Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Σε εξέλιξη η κακοκαιρία με καταιγίδες χιόνια και μποφόρ - Πως θα κινηθεί τη νύχτα

Καιρός: Σε εξέλιξη η κακοκαιρία με καταιγίδες χιόνια και μποφόρ  Πως θα κινηθεί τη νύχτα 

 Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία που θα χτυπά την Ελλάδα έχοντας σημάνει συναγερμό σε όλους κρατικούς φορείς. 

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού αναμένεται μέσα στη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, με καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους να χτυπούν νησιωτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Προβλήματα καταγράφονται ήδη σε Ζάκυνθο και Ημαθία, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σε Ήπειρο, Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με το meteo.gr. Στην Αττική, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται το απόγευμα της Πέμπτης.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα πλήξουν, τοπικά, τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα στα βόρεια, και πάνω από τα 1.300 μέτρα στις υπόλοιπες περιοχές.

Μέσα στη νύχτα, χιόνι αναμένεται να πέσει και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, με υψόμετρο άνω των 600 μέτρων.

Την Πέμπτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες τοπικά θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα

και χαλαζοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα προοδευτικά θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Λιγότερα θα είναι τα φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι αργά το απόγευμα στη Θράκη.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία  και τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, κ. Αρτοποιό για τα καιρικά φαινόμενα.  Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό  μέσα στις επόμενες ώρες θα ηχήσουν μηνύματα του 112 σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 μήνυμα έλαβαν σε πρώτη φάση οι χρήστες κινητών τηλεφώνων σε Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία, ενώ ακολούθησε μήνυμα στους κατοίκους της Κορινθίας, της Αργολίδας, της Λακωνίας, της Μεσσηνίας της Ανατολικής Αρκαδίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Το μήνυμα κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους, ενώ ζητά από τους πολίτες να πραγματοποιούν μόνο τις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Στη συνέχεια, το 112 «χτύπησε» στα κινητά των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, προειδοποιώντας τους για πυκνές χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Τι θα ισχύσει για την Πέμπτη (26/1)

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1. μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
    από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
  2. από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
  3. από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
    από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές: στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
  1. στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
  2. στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
    από νωρίς το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
  3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Καιρός: Τι θα ισχύσει για την Παρασκευή (27/1)

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται: έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).
  • Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες.