Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Έκκληση του δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Έκκληση του δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης για έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης αιτείται άμεσης οικονομικής ενίσχυσης από το ΥΠΕΣ προς αποκατάσταση των «πληγών» που άφησε η πυρκαγιά στην περιοχή, όπως αποκαλύπτει το in. 

Χρήστος Ράπτης

Ρεπορτάζ Χρήστος Ράπτης 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του in ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, με αίτημα του ζητάει άμεση οικονομική ενίσχυση ύψους 300 χιλιάδων ευρώ προς αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη Κυριακή 29-9-2024  στην Δημοτική Κοινότητα Ροζενών, του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και τέθηκε υπό έλεγχο όπως αναφέρει στις 2 Οκτωβρίου. 

Ο Δήμαρχος Βλάσιος Τσιώτος, σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει μεταξύ άλλων

στην κατεπείγουσα επιστολή του: «Με μια πρώτη καταγραφή των ζημιών, η καταστροφική πυρκαγιά έκαψε συνολικά 70.000 στρέμματα δασικών και καλλιεργημένων εκτάσεων, επηρεάζοντας 19 Δημοτικές Κοινότητες και 25 οικισμούς. Επλήγησαν επίσης 15 ιδιωτικές κατοικίες σε 4 Δημοτικές Κοινότητες. Οι ζημιές στο οδικό δίκτυο της περιοχής είναι εκτεταμένες, κυρίως λόγω του έντονου ανάγλυφου και των απότομων κλίσεων. Η περιοχή, που διασχίζεται από τρία ποτάμια και παρουσιάζει υψομετρικές διαφορές έως και 1500 μέτρα, υπέστη σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο μετακίνησης, καθιστώντας τη μετακίνηση δύσκολη και μη ασφαλή.

Ζημιές καταγράφηκαν στο οδόστρωμα, από καταπτώσεις βράχων και δέντρων, και απόφραξη αποχετευτικών έργων και αυλάκων. Το μήκος του δημοτικού οδικού δικτύου που επλήγη φτάνει τα 79,5 χλμ, ενώ το αγροτικό οδικό δίκτυο ανέρχεται σε περίπου 250 χλμ. Σημαντικές είναι επίσης οι καταστροφές στα αρδευτικά έργα της περιοχής, τα οποία διέρχονται από καλλιεργημένες και δασικές εκτάσεις, με τις κύριες καλλιέργειες που επηρεάζονται να είναι οι ελιές και τα δέντρα, που απαιτούν άμεση άρδευση για να σωθούν.

Ο Δήμος, αδυνατώντας να ανταπεξέλθει οικονομικά στις άμεσες ανάγκες, ζητά οικονομική βοήθεια ύψους 300.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών. Μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η χρηματοδότηση είναι κρίσιμη για την αποκατάσταση των δρόμων, των πρανών και των αρδευτικών δικτύων».

 in.gr