Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Κακοκαιρία: Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

 vroxi_kentro_athina_arthro 

 Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος

Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του Σώματος, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, Δημήτριος Αλεξανδρής, καθώς επίσης και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων και υδρολόγων.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, εστάλη γύρω στις 16:00 σχετικό μήνυμα σε κατοίκους νησιών του ΒΑ Αιγαίου και σε περιοχές της Αρκαδίας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επαναλαμβάνει την ισχυρή σύσταση στους πολίτες (πέραν των οδηγιών του 112) να είναι πολύ προσεκτικοί, να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου εξελίσσονται τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες της ΓΓΠΠ.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες - Νέο έκτακτο από την ΕΜΥ  

Σε νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη (24-01-2023) επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό Δελτίο αφορούν μόνο στα υψόμετρα όπου αναμένονται πυκνές χιονοπτώσεις.

Σημαντική επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους επικίνδυνα φαινόμενα προβλέπεται έως και την Παρασκευή (27-01-2023) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τοπικές χαλαζοπτώσεις και τις πυκνές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.

Την Πέμπτη (26-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

- μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
- από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην κεντρική Στερεά και τη Θεσσαλία με εξασθένηση από το απόγευμα
- από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τις Σποράδες με εξασθένηση το βράδυ
- από το απόγευμα στις Κυκλάδες και στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία
- από νωρίς το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές στα βόρεια με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

- στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία και την Ήπειρο (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω)
- στη Θεσσαλία (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω)
- στη δυτική και κεντρική Στερεά (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 700-800 μέτρα και πάνω)
- από νωρίςΙσχυρά φαινόμενα - Η εξέλιξη του καιρού από το meteo

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 26/01 το έντονο κύμα κακοκαιρίας, με τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 10:45 το πρωί να έχουν καταγραφεί στο Νομό Λακωνίας. Καταιγίδες εκδηλώνονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας και κατά τόπους παρατηρείται χαλαζόπτωση.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης. Στους ίδιους χάρτες, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης/χιονόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση/χιονόπτωση κατά το διάστημα 10:10 – 10:25 της Πέμπτη 26/01.

kairos-EKTAKTO-NEOKAIRIKO


Μήνυμα από το 112 στην Εύβοια - Κίνδυνος για ακραία φαινόμενα

Έντονη βροχόπτωση σημειώνεται από το πρωί σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, ενώ λίγο μετά τις 11 εστάλη μήνυμα 112 και στους κατοίκους της Εύβοιας.

Από νωρίς το πρωί σφοδρή καταιγίδα πλήττει τη Χαλκίδας, όπως αναφέρει το evima.gr. Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων της περιοχής προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Τα σύννεφα είναι πυκνά, ενώ την έντονη βροχόπτωση συνοδεύουν κεραυνοί και ισχυροί άνεμοι.

Ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας για την σφοδρή κακοκαιρία η οποία πλήττει την Εύβοια από χθες το βράδυ. Το επεισόδιο βροχόπτωσης βρίσκεται στην κατηγορία 3 σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι οποίοι αναμένουν ακόμη πιο έντονα φαινόμενα σήμερα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η κακοκαιρία έφτασε και στη Χαλκίδα καθώς ισχυρή βροχόπτωση πλήττει τις περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Λευκαντί και η Λάμψακος.
το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400-500 μέτρα και πάνω).
3. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο σταδιακά θα ενισχυθούν στα 8 και τοπικά στα 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή (27-01-2023)

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
έως και τις πρωινές ώρες στη Θράκη και τις ανατολικές Κυκλάδες και έως τις μεσημβρινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
2. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, οι οποίες έως και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-600 μέτρα και πάνω).

3. Οι άνεμοι θα φθάνουν τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ τις πρωινές ώρες. 

Τα πρώτα χιόνια σε Χορτιάτη, Ταξιάρχη και Αρναία
 

Τα πρώτα χιόνια είδε για φέτος ο Χορτιάτης, ενώ στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής το έχει στρώσει για τα καλά και τα εκχιονιστικά έχουν ήδη πιάσει δουλειά, στα λευκά και η Αρναία ενώ τα εκχιονιστικά δουλεύουν πυρετωδώς. 

Επεσαν τα πρώτα χιόνια και στη Θεσσαλονίκη

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης, με τη κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα να φέρνει και χαμηλές θερμοκρασίες.

Απο νωρίς το πρωί άρχισε να χιονίζει στα ορεινά της Θεσσαλονίκης. Οι πρώτες νιφάδες έπεσαν στο χωριό του Χορτιάτη, χωρις όμως να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, με τους δρόμους να παραμένουν όλοι ανοιχτεί για την κυκλοφορία των οχημάτων.

 xioni_thess_in__11_ 

 Ο Δημος Πυλαίας Χορτιατη ειναι σε ετοιμότητα με 12 εκχιονιστικά μηχανήματα και 2000 τονους αλατι. «Επιτέλους χιόνισε! Αν και για εμάς αυτό δεν είναι χιονιάς, αλλά ελπίζουμε να ενταθεί και να το στρώσει τις επόμενες ωρες. Το βραδυ ρίξαμε αλάτι και μοιρασαμε σακιά στους κατοίκους σε Χορτιάτη, Εξοχή και Φίλυρο» δηλωσε η Βιβιαν Λιόλιου, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δημου Πυλαίας Χορτιάτη.

 Ασθενής χιονόπτωση σημειώθηκε και στην περιοχή του Φιλύρου αλλά και στο Ασβεστοχώρι. 

Κατολίσθηση στη Ναυπακτία

Την ίδια ώρα, κατολίσθηση σημειώθηκε από την κακοκαιρία την Πέμπτη (26/1) στα όρια δήμων Ναυπακτίας – Θέρμου.

Όπως μεταδίδει το nafpaktianews από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα  καθώς λίγο νωρίτερα, από το συγκεκριμένο σημείο είχε περάσει σχολικό λεωφορείο.

Ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική - Καταιγίδες και χαλάζι έως αργά το απόγευμα

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας βρίσκεται από τις 10 το πρωί η Αττική με τους κατοίκους της να λαμβάνουν μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες με την προτροπή να περιορίστουν οι μετακινήσεις ενω έχουν ήδη προκληθεί προβλήματα στην κυκλοφορία με οχήματα να εγκλωβίζονται στην υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη στο Μαρούσι. Στην περιοχή έσπευσαν οχήματα της πυροσβεστικής και από εταιρίες οδικής βοήθειας προκειμένου να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των εγκλωβισμένων οχημάτων. 

Κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου Καλλιθέας προκάλεσε η συγκέντρωση νερών στον προαύλιο χώρο του 3ου νηπιαγωγείου λόγω της καταιγίδας που σάρωσε την Αττική.

 Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν γιατί στις αίθουσες υπήρχαν μαθητές και τα νερά θα πρέπει να απομακρυνθούν προκειμένου να γίνει ομαλά η αποχώρησή τους. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική μέχρι τις 11:20 το πρωί της Πέμπτης πυροσβέστες είχαν προχωρήσει σε πέντε κλήσεις για άντληση υδάτων, μια κοπή δέντρου και τέσσερις απεγκλωβισμούς από ασανσέρ

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία με απογευματινό ωράριο καθώς και τα νυχτερινά σχολεία.

 Σύμφωνα, δε, με τον διευθυντή ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο,  οι πολίτες στην Αττική θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις επόμενες 4-5 ώρες όπου τα καιρικά φαινόμενα θα κορυφωθούν.

«Από το απόγευμα και μετά τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα και θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κυρίως τις βραδινές ώρες» πρόσθεσε ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνοντας ότι το μέτωπο της κακοκαιρίας κινείται προς τα ανατολικά με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση, τις καταιγίδες τους δυνατούς ανέμους και τη χαλαζόπτωση.