Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-0: Κλοπή στο Φάληρο, Έπαιξε σαν πρωταθλητής, σκόραρε και δεν πήρε αυτό που δικαιούταν!

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 0-0: Έπαιξε σαν πρωταθλητής, σκόραρε και δεν πήρε αυτό που δικαιούταν! 

Τίναξε το πρωτάθλημα στον αέρα ο Πινέιρο, ακυρώνοντας καθαρό γκολ του Ολυμπιακού στo 89'.

Ντροπή και αίσχος. Καθαρή κλοπή στο Φάληρο, με τον Πορτογάλο διαιτητή, Ζοάο Πινέιρο, να ακυρώνει καθαρό γκολ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις με το σκορ στο 0-0 και να… τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα!

Ο Βρουσάι στο 90’ με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπρινιόλι, αλλά ο Ιβηρας διαιτητής με το «έτσι θέλω» ακύρωσε το γκολ, αφού είδε πρώτα τη φάση στο VAR, για οφσάιντ του Ελ Αραμπί.

 Ένα πεντακάθαρο γκολ, με τον Πορτογάλο ρέφερι να τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα και να κλέβει τη νίκη από τον Ολυμπιακό, όπως είχε κάνει ο Δανός Γιάκομπ Κέλετ στο ντέρμπι του πρώτου γύρου, όταν είχε δώσει στις καθυστερήσεις ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, με το οποίο οι Πράσινοι είχαν ισοφαρίσει σε 1-1.

Η έκπληξη από τις ενδεκάδες των δύο «μονομάχων» αφορούσε μόνο στην παρουσία του Φορτούνη στο αρχικό σχήμα του Ολυμπιακού αντί του Χάμες που παραπονέθηκε για ενοχλήσεις στο τελευταίο τεστάκι πριν από τη σέντρα! Από εκεί και πέρα, τόσο ο Μίτσελ, όσο και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν επιφύλαξαν εκπλήξεις με τις επιλογές τους. Και οι δύο παρατάχθηκαν με 4-2-3-1. Από τη μία ο Πασχαλάκης στα γκολπόστ, οι Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Μπα και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας, οι Εμβιλά και Χουάνγκ στα χαφ, ο Φορτούνης πίσω από τον Μπακαμπού και οι Κανός – Μπιέλ στις δύο πτέρυγες. Ο Γιοβάνοβιτς από την πλευρά του ξεκίνησε με τον Μπρινιόλι στα γκολπόστ, οι Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Σάρλια και Χουάνκαρ, οι Πέρεθ και Κουρμπέλης στα χαφ, ο Μπερνάρ μπροστά τους, οι Παλάσιος και Μαντσίνι στα δύο άκρα της επίθεσης και στην κορυφή ο Ιωαννίδης.


Ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος στο ματς για να πιέσει ψηλά και να μην αφήσει τον Παναθηναϊκό να φτιάξει σταδιακά την επίθεσή του από την άμυνα. Το δοκάρι του Μπακαμπού στο 4’ ήταν η επιβεβαίωση του πρέσινγκ ψηλά που άσκησαν οι Πειραιώτες, με τον Γαλλοκονγκολέζο να κλέβει από τον Σάρλια. Για 15 λεπτά ο Ολυμπιακός συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, ενώ ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε κυρίως με βαθιές μπαλιές και αντεπιθέσεις να απειλήσουν τον Πασχαλάκη. Αν εξαιρεθεί ένα σουτ από πολύ πλάγια θέση του Παλάσιος στο 13’, οι «πράσινοι» δεν είχαν να επιδείξουν τίποτε άλλο επιθετικά. Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που προσπαθούσε να επιτεθεί ορθολογικά. Πήρε αρκετές προσπάθειες ο Ροντινέι από τα δεξιά, ανέβηκε αρκετές φορές και ο Ρέαμπτσιουκ από τα αριστερά, ενώ πολύ καλό ημίχρονο έκανε και ο Γιαν Εμβιλά τόσο ανασταλτικά, όσο και δημιουργικά. Τελικά, η τεράστια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό βγήκε από μία «στημένη μπάλα» στο 34’. Γέμισμα του Φορτούνη με χτύπημα φάουλ, κεφαλιά - πάσα του Εμβιλά, η μπάλα πέρασε από τον Μπακαμπού και έφτασε στον Κανός που είχε… πιάτο την εστία και τον Μπρινιόλι να πέφτει στην αριστερή γωνία. Ωστόσο, ο Ισπανός ενώ σημάδεψε τη δεξιά γωνία του Ιταλού γκολκίπερ, τελικά έστειλε την μπάλα - κατά ένα «μαγικό» τρόπο – άουτ! Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μπιέλ εκμεταλλευόμενος τις κόντρες δεν μπόρεσε μέσα από την περιοχή να γυρίσει σωστά την μπάλα στον Μπακαμπού και έως το τέλος του πρώτου ημιχρόνου φαινόταν ξεκάθαρα ότι ο Παναθηναϊκός περίμενε καρτερικά να περάσει η ώρα και να πάει στα αποδυτήρια με το 0-0. Έως και το 45+1’ ο Ολυμπιακός πρόλαβε να κάνει άλλες δύο τελικές με τους Μπιέλ (δεξί αδύναμο σουτ, μπλόκαρε ο Μπρινιόλι στο 42’) και στο 45’, όταν αρχικά ο Σάρλια απομάκρυνε την μπάλα σε επικίνδυνο γύρισμα του Ρέαμπτσιουκ προ του Μπακαμπού και στην εξέλιξη της φάσης ο Ροντινέι σούταρε πάνω στον Μπρινιόλι. Με το 0-0 πήγαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, με τον Ολυμπιακό να είναι η ομάδα που κυνηγούσε το γκολ και τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται σε μία μόνιμη θέση άμυνας…

Στο ίδιο έργο θεατές και στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ολυμπιακό να πιέζει ασφυκτικά τον Παναθηναϊκό και επί της ουσίας να τον παίζει μονότερμα, αφού οι «πράσινοι» είχαν ξεκάθαρα έναν συγκεκριμένο στόχο: Να παίξουν άμυνα και… ό,τι προκύψει μπροστά. Στο 50’ και στο 51’ ο Κανός έχασε δύο τεράστιες ευκαιρίες, ενώ και στο 68’ ο Ροντινέι είχε τη δική του στιγμή για να βάλει τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ. Στο 73’ ο Μασούρας σούταρε από κοντά άουτ και 74’ ο Παπασταθόπουλος με γυριστή κεφαλιά ανάγκασε τον Μπρινιόλι σε εντυπωσιακή απόκρουση.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προχώρησε σε κάποιες αλλαγές με τον Τσέριν, τον Πούχατζ και τον Σπόραρ και πήγε να δημιουργήσει προβλήματα. Έχασε ευκαιρία με τον Σπόραρ για το 0-1, αλλά στο τέλος πάλι ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο γκολ. Κι όχι μόνο έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά το πέτυχε κιόλας με τον Βρουσάι στο 89'. Ωστόσο, ο Πινέιρο κλήθηκε από το VAR για να ξαναδεί τη φάση από το ξεκίνημα. Αν δηλαδή ο Ελ Αραμπί ήταν σε θέση οφσάιντ στο ξεκίνημα, παρότι δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με την μπάλα και ουσιαστικά η μπάλα έφτασε στον Βρουσάι από πανέξυπνη κίνηση του Βαλμπουενά που μπέρδεψε τον Πούχατζ, με τον Πολωνό μπακ να τροφοδοτεί τον Βρουσάι κατά λάθος. Το γκολ ακυρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο οι «ερυθρόλευκοι» διαμαρτυρήθηκαν, αλλά η απόφαση δεν άλλαζε. Όχι τίποτε άλλο, αλλά στο τέλος ο Ολυμπιακός έμεινε και με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Παπασταθόπουλου.

Ο Ζοάο Πινέιρο, που σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης έκανε ότι μπορούσε για να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός, αλλοίωσε το αποτέλεσμα και μαζί το πρωτάθλημα, αφού η ομάδα του Μίτσελ δικαιούνταν τη νίκη και θα μπορούσε να την είχε πάρει εάν ο Πορτογάλος δεν είχε ακυρώσει το πεντακάθαρο γκολ του Βρουσάι.

Ένα ντέρμπι στο οποί ο Ολυμπιακός «πάτησε» τον Παναθηναϊκό, όπως είχε κάνει και στην Λεωφόρο, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν 14 τελικές, εκ των οποίων οι 5 στον στόχο, ενώ οι Πράσινοι είχαν μόλις 4, εκ των οποίων μόνο η 1 στον στόχο. Ενα παιχνίδι – μονότερμα, με τους Πειραιώτες να κυριαρχούν, αλλά να βλέπουν στο τέλος τον Πινέιρο να τους κλέβει τη νίκη μέσα από τα χέρια και να αλλοιώνει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ (81’ Ραμόν), Εμβιλά, Χουάνγκ, Φορτούνης (81’ Βαλμπουενά), Κανός (88’ Βρουσάι), Μπιέλ (68’ Μασούρας), Μπακαμπού (68’ Ελ Αραμπί).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης (60’ Κωτσίρας), Σάρλια, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ (72’ Πούχατζ), Πέρεθ, Κουρμπέλης (72’ λ.τρ. Τσέριν), Μπερνάρ, Παλάσιος, Μαντσίνι, Ιωαννίδης (60’ Σπόραρ).