινθία στις επόμενες εκλογές”!!!

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε γίνει γνωστό ότι στην Κορινθία είναι εξαιρετικά πιθανό η κατανομή των εδρών να είναι 4-0 υπέρ της Ν.Δ. Ο κ . Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι το εκλογικό σύστημα εκδικείται τον δικομματισμό τον οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φαίνεται πως δημιουργούν νέα δεδομένα και στο θέμα της κατανομής των εδρών στην Κορινθία. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε γίνει γνωστό ότι στην Κορινθία είναι εξαιρετικά πιθανό η κατανομή των εδρών να είναι 4-0 υπέρ της Ν.Δ.
Υπήρξαν μάλιστα τότε πολλές αντιδράσεις στο νομό και κάποιοι θεώρησαν εξαιρετικά υπερβολική μια τέτοια προοπτική.
Ο Πολίτης της Κορινθίας απευθύνθηκε στον γνωστό αναλυτή Ηλία Νικολακόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Opinion, ο οποίος είχε προβλέψει το 2007, ότι οι έδρες στην Κορινθία από 2-2 θα γίνουν 3-1 (σε αποκλειστικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα).
Τί μας είπε λοιπόν ο κ. Νικολακόπουλος, την περασμένη Παρασκευή (σ.σ. προ της ψήφισης από τη Ν.Δ. του Μνημονίου);
Πολύ απλά, ότι με τα τότε δεδομένα η κατάκτηση και των τεσσάρων εδρών από τη Ν.Δ. ήταν περίπου σίγουρη και πως το ΠΑΣΟΚ σχεδόν μετά απόλυτης βεβαιότητος δεν θα εκλέξει κανέναν βουλευτή στην Κορινθία. Ιδού γιατί:
«Όπως είναι τα πράγματα τώρα, είναι απολύτως ξεκάθαρο τι θα γίνει», μας είπε ο κ. Νικολακόπουλος. «Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά συγκεντρώνει στην Κορινθία τα πανελλαδικά του ποσοστά. Άρα με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα είναι ασφαλώς στο 8%, που έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση της Καθημερινής αλλά δεν μπορεί να πάει πάνω από το 20%- 22%.
Άρα δεν θα πιάσει το μέτρο του 25% και δεν θα βγάλει έδρα στην –ας πούμε- πρώτη κατανομή. Η Ν.Δ. θα περάσει το μέτρο και θα πάρει την πρώτη έδρα, αλλά δεν θα πιάσει το 50% για να βγάλει και δεύτερη. Έτσι θα μείνουν τρεις έδρες αδιάθετες.
Στη συνέχεια υπολογίζουμε σε εθνικό επίπεδο πόσες έδρες δικαιούται το κάθε κόμμα, με βάση το εθνικό ποσοστό του. Αφαιρούμε τις 50 έδρες του bonus Παυλόπουλου και μοιράζουμε τις 250 έδρες.
Έστω ότι η Ν.Δ. παίρνει 30%. Άρα πάει στις 75 έδρες συν μερικές ακόμα από το περίσσευμα των κομμάτων που δεν μπαίνουν στη βουλή.
Αναλογικά και το ΠΑΣΟΚ, αν πάρει περί το 20% θα πάρει 50 έδρες, συν μερικές ακόμα από όσες «ανήκουν» στα εκτός βουλής κόμματα. Ας πούμε, λοιπόν, σχηματικά ότι θα φτάσει στις 55 έδρες.
Αυτές τις έδρες το ΠΑΣΟΚ θα τις κερδίσει πρωτίστως εκεί που θα πιάσει το εκλογικό μέτρο: καταρχήν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και κατά δεύτερον στις μεγάλες περιφέρειες Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και κατά τρίτον εκεί όπου παραδοσιακά έχει μεγάλες δυνάμεις. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Δυτική Ελλάδα.
Πάμε μετά στις διεδρικές περιφέρειες. Εκεί με δεδομένο ότι το πρώτο κόμμα δεν κερδίζει το 100% των ψήφων, ανεξαρτήτως μέτρου, οι έδρες μοιράζονται στον πρώτο και τον δεύτερο. Τέλος, στις τριεδρικές επειδή θα έχει μικρά υπόλοιπα η Ν.Δ. οι έδρες θα πάνε 1-1-1.
Ως εκ τούτου, μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει από μία έδρα στις διεδρικές και τις τριεδρικές.
Συν το Επικρατείας και τις περιφέρειες, όπου θα πιάσει το μέτρο, οπότε θα έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο αριθμό εδρών και δεν θα δικαιούται καμία επιπλέον έδρα σε αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε δεύτερη κατανομή.
Να δούμε τώρα γιατί δύσκολα θα πάρει τις τρεις περισσευούμενες έδρες και ένα μικρό κόμμα –το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΔΗΜΑΡ που εσχάτως φαίνεται ενισχυμένη. Με βάση όσα είπαμε παραπάνω, αν τα κόμματα αυτά πάρουν περί το 12-15% θα κερδίσουν το πολύ 35-40 έδρες. Αυτές καταρχήν θα τις πάρουν στις μεγάλες περιφέρειες -όπου είναι χαμηλό το εκλογικό μέτρο- και στο Επικρατείας.
Μετά ακολουθούν οι τριεδρικές, όπου είπαμε ότι θα πάμε πιθανότατα σε τριχοτόμηση. Σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες τα μικρότερα κόμματα παίρνουν τις έδρες όχι με βάση τα ποσοστά, αλλά με βάση τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Αν δηλαδή σε μία πενταεδρική (που είναι μια μεγαλύτερη πληθυσμιακά περιφέρεια) έχει περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι σε μια τετραεδρική, τότε θα πάρει την έδρα στην πενταεδρική.
Ως εκ τούτου στην Κορινθία -και σε όλες σχεδόν τις τετραεδρικές- το πρώτο κόμμα θα πάρει όλες τις έδρες. Ουσιαστικά αυτό συνέβη και στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, μόνο που τότε ο δικομματισμός ήταν ακόμα ισχυρός και το δεύτερο κόμμα έβγαλε μία έδρα στην πρώτη κατανομή γιατί έπιασε το εκλογικό μέτρο…».
Ο κ . Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι το εκλογικό σύστημα εκδικείται τον δικομματισμό τον οποίο κλήθηκε να υπηρετήσει. «Παλαιότερα υπήρξαν στρεβλώσεις. Η πρόνοια που έγινε στο νόμο για τις διεδρικές και τις τριεδρικές είναι γιατί έγιναν κάποιες καραμπόλες σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις -ίσως τις θυμάστε- όπου, στην Λέσβο για παράδειγμα, την τρίτη έδρα την κέρδισε το τρίτο κόμμα που άφηνε χωρίς έδρα το δεύτερο.
Έτσι έγινε αυτή η ρύθμιση, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις σε μικρές περιφέρειες. Αυτό, όμως σε συνδυασμό με την ανάγκη να διαμορφωθεί το μπόνους των 40 ή των 50 –τώρα- εδρών, δημιούργησε παρενέργειες στις τετραεδρικές, τις πενταεδρικές και τις εξαεδρικές.
Ας πούμε το 2007 στην Ηλεία, με το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα η Ν.Δ. κέρδισε 4 στις 6 έδρες. Όταν αυτό συνδυαστεί με κατάρρευση του δικομματισμού, δίνει τραγελαφικά αποτελέσματα…».
Ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε, πάντως, ότι το ρευστό πολιτικό κλίμα, μπορεί να αλλάξει πλήρως τα δεδομένα: «Αν φυσικά δούμε τα μεγάλα κόμματα ακόμα πιο χαμηλά, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με βεβαιότητα που θα κάτσει η μπίλια…»

http://www.city-zen.gr/

isthmos.gr