Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Απεργία εκπαιδευτικών: Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με φοιτητές και μαθητές

 Απεργία εκπαιδευτικών: Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας με φοιτητές και μαθητές 

Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι της Τετάρτης (23.10.24) στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ).

Στο συλλαλητήριο για την 24ωρη απεργία συμμετείχαν εκτός από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές. 

Η απεργία της ΔΟΕ είχε κριθεί παράνομη μετά από προσφυγή του υπουργείου Παιδείας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όμως εν τέλει έγινε κανονικά με την κάλυψη της ΑΔΕΔΥ.

«Δυναμώνουμε τον διαρκή αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας για δημόσια και δωρεάν παιδεία απέναντι στην εμπορευματοποίηση, κατηγοριοποίηση και διαφοροποίηση σχολείων – μαθητών – εκπαιδευτικών που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει η ΔΟΕ στην ανακοίνωσή της, εξηγώντας ότι απεργεί ζητώντας, μεταξύ άλλων, αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης «ενάντια στους μισθούς εξαθλίωσης και την ακρίβεια», επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, υπογραφή ΣΣΕ και εξίσωση δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

«Απεργούμε» προσθέτει η ΔΟΕγια την κάλυψη των κενών και «για την  εξασφάλιση των αναγκαίων όρων στην εκπαίδευση, με τους οποίους οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μορφώσουν τους/τις μαθητές/τριες. Είναι απαράδεκτο να προχωρήσει η υπόλοιπη σχολική χρονιά με εκατοντάδες συμπτύξεις τμημάτων και χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών να παραμένουν ακάλυπτα. Δεν είναι δυνατόν να βαφτίζεται σύγχρονο το “στοίβαγμα” 25 και πλέον μαθητών/τριών σε κάθε τμήμα, τα δεκάδες χιλιάδες κενά να κοστίζουν εκατοντάδες χαμένες διδακτικές ώρες για τα παιδιά μας, τα κτήρια να είναι ασυντήρητα και χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, μετρώντας καθημερινά περιστατικά που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και εκπαιδευτικών». 

Τέλος, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν ότι απεργούν και για «να μην προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των σχολείων με όχημα τη λεγόμενη “αξιολόγηση”. Απαντάμε δυναμικά απέναντι στα πειθαρχικά και τις άδικες διώξεις. Ο κλάδος μας δίνει σταθερά, με συλλογικότητα  μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, αγώνα για να κρατήσει όρθια τα σχολεία! Να σταθεί δίπλα στους/ις μαθητές/μαθήτριες σε όλα τα επίπεδα (γνωστικά, ψυχοσυναισθηματικά, κλπ), τη στιγμή που η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ όχι μόνο ΔΕ λύνουν ούτε ένα πρόβλημα, αλλά τους εκπαιδευτικούς που δίνουν την ψυχή τους, που καταθέτουν το μεράκι τους, τους οδηγούν σε πειθαρχικά, γιατί συμμετέχουν στην προκηρυγμένη απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση».