Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Στον Τύπο της Κυριακής: Ψυχραιμία μέχρι τις εκλογές…



Είναι γεγονός ότι η νέα μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας, υπό τον Λ. Παπαδήμο, εμφανίζει έντονα εκφυλιστικά φαινόμενα. Οι συνεχείς κόντρες μεταξύ των υπουργών του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τη ναρκοθέτηση από τους ίδιους σημαντικών παραμέτρων της κυβερνητικής πολιτικής και την εγκατάλειψη του έργου που τους έχει ανατεθεί, στο «βωμό» της κούρσας διαδοχής του Γ. Παπανδρέου, διαμορφώνουν ένα σκηνικό ακυβερνησίας, με τον πρωθυπουργό να περιορίζεται σε ρόλο «Πόντιου Πιλάτου».
Παράλληλα, μόλις ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση Παπαδήμου γνωρίζει πρωτοφανή δημοσκοπική κατάρρευση, έχοντας πολύ γρήγορα απολέσει, και μάλιστα εμφανώς, την ανοχή των πολιτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η δημοτικότητα του Λ. Παπαδήμου γκρεμίζεται μαζί με τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει στην κοινή γνώμη η παρουσία του και ένα αίσθημα ασφάλειας που είχε καλλιεργηθεί πριν καν αναλάβει την πρωθυπουργία.
Με λίγα λόγια, πέτυχε, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μετατραπεί από επίδοξος σωτήρας σε εκφραστή ενός απαξιωμένου πολιτικού συστήματος. Το περίεργο είναι ότι, την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις για τη μακροημέρευση του κυβερνητικού σχήματος, με στόχο τη διατήρηση του ελέγχου του πολιτικού παιχνιδιού.
Οι πιέσεις αυτές, όμως, προέρχονται από οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα και εκφράζονται, κυρίως, από συγκεκριμένα μέσα, από μια πτέρυγα στελεχών του ΠΑΣΟΚ και από το ΛΑ.Ο.Σ., με προφανή σκοπό να υλοποιήσουν τα δικά τους σχέδια για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Κατ’ αρχάς, δεν πιστεύουμε ότι ο κ. Παπαδήμος είναι πρόθυμος να ενδώσει σε τέτοιου είδους πιέσεις, αποδεχόμενος ένα ρόλο που κάποιοι άλλοι επιθυμούν να διαδραματίσει.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι απαιτούνται σοβαρότητα και σύνεση από όλους προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο έργο για το οποίο δημιουργήθηκε και, στη συνέχεια, να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών, όπως έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα και όπως είναι αναγκαίο, προκειμένου να υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή για την απαιτούμενη αλλαγή πολιτικής.
Οποιαδήποτε σκέψη εκτροπής, με παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης, εάν τυχόν υλοποιείτο, αφενός, δεν θα απέφερε τίποτα στα υπόγεια σχέδια τρίτων, και, αφετέρου, θα έθετε σε σοβαρότατο κίνδυνο την οικονομία και την πορεία της ίδιας της χώρας.

Γιάννης Μιχελάκης...O Ραγκούσης υπόλογος, για το φιάσκο της δήθεν εφεδρείας

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Ραγκούσης, αντί να ψεύδεται, οφείλει να απολογηθεί.
Είναι υπόλογος, όπως και οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ, για το φιάσκο της δήθεν εφεδρείας.
Όλοι γνωρίζουν ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απέκλειε απολύσεις και είχε δημοσιονομικό όφελος. Αυτοί χρησιμοποίησαν τον όρο “εφεδρεία”, για να ξεκινήσουν μαζικές απολύσεις.
Έως πρόσφατα δεν άκουγαν τις προτάσεις μας.
Μετά τις κακοποίησαν.
Τώρα τους φταίνε οι άλλοι.
Μπροστά στην παταγώδη αποτυχία τους, επιστράτευσαν τη διαστρέβλωση και την έσχατη υποκρισία».


Με την εφεδρεία πέτυχαν τη διάλυση της δημόσιας διοίκησης 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Οι ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις μετά την αποτυχία της εφεδρείας, δεν μειώνουν τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που υιοθέτησε και της ΝΔ που πρότεινε  αυτές τις αναποτελεσματικές πρακτικές,  φοβούμενοι και οι δύο το πολιτικό κόστος.
Χωρίς πραγματική αξιολόγηση των φορέων του δημόσιου τομέα, χωρίς καθαρά κριτήρια,  πέτυχαν την πλήρη διάλυση της δημόσιας διοίκησης, αλλά δεν μείωσαν  το δημοσιονομικό κόστος και δεν περιόρισαν το εύρος της παρέμβασης του κράτους στην οικονομία.
Τουλάχιστον τώρα  στην κυβέρνηση συνεργασίας που συμμετέχουν και τα δύο κόμματα, ας αξιοποιήσουν την εμπειρία και τη  βοήθεια των διεθνών οργανισμών και εταίρων, για να δημιουργήσουν από την αρχή  μια ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση». 

Ετοιμα τα ψηφοδέλτια στη Ν.Δ.

Η πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων, τελευταία της MRB, ότι η Ν.Δ. αυξάνει τον αριθμό των εδρών της (140 δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση) ανεβάζει και τον αριθμό των ενδιαφερομένων να πολιτευθούν, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα κερδίσουν ή όχι έδρες οι «φίλοι του προέδρου».

Της Μαρίας Σπυράκη

Η εκλογική ετοιμότητα στη Λ. Συγγρού έχει χτυπήσει «κόκκινο» μετά και την αποσαφήνιση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά ότι ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου ολοκληρώνεται μαζί με το PSI. Τα ψηφοδέλτια σε όλες τις περιφέρειες έχουν συμπληρωθεί και απομένει ο τελικός έλεγχος από τον πρόεδρο της Ν.Δ. που ενδέχεται να προσθέσει και κάποια ηχηρά ονόματα. Ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών θεωρείται από πολλούς στη Λ. Συγγρού η 11η ή η 18η Μαρτίου. Η πρόβλεψη των δημοσκοπήσεων, τελευταία της MRB, ότι η Ν.Δ. αυξάνει θεαματικά τον αριθμό των εδρών της (140 δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση) ανεβάζει και τον αριθμό των ενδιαφερομένων να πολιτευθούν. Οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτοδίκαια υποψήφιοι, αν και αναμένεται η εθελούσια αποχώρηση του Δημήτρη Σιούφα. Οι πιο δύσκολες μάχες είναι φανερό ότι θα δοθούν στην Α' και Β' Αθηνών ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν θα κερδίσουν ή όχι έδρες οι αποκαλούμενοι «φίλοι του προέδρου».
Στην Α' Αθηνών ο ανταγωνισμός κορυφώνεται αφού στο ψηφοδέλτιο εκτός από τους νυν βουλευτές της περιφέρειας έχει ήδη μετακομίσει η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη, διεκδικεί έδρα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Νότης Μηταράκης, και η νυν βουλευτής Επικρατείας Ευγενία Τσουμάνη ενώ θεωρείται βέβαιη και η κάθοδος του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη. Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών Μαριέττα Γιαννάκου φαίνεται πως παραμένει στις Βρυξέλλες. Βέβαιη είναι πλέον και η κάθοδος του Ανδρέα Ψυχάρη, διπλωματικού συμβούλου του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος έχει αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του και συνόδευσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. στο πρόσφατο ταξίδι του στο Ισραήλ.
Νέο ηχηρό όνομα

Η Ξάνθη 1 - 0 τον Πανιώνιο

Το αήττητο σερί της στους έξι αγώνες διεύρυνε η Ξάνθη που επικράτησε με 1-0 του Πανιωνίου στα Πηγάδια και σκαρφάλωσε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Σε ένα ματς που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας η Ξάνθη παρουσιάστηκε σοβαρή απέναντι στον αποδεκατισμένο Πανιώνιο και πρόσθεσε άλλους τρεις βαθμούς στο... σακούλι. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να προηγηθούν στην πρώτη αξιόλογη φάση του ματς, στο 26΄,  όταν μετά την σέντρα του Μαρσελίνιο ο Μαρκόφσκι με κεφαλιά νίκησε τον Σιδεράκη.
 Ο Σέρβος επιθετικός απείλησε στο 43΄και στο 58΄όμως και στις δύο περιπτώσεις η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανιώνιος προσπάθησε να πιέσει αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει σοβαρά την εστία του Βιβιάνι.
SKODA Ξάνθη (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βιβιανί, Μπέρτος, Κομεσίδης (77' Σταθάκης), Βάλλας, Στάσιακ, Βασιλακάκης, Ντάνι, Μαρσελίνιο (63' Βλαχοδήμος), Μάνταλος (55' Φλίσκας), Πόι, Μαρκόφσκι.
Πανιώνιος (Άκης Μάντζιος): Σιδεράκης, Αυλωνίτης, Κολοβός, Πετκάκης, Σάμαρης, Αναστασόπουλος, Κόρντι, Ρόκας (89' Βλάχος), Γουνδουλάκης (83' Ντούνης), Σκέμπρι, Μπούζας (68' Σταυροθανασόπουλος).

Άν και έμπάζε από παντού τελικά ο Παναθηναϊκός 3 - 1 τον Άστέρα Τρίπολης

Οσο ο Σεμπάστιαν Λέτο βρίσκει δίχτυα κι ο Στέφανο Καπίνο… κατεβάζει ρολά, ο Παναθηναϊκός δεν χάνει! Οι «πράσινοι» χωρίς να πιάσουν υψηλά στάνταρ απόδοσης, νίκησαν με 3-1 τον Αστέρα Τρίπολης, που είχε δυο δοκάρια με τον μοιραίο Σολάκη (14΄& 27) , προβληματίζοντας ωστόσο στον ανασταλτικό τομέα.
Εμπαζε η άμυνα του «τριφυλλιού», όμως οι Αρκάδες δεν το εκμεταλλεύτηκαν κι έφυγαν με άδεια χέρια από το ΟΑΚΑ παρά την καλή παρουσία τους. Κορυφαίος για τους νικητές ο Λέτο , αλλά κι ο Καπίνο που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό !
Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά και κέρδισε δυο διαδοχικά κόρνερ. Στο δεύτερο (4') ο Χακόμπο έβγαλε το… άβγαλτο σε σουτ του Σιμάο από το ένα μέτρο, αλλά ο κίπερ του Αστέρα έκανε… γκέλα στο 7'. Ο Πιπίνης γύρισε την μπάλα προς τα πίσω κι ο τερματοφύλακας του Αστέρα μπλόκαρε με τον Σιδηρόπουλο να δίνει έμμεσο. Οι παίκτες των «πράσινων» εκτέλεσαν με κομπίνα, ο Λέτο σούταρε συρτά, η μπάλα βρήκε λίγο στον Σολάκη και κατέληξε στο βάθος της εστίας του Χακόμπο για να γίνει το 1-0. Ωστόσο, λίγο έλειψε να έρθει η ισοφάριση στο 14' όταν άπαντες στην άμυνα του Παναθηναϊκού κοιμήθηκαν, η μπάλα έφτασε στον Σολάκη, ο οποίος εξ επαφής δεν κατάφερε να νικήσει τον Καπίνο που έδιωξε με την βοήθεια του δοκαριού!
Κι ενώ ο Παναθηναϊκός ήλεγχε το ματς κι έφτανε με αξιώσεις στην περιοχή του Αστέρα, η άμυνά του συνέχισε να μπάζει! Στο 27' οι παίκτες των Αρκάδων έπαιξαν… βόλεϊ στην περιοχή των «πράσινων» με τον Σολάκη να έχει δεύτερο δοκάρι, αυτή τη φορά οριζόντιο, έπειτα από κεφαλιά και διώξιμο της μπάλας από τον Καπίνο!
Η ανασταλτική λειτουργία των «πράσινων» ήταν κάκιστη, καθώς ο Αστέρας αν ήταν πιο τυχερός θα μπορούσαμε να δούμε άλλον αγώνα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Αρκάδες είχαν περισσότερες προσπάθειες εντός εστίας στο α' μέρος απ' ό,τι είχαν οι γηπεδούχοι (σ.σ.: και στο φινάλε τα νούμερα έδειχναν Αστέρα), ωστόσο, στο ποδόσφαιρο μετρούν τα γκολ κι αυτά ήρθαν από πλευράς «τριφυλλιού»...
Στην επανάληψη, ο Αστέρας μπήκε καλύτερα και η… τρικυμία στην άμυνα του Πάο συνεχίστηκε, καθώς όποια σέντρα γινόταν στο κέντρο της άμυνας, μεταφραζόταν αυτομάτως σε ευκαιρία.
Ωστόσο, οι «πράσινοι» ήταν αυτοί που πανηγύρισαν ξανά, με την πρώτη τους φάση στην επανάληψη. Ο Λέτο έκανε μια κούρσα, κέρδισε κόρνερ, το εκτέλεσε κι ο Μπουμσόνγκ, που πίσω… έμπαζε, έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά με εξαιρετικό άλμα και καρφωτή κεφαλιά για το 2-0 στο 66'!
Από το 2-0 και μετά, ο Παναθηναϊκός ανέβασε πάλι την απόδοσή του και πολιόρκησε τα καρέ του Αστέρα. Αντίθετα, οι Αρκάδες μετά το 2-0 φάνηκαν να παρατούν το ματς και σε μια ωραία κόντρα με τον Ρούντολφ, ο Κατσουράνης έγινε αποδέκτης της μπάλας, πάσαρε στον επερχόμενο Λέτο, ο οποίος με σουτ στο 79' έριξε τους τίτλους τέλους στο ματς.
Τελικά, ο Αστέρας σημείωσε το γκολ της τιμής, που δικαιούνταν βάσει της εικόνας του με την ωραία συνεργασία Χούλι, Ουσέρο κι ωραίο σουτ του τελευταίου στο 84'.
Το τελικό σφύριγμα του Σιδηρόπουλου, που είχε εύκολο έργο, βρήκε τον Παναθηναϊκό να... ξορκίζει τον κακό του δαίμονα κάνοντας το «5Χ5» στο «σπίτι» του!
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καπίνο, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Λέτο, Κουίνσι (62' Ρούντολφ), Ζέκα (82' Βιτόλο), Μαρίνος, Σιμάο, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος, Κλέιτον (62' Μαυρίας)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Χακόμπο, Πιπίνης, Χουανίτο, Τσαμπούρης, Ουσέρο, Ράγιος, Ναβάρο (46' Φορμίκα), Πουλίδο, Κωστούλας, Μπρέσκα (81' Αλβαρεζ), Σολάκης (57' Χούλι

