Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Λύση στο θέμα της Κορινθιακής σταφίδας ζητούν τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

 Λύση στο θέμα της Κορινθιακής σταφίδας ζητούν τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Λύση στο θέμα της Κορινθιακής σταφίδας και στις χαμηλές τιμές παραγωγού, ζητούν, με κοινή τους παρέμβαση, τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., με ερώτησή τους.

Προτείνουν την συμπερίληψη του προιόντος στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς την Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται απ’ τις επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού, αλλά και προς την Ουκρανία, που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική εισβολή.

Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους, οι βουλευτές Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαίας Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας, Κώστας Κόλλιας, η αγορά της Κορινθιακής σταφίδας, βρίσκεται σε συνθήκες ”γενικευμένης απορρύθμισης”, λόγω των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί, από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, την χωρίς προηγούμενο, κατάρρευση των τιμών του παραγωγού.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, κυρίως, λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προιόν, για μεγάλο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά, ετών, που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο, την προσφορά.

Οι βουλευτές αναφέρονται στις προσπάθειες που έγιναν τους περασμένους μήνες, για να λυθεί το πρόβλημα (συμφωνία 2021 για πρόγραμμα απορρόφησης αποθεμάτων).

Ωστόσο, όπως σημειώνουν, ”η συμφωνία αυτή, ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο”.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, ήταν η μη ουσιαστική και οριστική λύση του θέματος.

Οι βουλευτές, επιθυμούν να υπάρξει απορρόφηση των αποθεμάτων και προτείνουν – όπως αναφέραμε – οι αδιάθετες ποσότητες, να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.