Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κόρινθο - Έντονος και αισθητός μέχρι και τη Χαλκίδα

 

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κόρινθο στις 22:49, το βράδυ της Παρασκευής (24.2.2023), με τους κατοίκους να αναστατώνονται και να αναφέρουν στα social media ότι τον ένιωσαν.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός των 3,5 Ρίχτερ έχει επίκεντρο 1 χιλιόμετρο νοτιοανατολικά των Κεχρεών Κορίνθου και το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 11.9 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός ήταν υποθαλάσσιος.

Κάτοικοι της Κορίνθου χαρακτηρίζουν τον σεισμό ιδιαίτερα έντονο με τράνταγμα και ταρακούνημα αλλά και με διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές της Κορινθίας και στην Αττική αλλά και μέχρι την Χαλκίδα . Οι Αρχές της Κορίνθου, Αστυνομία και Πυροσβεστική, αναφέρουν πως παρότι ο σεισμός ήταν έντονα αισθητός δεν υπάρχει καμία αναφορά για ζημιές ή τραυματίες.

Προ ημερών, είχαν σημειωθεί, στην περιοχή και στον Κορινθιακό κόλπο, σεισμικές δονήσεις, που και πάλι είχαν γίνει αισθητές στους κατοίκους. Οι δονήσεις αυτές έχουν προβληματίσει έντονα τους σεισμολόγους. Όπως εξηγούν το σημείο του Κορινθιακού κόλπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς είναι ένα δύσκολο σημείου που στο παρελθόν έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς. 

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Αλκυονίδες και επισήμανε ότι έχει καιρό να δώσει στο σημείο σεισμό με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει ενέργεια.

«Επίσης πολύ ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολύ κοντά είναι και το ρήγμα του Αιγίου που επίσης έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς», τόνισε επίσης ο κ. Τσελέντης.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο και εκείνος για ιδιαίτερη προσοχή λόγω της περιοχής.

  • Αξίζει να τονιστεί, ότι, στις 24 Φεβρουαρίου του 1981, είχε γίνει ο μεγάλος σεισμός, 6,7 Ρίχτερ (ακολούθησαν και άλλοι) στις Αλκυονίδες, που είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, με νεκρούς, τραυματίες και πολλές, μεγάλες ζημιές.