Κύψελος Κορίνθου - Αετός Αγγελοκάστρου 3 - 0

Σε αγώνα της 13ης αγωνιστικής γιά το πρωτάθλημα του Α΄ομίλου της Β' κατηγορίας Κορινθίας ο Κύψελος Κορίνθου , επικράτησε στο Συνοικισμό , με 3 - 0 του Αετού Αγγελοκάστρου, και βελτίωσε την βαθμολογική του θέση.

Ο ΠΑΣ Κλένια «τάραξε στις ροπαλιές» τον Ηρακλή Ξυλοκάστρου

Με την διεξαγωγή της προτελευταίας (14ης) αγωνιστικής του Α΄ γύρου συνεχίστηκε σήμερα  το πρωτάθλημα της Α΄ κατηγορίας Κορινθίας. Μία αγωνιστικής που ήταν η τελευταία για το 2011,καθώς το πρωτάθλημα διακόπτεται για τις εορτές των Χριστουγέννων και του Νέου έτους , και επαναρχίζει στις 7 Ιανουαρίου 2012. Στα πλαίσια της 14ης αγωνιστικής ο πρωτοπόρος ΠΑΣ Κλένια αποχαιρέτισε την χρονιά με «πεντάρα» 5 – 0 , στο γήπεδο Σολομού, επί του Ηρακλή Ξυλοκάστρου, ο οποίος αν θέλει να παραμείνει   στη κατηγορία πρέπει να «συνέρθει» άμεσα. Με νίκη με 1 - 0 πέρασε και η Ελλάδα Βέλου από το Σοφικό επί του Πανσολυγειακού, ενώ ο Α. Ο. Λουτρακίου είχε και νέα απώλεια βαθμών μετά το ισόπαλο 1 -1, στη Νεμέα , με την Θύελλα Πετρίου.
Στο Δερβένι ο Αστέρας επικράτησε με 2 - 0 επί του Παννεμεατικού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις εξέδρες του γηπέδου Δερβενίου τον αγώνα παρακολούθησε και ο νέος τεχνικός της ομάδας της Νεμέας , ο Σταύρος Μπινιάρης , ενώ στο πάγκο της ομάδας βρισκόταν ο Γιώργος Καρσιώτης ως υπηρεσιακός προπονητής , μετά την λύση συνεργασία του Δημήτρη Δημόπουλου με τον Παννεμεατικό.
Στο Κιάτο ο Πέλοπας , επικράτησε με 2 – 1 επί του Σολομού, ενώ στο Θώδειο στάδιο, ο Ολυμπιακός Λουτρακίου επιβλήθηκε με ευρύ 4 – 0 επί του Άλμπαρτου Κόρφου.  Η Προοδευτική Περιγιαλίου , στην Αρχαία Κόρινθο, έχασε με 2 – 3 από τον Σαρωνικό Γαλατακίου, όπως έχασε  στο γήπεδο των Εξαμιλίων, ο ουραγός Ισθμιακός με 2 – 0 από τον Ηρακλή Λεχαίου.

14η Αγωνιστική
ΙΣΘΜΙΑΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧΑΙΟΥ                         0 – 2
ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ– ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ          2 - 0
ΠΑΣ ΚΛΕΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ          5 – 0
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ - ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ      4 - 0
ΠΑΝΣΟΛΥΓΕΙΑΚΟΣ - ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ                   0 - 1
ΠΕΛΟΨ ΚΙΑΤΟΥ - ΑΟ ΣΟΛΟΜΟΥ                           2 - 1
ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ - ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ                   1 – 1
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ                                 2 – 3

H Bαθμολογία
( Επί 14 αγώνων)

ΠΑΣ ΚΛΕΝΙΑ                            40 - 10   36
ΕΛΛΑΣ ΒΕΛΟΥ                        31 - 12   35
ΠΑΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ                       36 - 11   31
ΠΕΛΟΨ ΚΙΑΤΟΥ                       31 - 13   31
ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΕΡΒ.                       29 - 23   29
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ                              26 - 19   26
ΗΡΑΚΛΗΣ ΛΕΧ.                       23 - 19   25
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΛΟΥΤΡ           20 - 20   23
ΘΥΕΛΛΑ ΠΕΤΡΙΟΥ                 25 - 28    22
ΠΑΝΝΕΜΕΑΤΙΚΟΣ                  22 - 20   18
ΠΑΝΣΟΛΥΓΕΙΑΚΟΣ               17 - 26   12
ΑΟ ΣΟΛΟΜΟΥ                         17 - 27   12
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ                        14 - 26   12
ΗΡΑΚΛΗΣ ΞΥΛΟΚ.                 10 - 33    9
ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ                           12 - 40    8
ΙΣΘΜΙΑΚΟΣ                                8 - 34    7

Ο Πανκαμαριακός«Πρωταθλήτης χειμώνα»


Ο Πανκαμαριακός είναι εδώ και λίγη ώρα «Πρωταθλήτης χειμώνα»,καθώς στα πλαίσια της τελευταίας (13ης) αγωνιστικής στον Β’ όμιλο της Β' κατηγορίας Κορινθίας κατενίκησε με  6 - 2 στο Ξυλόκαστρο, την ομάδα του Ασπρόκαμπου. Τα τέρματα της ομάδας του Καμαρίου πέτυχαν  οι Τσάκας (20΄&25΄), Πουλακίδας Δ. (35΄), Ένο (55΄), Τουμπανάκης (70΄) και Καραβάς (80΄).
Η αγωνιστική στον Β’ όμιλο συνεχίζεται αύριο . Ο Αετός Κρυονερίου , δοκιμάζεται , στο Ξυλόκαστρο, από την Θύελλα Κάτω Διμηνιού , όπως και το Σπαθοβούνι , στο Λεόντιο, από την τοπική Θύελλα. Στα  ντέρμπι της ημέρας , στην Αρχαία Κόρινθο, ο τοπικός Άρης αντιμετωπίζει τον Πανευρωστινιακό, στο στάδιο του Βέλου ο Απέσσας Χαλκίου μάχεται με την Λυκοποριά για την παραμονή τους όπως και στον Συνοικισμό, η Κόρινθος ’06 με τον Ολυμπιακό Άσσου. Τέλος στην Αρχαία Φενεό  ο Παμφενεατικός αγωνίζεται με την Αναγέννηση Κιάτου.
 Η αυριανή αγώνες
ΘΥΕΛΛΑ Κ.Δ. - ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΠΑΜΦΕΝΕΑΤΙΚΟΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΘΥΕΛΛΑ ΛΕΟΝΤ. - Α.Ο. ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ '06 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ
ΑΠΕΣΣΑΣ - Α.Ο. ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ
ΑΡΗΣ ΑΡΧ. ΚΟΡ. - ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ

Ανοιχτά την Κυριακή τα καταστήματα

Οι έμποροι αναμένουν οι φετινές πωλήσεις να καλύψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από τις ζημιές που έχουν επιφέρει τα μέτρα λόγω της κρίσης.
 Την Πέμπτη ξεκίνησε το εορταστικό ωράριο έτσι τα καταστήματα τις καθημερινές και μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου θα μένουν ανοιχτά από 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
 Τα Σάββατα 17 Δεκεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου (Παραμονή Χριστουγέννων) και 31 Δεκεμβρίου (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.
 Την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 1 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012 (λόγω της εργασίας της Κυριακής 18 Δεκεμβρίου 2011) τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Το κανονικό ωράριο επανέρχεται στις 3 Ιανουαρίου

Φινάλε Α΄ γύρου στη Β' Κορινθίας

Φινάλε του Α΄ γύρου αποτελεί η 13η και τελευταία αγωνιστική  της χρονιάς στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας Κορινθίας που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Η αγωνιστική άρχισε σήμερα με δύο αγώνες (ένα σε κάθε όμιλο). Στο Α’ όμιλο στον Συνοικισμό ο Κύψελος Κορίνθου αντιμετωπίζει σε αγώνα ντέρμπι τον Αετό Αγγελοκάστρου, όπου και η δύο ομάδες αναζητούν βαθμούς για παραμονή στην κατηγορία. Στον Β’ όμιλο ο εκ των πρωτοπόρων του ομίλου Πανκαμαριακός αντιμετωπίζει στο Ξυλόκαστρο, την ομάδα του Ασπρόκαμπου. Η ομάδα του Καμαρίου με νίκη στέφεται «Πρωταθλήτρια χειμώνα».
 Η 13η αγωνιστική συνεχίζεται αύριο. Στον Α’  όμιλο ο ήδη «Πρωταθλητής χειμώνα» Εθνικός Ξυλοκερίζης αγωνίζεται στην έδρα του με τον Άρη Κορίνθου, ενώ οι Άγιοι Θεόδωροι δοκιμάζονται στην Περαχώρα από την τοπική ομάδα , ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο αγώνας της Προόδου Αγίου Βασιλείου με τον Α.Σ. Λουτράκι. Στα Εξαμίλια οι Γαλάσζιοι Νέοι αγωνίζονται με τον Τενεάτη Αθικίων, ενώ στο Μαψό αγωνίζεται στο γειτονικό ντέρμπι με τον ΠΑΟ Κουταλά για μια θέση στην κατηγορία.
Στον Β’ όμιλο αύριο ο εκ των πρωτοπόρων Αετός Κρυονερίου , δοκιμάζεται , στο Ξυλόκαστρο, από την Θύελλα Κάτω Διμηνιού , όπως και το Σπαθοβούνι , στο Λεόντιο, από την τοπική Θύελλα. Στα  ντέρμπι της ημέρας , στην Αρχαία Κόρινθο, ο τοπικός Άρης αντιμετωπίζει τον Πανευρωστινιακό, στο στάδιο του Βέλου ο Απέσσας Χαλκίου μάχεται με την Λυκοποριά για την παραμονή τους όπως και στον Συνοικισμό, η Κόρινθος ’06 με τον Ολυμπιακό Άσσου. Τέλος στην Αρχαία Φενεό  ο Παμφενεατικός αγωνίζεται με την Αναγέννηση Κιάτου.
Με την ολοκλήρωση της αγωνιστικής το πρωτάθλημα της Β’ Κορινθίας , διακόπτεται για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και θα αρχίσει πάλι με την πρώτη (14η) αγωνιστική του 2ου γύρου το Σαββατοκύριακο 7/8 Ιανουαρίου 2012.
Η 13η αγωνιστική
Α΄ όμιλος
17-12-11
Π.Α.Σ. ΚΥΨΕΛΟΣ - ΑΕΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΚ.
18-12-11
Α.Π.Σ. ΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΔΑΦΝΗ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ
Α.Ο. ΜΑΨΟΥ - Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΑΛΑΣ
ΠΡΟΟΔΟΣ AΓ. ΒΑΣ. - Α.Σ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΚ. - ΑΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Α.Ο. ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ - ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
ΓΑΛΑΖΙΟΙ ΝΕΟΙ - ΤΕΝΕΑΤΗΣ

Β΄ όμιλος
17-12-11
ΠΑΝΚΑΜΑΡΙΑΚΟΣ - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΚΑΜΠΟΥ
18-12-11
ΘΥΕΛΛΑ Κ.Δ. - ΑΕΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ
ΠΑΜΦΕΝΕΑΤΙΚΟΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΘΥΕΛΛΑ ΛΕΟΝΤ. - Α.Ο. ΣΠΑΘΟΒΟΥΝΙΟΥ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ '06 - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΣΣΟΥ
ΑΠΕΣΣΑΣ - Α.Ο. ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ
ΑΡΗΣ ΑΡΧ. ΚΟΡ. - ΠΑΝΕΥΡΩΣΤΙΝΙΑΚΟΣ

Πάνος Μπεγλίτης : Μεγάλο αναπτυξιακό γεγονός η παραχώρηση κρατικής ιαματικης πηγής στο Δήμο Λουτρακίου​- Αγ. Θεοδώρων

Στην επίσημη τελετή παραχώρησης της κρατικής ιαματικής πηγής και των Λουτρών,  που διοργάνωσε ο Δήμος Λουτρακίου  - Αγίων Θεοδώρων την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011,παρευρέθηκε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Κορινθίας Π. Μπεγλίτης. 
Για το μεγάλο αναπτυξιακό γεγονός στον τομέα του τουρισμού, ο κ. Μπεγλίτης δήλωσε τα εξής:

«Εδώ και ένα χρόνο αγωνίστηκα γι’ αυτήν την εξέλιξη μαζί με τον Δήμαρχο  Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Κώστα Λογοθέτη και με την τοπική κοινωνία. Ευχαριστώ για την συνεργασία και την βοήθεια την πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, τον Υφυπουργό κ. Γ. Νικητιάδη, καθώς και τον Πρόεδρο των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων κο Λάμπρου.
Οι ενέργειες μου αυτές  είχαν ως κύριο στόχο, να ενεργοποιηθούν οι Δημοτικές αρχές, οι Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να διεκδικήσουν  την παραχώρηση και χρήση όλων των ιαματικών πηγών, όλων των φυσικών πόρων, που ανήκουν σήμερα στην κεντρική διοίκηση προς όφελος της τοπικής οικονομίας.
Πρέπει όμως να επισημανθεί ότι δεν αρκεί μόνο η παραχώρηση και η  χρήση. Χρειάζεται σχέδιο από την πλευρά του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής του Λουτρακίου. Χρειάζεται η συνεργασία και με άλλους τοπικούς φορείς, όπως και με την Περιφέρεια. Χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία  και με την επιχειρηματική κοινότητα, με υγιείς, άξιους, δημιουργικούς, παραγωγικούς νέους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αναπτυξιακή προστιθέμενη αξία ,να δημιουργηθούν εισόδημα και θέσεις εργασίας

Η Κόρινθος κόντρα στην Θήβα

Μια παλιά του  γνώριμη ,την Θήβα , υποδέχεται αύριο ο πρωτοπόρος ΠΑΣ Κόρινθος , στο Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου  στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής στον 7ο όμιλο του Περιφερειακού πρωταθλήματος. Το ντέρμπι της ημέρας θα γίνει στη Χαλκίδα ανάμεσα στην τοπική ομάδα και στον Μανδραϊκό, ενώ το αργολικό ντέρμπι  θα γίνει στο Κρανίδι ανάμεσα στην ‘Ένωση Ερμιονίδος και τον Παναργειακό. Με την Δάφνη Ερυθρών , στο Κριεκούκι, αγωνίζεται ο Ατρόμητος Χιλιομοδίου, ενώ στο Ναύπλιο ο Παναυπλιακός μάχεται με τα Λουκίσια. Στην Κύμη η τοπική ομάδα αγωνίζεται με τον Πόρο, ενώ τέλος στα Άσπρα Σπίτια η τοπική Ένωση φιλοξενεί τον ουραγό Ασπρόπυργο.   

H 7η αγωνιστική στον 7ο όμιλο
ΕΝΩΣΗ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ-ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ
ΧΑΛΚΙΔΑ-ΜΑΝΔΡΑΪΚΟΣ
ΔΑΦΝΗ ΕΡΥΘΡΩΝ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΧΙΛΙΟΜΟΔΙΟΥ
ΑΟ ΚΥΜΗΣ-ΠΟΡΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΘΗΒΑ
 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ-ΕΝΩΣΗ ΑΣΠΡΑ ΣΠΙΤΙΑ
ΠΑΝΝΑΥΠΛΙΑΚΟΣ 2011-ΑΟ ΛΟΥΚΙΣΙΩΝ

Εύκολο απόγευμα για τον Παναιγίαλειο


Εύκολο κυριακάτικο απόγευμα για τον Παναιγιάλειο, όπου στα πλαίσια της 7ης αγωνιστικής , φιλοξενεί στο Αίγιο την ομάδα του Τσιλιβή, ενώ το ντέρμπι της ημέρας θα γίνει στην Ηλεία όπου η νεοφώτιστη  αλλά και η έκπληξη του 6ου ομίλου ομάδα του Πανόπουλου, μάχεται με τον Διαγόρα Βραχνέικων. Ενδιαφέροντα παιγνίδια είναι η αναμέτρηση στη Κάτω Αχαΐα ανάμεσα  στην Αχαϊκή και τον Αστέρα Αμαλιάδας καθώς και οι αγώνες του Πάμισου και του Ατρόμητου Λάππα, της Εράνης Φιλιατρών με τον Ολυμπιακό Γυθείου και των Βρασιών με την Θύελλα Πατρών. Τέλος η Εικοσιμία κερδίζει τον εκτός έδρας αγώνα της με τον Τριταιικό στα «χαρτιά», καθώς η ομάδα της Αχαΐας έχει αποχωρήσει του πρωταθλήματος.     

H 7η Αγωνιστική στον 6ο όμιλο
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ-ΤΣΙΛΙΒΗ
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ
ΑΧΑΪΚΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
ΠΦΟ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ
ΠΑΜΙΣΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΛΑΠΠΑ
ΒΡΑΣΙΕΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΤΡΩΝ
ΤPITΑΙΙΚΟΣ-ΕIKOΣΙMIA

Το «Τσίπουρο των φίλων» κέρδισε τις εντυπώσεις στα Οινοπνεύματα 2011.


  ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Α.Ε.  
 ΕΔΡΑ:ΑΡΧΑΙΕΣ ΚΛΕΩΝΕΣ – ΝΕΜΕΑ Τ.Κ. 20 500
  ΠΑΡΑΓΩΓΗ- ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΙΝΩΝ
ΦΑΞ: 27460-31400 ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝ : 27460-31450
                                                                                            

                                                                   Αρχ. Κλεωνές, 17/12/2011



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το «Τσίπουρο των φίλων» κέρδισε τις εντυπώσεις στα Οινοπνεύματα 2011.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα η πρώτη έκθεση αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης «Οινοπνεύματα 2011», με τη συμμετοχή πολλών σημαντικών αποσταγματοποιών της Ελλάδας. Η οινοποιία Λαφαζάνη έλαβε μέρος και παρουσίασε το «Τσίπουρο των φίλων».

Η προσέλευση των επισκεπτών υπήρξε αθρόα ξεπερνώντας ακόμα και τις προσδοκίες των διοργανωτών. Ο Σπύρος Λαφαζάνης που ήταν παρών στην έκθεση απέσπασε τα εύσημα των επισκεπτών για το εξαιρετικό απόσταγμα που παρουσίασε. Το «Τσίπουρο των φίλων» κέρδισε πολλούς νέους φίλους που το αγκάλιασαν με ιδιαίτερη αγάπη.


Η τρόικα ήταν η «βιτρίνα» του Ραγκούση

Τον καιροσκοπισμό του Γιάννη Ραγκούση στο θέμα των ταξί αποκάλυψε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης. «Ουδέποτε ενδιέφερε την τρόικα ο τρόπος απελευθέρωσης των ταξί που πρότεινε ο κ. Ραγκούσης. Δεν μπορούσε να περάσει την πρόταση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και έβαζε μπροστά την τρόικα» ανέφερε χθες ο υπουργός Υποδομών.
Συνεχίζοντας την πολιτική απογύμνωση του πρώην υπουργού Υποδομών, υπογράμμισε ότι ο κάθε υπουργός έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιό του και πρέπει να κάνει τη δουλειά του. «Δεν πρέπει να ανακατεύεται ο ένας στα πόδια του άλλου. Αλλωστε δεν είμαστε κολλημένοι με κόλλα στις καρέκλες μας» επισήμανε ενδεικτικά. Ο πρώην υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησε χθες να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, αλλά στην ουσία επιβεβαίωσε ότι ουδέποτε η τρόικα τού ζήτησε να ανοίξει το επάγγελμα δίχως όρους, όπως ο ίδιος επιχείρησε το καλοκαίρι. Με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «είναι μείζον ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης να μην εξαιρούνται συντεχνίες από το άνοιγμα των επαγγελμάτων». Ούτε λέξη για την τρόικα και υποτιθέμενες απαιτήσεις της.
Ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι το νέο σχέδιο νόμου για τα ταξί θα είναι έτοιμο έως τα τέλη του έτους. Προσέθεσε, για πολλοστή φορά, ότι η απελευθέρωση των ταξί θα γίνει βάσει περιβαλλοντικών και συγκοινωνιακών κριτηρίων.
Πέρα από τα ταξί, εξίσου «καυτό» θέμα στην ατζέντα του υπουργείου Υποδομών είναι η επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητοδρόμους. Χθες ο επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» Χορστ Ράινχεμπαχ συναντήθηκε με τον υπουργό Υποδομών, με στόχο την άρση του σημερινού αδιεξόδου.
Η άρση του αδιεξόδου φαίνεται να εκπορεύεται από την αποδέσμευση εγγυήσεων 1 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. Το ποσό αυτό θα δοθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία με τη σειρά της θα παράσχει στις ξένες (κυρίως) τράπεζες τη δυνατότητα αποχώρησης από τα έργα.
Η υποκατάσταση ορισμένων τραπεζών από την ΕΤΕπ θα αλλάξει το άσχημο κλίμα μεταξύ τραπεζών, παραχωρησιούχων και Δημοσίου, επιτρέποντας τη σταθερή επανακαταβολή των δανείων, άρα και την ομαλή εξέλιξη των έργων.
«Υπάρχει μια σειρά από ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν με επάρκεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων. Σε τουλάχιστον τρεις από τις παραχωρήσεις νομίζω ότι είμαστε ώριμοι να προχωρήσουμε» επισήμανε ο υπουργός Υποδομών.

Φώτης Φωτεινός

ΠΗΓΗ : δημοκρατία

Συμψηφισμός με το Δημόσιο; Ξεχάστε το! .Το ξεκαθάρισε ο Βενιζέλος…


«Στα χαρτιά» θα μείνει -όπως όλα δείχνουν- το μέτρο  του συμψηφισμού των χρεών  μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων. Δεδομένης και της οικονομικής  κατάπτωσης του κράτους, το ελληνικό δημόσιο εφαρμόζει το  μέτρο  όπως το συμφέρει, «παγώνοντας» δηλαδή τις πληρωμές του όταν δεν έχει λεφτά ή του χρωστάνε οι ιδιώτες, ενώ τα απαιτεί στο ακέραιο  και όταν τους χρωστά αλλά δεν τους τα πληρώνει.

Ερμηνεύοντας το «γράμμα» και –κυρίως- «το πνεύμα του νόμου»  3943/11 που ψήφισε τον  περασμένο Μάρτιο και έδινε ελπίδες  για συμψηφισμό των οφειλών τους προς το Δημόσιο, ο υπουργός Οικονομικών  περιέγραψε όλα τα εμπόδια που  θέτει το κράτος στους πολίτες  που υπολόγιζαν να κάνουν χρήση των  διατάξεών του.
όμως στην πράξης έχει βάλει ανυπέρβλητα εμπόδια  που περιορίζουν στο ελάχιστο τις περιπτώσεις οφειλών που  μπορούν να συμψηφισθούν.
«Τινάζει στο αέρα»  ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος  Βενιζέλος την προσδοκία που  έχει ο επιχειρηματικός κόσμος ότι  θα μπορέσει να συμψηφίσει τα χρέη που  έχει απέναντι στις εφορίες με οφειλές  του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις που σήμερα ξεπερνούν τα 7 δις  ευρώ.

Καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου στις επιχειρήσεις φτάνουν τα 7 δισ. ευρώ και παρότι ο υπουργός Οικονομικών τόνισε -απαντώντας σε σχετική ερώτηση της αρχηγού  της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη- ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε φορολογική συμμόρφωση μόνο εάν δεν έχουμε και εμείς εκπληρώσει τη δική μας υποχρέωση», ξεκαθάρισε ότι:

Το κράτος θα πληρώνει όταν και εάν μπορεί! Παρόλο που απαιτεί απαίτηση στο Μνημόνιο το κράτος να μην καθυστερεί να πληρώνει, ο κ.Βενιζέλος ανέφερε πως «οι συμψηφισμοί θα προωθούνται στα όρια της ταμειακής αντοχής του δημοσίου και στα όρια της εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας στόχων». Πέραν τούτων δηλαδή θα διακόπτονται, παρότι προβλέπεται.

 Μπορούν  να συμψηφισθούν με χρέη των  επιχειρήσεων, μόνο οι οφειλές  του στενού δημοσίου τομέα.  Ό,τι χρωστά δηλαδή «το δημόσιο  στενά, το νομικό πρόσωπο του  δημοσίου και όχι άλλη οντότητα  του δημόσιου τομέα» όπως ανέφερε.  Αν λοιπόν κάποια επιχείρηση  «έχει λαμβάνειν» (αλλά δεν λαμβάνει) από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα  (πχ ΟΤΑ, ασφαλιστικό Ταμείο, ΔΕΚΟ  κλπ) θα πρέπει να πληρώνει  στο ακέραιο ό,τι της ζητά  το κράτος, χωρίς να περιμένει  πως θα τα συμψηφίζει με  αυτά που περιμένει να εισπράξει  από τον δημόσιο τομέα.

Τα χρέη του  δημοσίου τα οποία μπορούν οι επιχειρήσεις να συμψηφίσουν, θα πρέπει να είναι  τελεσίδικα, βεβαιωμένα και εκκαθαρισμένα. Παρότι ο νόμος  3943 ορίζει πως  οποιαδήποτε «απαίτηση ενός οφειλέτη κατά του Δημοσίου αποδεικνύεται  με τελεσίδικη δικαστική απόφαση  ή με δημόσιο έγγραφο, συμψηφίζεται με τα βεβαιωμένα χρέη του προς το Δημόσιο», στην πράξη οι ιδιώτες πρέπει να περιμένουν μια ολόκληρη γραφειοκρατία  ελέγχων και επικυρώσεων βεβαίωσης  της οφειλής που έχει δημιουργηθεί (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Αρχή Πληρωμής κλπ) με βασικό σκοπό να καθυστερεί τις πληρωμές –και δευτερευόντως  να ελέγχει την σκοπιμότητα ή  την ορθότητά τους.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και «παράθυρο» για άρση μονιμότητας

Καταπέλτης για το τι μέλλει γενέσθαι στο Δημόσιο, ήταν χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας. Μεταξύ άλλων προανήγγειλε δραστικό περιορισμό της κρατικής μηχανής κατά 150 χιλιάδες υπαλλήλους ως το 2015, ακόμη και μέσω απολύσεων αν αυτό δεν επιτευχθεί από τις αποχωρήσεις, χρονική επέκταση της εφεδρείας και υπαγωγής σε αυτή κατηγοριών εργαζομένων που είχαν εξαιρεθεί αλλά και ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας.

Του Ηλία Μπενέκου

Πέραν πάσης αμφιβολίας επιβεβαίωσε χθες ο Δημήτρης Ρέππας ότι έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε «παράθυρο» για άρση της μονιμότητας μέσω της επόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης. Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί πλήρως στη δέσμευση που έχει αναλάβει για απομάκρυνση 150 χιλιάδων υπαλλήλων ως το 2015, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι από τη διαδικασία αυτή θα εξαιρεθούν οι περίπου 350.000 εκπαιδευτικοί και ένστολοι. Κατά συνέπεια ο «πέλεκυς» αφορά τους υπόλοιπους, από τους περίπου 680 χιλιάδες υπηρετούντες στο στενό δημόσιο, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται θα αποχωρήσουν περίπου οι μισοί! Μοναδική προϋπόθεση όπως είπε ο κ. Ρέππας είναι ότι οι απομακρύνσεις θα γίνουν ύστερα από αξιολόγηση.
«Συζητάμε τα πάντα» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δηλώνοντας ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση μπορεί να συμβάλει προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του κράτους αν και, όπως τόνισε στην τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα, δεν του ζητήθηκαν απολύσεις. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «το θέμα υπάρχει εν σπέρματι», ενώ παραπέμποντας στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, πρόσθεσε με νόημα ότι «αυτοί συνήθως μιλάνε στο τέλος».
Παράταση
Παραδεχόμενος στην ουσία το ναυάγιο της εφεδρείας στο Δημόσιο -αφού όπως είπε μόνο 10 χιλιάδες υπάλληλοι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει εκ των οποίων μόλις το 10% εντασσόμενοι σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και όχι μέσω κανονικής συνταξιοδότησης- άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του χρόνου της εφεδρείας, διεύρυνση των ορίων ηλικίας για προσυνταξιοδότηση, ή και υπαγωγής σε αυτή κατηγοριών εργαζομένων που δεν είχαν ενταχθεί. Σε αυτούς, σημειώνεται, ανήκαν μεταξύ άλλων οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι απασχολούμενοι στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται άλλωστε, ότι η αρχική δέσμευση αφορούσε την αποχώρηση 30 χιλιάδων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του έτους αν και, όπως είπε ο υπουργός, ο βασικός στόχος ήταν να δοθεί το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν κάστρα και ταμπού». Για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, και όχι τόσο για τα αποτελέσματά της η εφαρμογή της εφεδρείας αποτελεί ένα δραστικό μέτρο.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αν η τρόικα θα τις αποδεχθεί στον αριθμό των αποχωρήσεων, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι αυτές ήταν απόρροια της ανακοίνωσης του μέτρου της εφεδρείας, αφού στην πλειοψηφία τους οι αιτήσεις έγιναν από τις 6 Οκτωβρίου οπότε και κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο.
Αν και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φιλοδοξούν ότι ο αριθμός των 150 χιλιάδων απομακρύνσεων υπαλλήλων θα καλυφθεί κυρίως μέσω των συνταξιοδοτήσεων και της αυστηρής εφαρμογής της ποσόστωσης στις προσλήψεις, προσμετρώντας μάλιστα και τις αποχωρήσεις του 2010, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν και νέα κύματα εφεδρείας και απολύσεων, αφού όμως προηγηθεί η αξιολόγηση δομών και προσώπων. Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν, χωρίς να αποκλείονται και οι καταργήσεις μη ωφέλιμων οργανισμών με μεταφορά οργανικών θέσεων εάν και εφόσον όμως κριθεί ότι είναι χρήσιμες. Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
Αδικίες
Όπως παραδέχθηκε άλλωστε ο υπουργός «τα αποτελέσματα της εφεδρείας δεν ήταν καλύτερα», ενώ έκανε λόγο για ανισότητα, αδικία και ανορθολογισμό στην εφαρμογή του μέτρου. Τους προβληματισμούς αυτούς μάλιστα τους εξέφρασε χθες ο κ. Ρέππας και στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον επικεφαλής της task force Χ. Ράιχενμπαχ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν στην παρούσα φάση η απομάκρυνση υπαλλήλων μπορεί να γίνει μόνο μέσω οργανικών θέσεων, λόγω και της συνταγματικής προστασίας που υπάρχει για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο, ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
Bολές για την εφεδρεία
Tο ναυάγιο της εφεδρείας, αλλά και της απογραφής των δημοσίων υπαλλήλων βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Yπουργικού Συμβουλίου.
H παραδοχή ότι ο αριθμός των εφέδρων δεν θα ξεπεράσει τις 10 χιλιάδες άναψε τα αίματα με τους υπουργούς να στρέφουν τα βέλη τους κατά του Δημ. Pέππα αλλά και του προκατόχου του Γ. Pαγκούση τον οποίο κατηγόρησαν για απογραφή-«μαϊμού» που δεν τους επιτρέπει να έχουν σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο Δημόσιο.
  • Αξιολόγηση Εντός του επόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί και η αξιολόγηση του ανθρώπινου δυναμικού, κάτι που θα επιτρέψει σε περίπτωση που απαιτηθούν επιπλέον απομακρύνσεις αυτές να μη γίνουν με οριζόντια κριτήρια, όπως συνέβη με την εφεδρεία.
  • Επιτροπές Όπως είπε ο κ. Ρέππας με στόχο ένα επιτελικό κράτος ήδη εργάζονται οι επιτροπές αναδιοργάνωσης των υπουργείων για την αξιολόγηση των δομών ώστε να αποφασισθεί ποιες από αυτές μπορούν να συμπτυχθούν ή να καταργηθούν.
  • Αναθεώρηση Ο κ. Ρέππας δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ακόμη και σε άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013.
ΗΜΕΡΕΣΙΑONLINE

Τριάντα μέρες προθεσμία για το νέο Μνημόνιο - Πιο φτηνός ο εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα - Απολύσεις στο Δημόσιο

Διορία ενός μήνα δίνει η τρόικα στη νέα κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των όρων του νέου Μνημονίου που θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση μετά “κουρέματος” στα ελληνικά ομόλογα.

Η νέα σύμβαση θα δεσμεύει τη χώρα ως το 2015 και θα προβλέπει σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, μαζική πώληση περιουσίας του Δημοσίου, απολύσεις στο Δημόσιο και νέες περικοπές αποδοχών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η τροίκα επιστρέφει στις 15 Ιανουαρίου και μέσα σε πέντε μέρες θα οριστικοποιηθούν οι όροι για να δοθούν στη χώρα τα πρώτα κεφάλαια του δανείου των 89 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή χρεοκοπίας εντος του Μαρτίου, όταν λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτή τη φορά στρέφονται κυρίως στην περικοπή δαπανών, όπως ανέφερε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι το έλλειμμα εκτροχιάστηκε γιατί η κυβέρνηση συνέχισε να επιβάλλει οριζόντιες περικοπές σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αφήνοντας εκτός το κράτος.

Έτσι οι οκτώ παρεμβάσεις που μας ζητούν τώρα είναι:

1.επιθετικό κλείσιμο δημοσίων φορέων
2.απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων γιατί η εφεδρεία δεν απέδωσε
3.νέες μειώσεις αποδοχών στα ρετιρέ των ΔΕΚΟ
4.περιστολή του μισθολογικού κόστους και στον ιδιωτικό τομέα, όπου θα ασκηθούν νέες πιέσεις για τον κατώτατο μισθό
5.μείωση των δαπανών της Υγείας
6.περικοπές επιδομάτων Πρόνοιας
7.πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις
8.ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων

Δύο είναι τα εμπόδια σε αυτή τη συνταγή που ήδη δεν έχει δώσει αποτελέσματα. Πρώτον ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα εχέγγυο επιτυχίας του PSI, όπως παραδέχτηκε αξιωματούχος της τροίκας μιλώντας ανώνυμα στο Reuters. Ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε άτακτη χρεοκοπία και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τους ιδιώτες γίνονται στη βάση η απομείωση των ομολόγων τους να είναι εθελοντική ωστόσο αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει.

Πάντως το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο που εκπροσωπεί τις τράπεζες και διαχειρίζεται το haircut, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποιά υπάρχει πρόοδος στο PSI.

Το δεύτερο είναι πως πλησιάζουν εκλογές και κανείς πολιτικός δεν επιθυμεί να έχει στην πλάτη του τόσο σκληρά μέτρα.

newsit.gr

Όταν οι Ρώσοι πιλότοι έχουν κέφια..."ζωγραφίζουν" στον αέρα! Δείτε το εκπληκτικό βίντεο

Πολύ συχνά έχουμε εκθειάσει τα μαχητικά αεροσκάφη των Ρώσων, για την αεροναυπηγική τους και τις απίστευτες δυνατοτητές τους στον ουρανό. Ίσως ξεχνάμε ότι δεν αρκεί μόνο η αεροναυπηγική για όσα θαυμάσια κάνουν. Οι Ρώσοι πιλότοι είναι εκπληκτικοί και αν έχετε αμφιβολίες δείτε το υπέροχο βίντεο με δύο απ΄ αυτούς κυριολεκτικά να "ζωγραφίζουν" στον ουρανό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ


 
onalert.gr