Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Αλπικό τοπίο μια ανάσα μακριά από την Αθήνα: Το χωριουδάκι-μινιατούρα που θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις την Κόρινθο

 Το χωριουδάκι-μινιατούρα που θα αλλάξει ... 

Ένα ιδιαίτερης ομορφιάς χωριό 1,5 ώρα μακριά από την Αθήνα, υπόσχεται απίστευτες χειμερινές εξορμήσεις στα χιόνια, μακριά από τα φώτα του τουρισμού. Ακόμα να γνωρίσεις το πανέμορφο Καίσαρι Κορινθίας;

 Πήλιο, Αράχωβα, Τρίκαλα και Καρπενήσι είναι μερικοί μόλις από τους πιο δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς εντός Ελλάδας, οι οποίοι κυρίως αυτή την εποχή, λίγο μετά τα Χριστούγεννα, βουλιάζουν

από κόσμο. Τι συμβαίνει όμως εκεί που δεν έχει πέσει ακόμα -αλλά ενδέχεται να πέσει σύντομα- η λάμψη του τουρισμού; Υπάρχουν, βλέπεις, μέρη και χωριουδάκια της Ελλάδας, τα οποία αν και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα πιο διάσημα θέρετρα, παραμένουν στη σκιά τους και εξακολουθούν να αποτελούν τόπους ανεξερεύνητους και να επιλέγονται ως ησυχαστήρια από τους λίγους και τυχερούς.

 Ένας τέτοιος τόπος είναι και η ορεινή Κορινθία με τα μικροσκοπικά, χιονισμένα χωριουδάκια της, η οποία κάθε χειμώνα φορά τα λευκά της και αποτελεί «προσωπικό παράδεισο», κυρίως για όσους διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στη γύρω περιοχή. Εκεί θα βρεις και το Καίσαρι!

Μοναδική τοποθεσία
 Το Καίσαρι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ζήρεια και συγκεκριμένα σε υψόμετρο 800 μέτρων, ενώ για τους ντόπιους είναι γνωστό και ως «το στολίδι του κάμπου», καθώς πρόκειται για ένα χωριό-μινιατούρα με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο, αλλά και τεράστια φυσική ομορφιά.

 Μπαίνοντας στο Καίσαρι θα αντικρύσεις την εντυπωσιακή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η οποία κλέβει την παράσταση λόγω θέσης. Η λιθόστρωτη πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο είναι το σημείο συνάντησης, καθώς εκεί βρίσκεται το καφενείο που προσφέρει παραδοσιακό καφέ, με απίστευτη θέα.

Πεζοπορία στο Καίσαρι
 Το χωριό κατά είναι χιονισμένο καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα και οι πλατείεςτου είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για παιχνίδια και χιονοπόλεμο. Εξάλλου, αυτές είναι οι εικόνες που επικρατούν κυρίως τα σαββατοκύριακα.

 Φρόντισε να φοράς ισοθερμικά εσώρουχα και ζεστά παπούτσια, καθώς το κρύοείναι τσουχτερό και είναι κρίμα να χάσεις τη βόλτα στη χιονισμένη φύση λόγω.. ψύχους. Αν το χωριό δεν είναι χιονισμένο και σου αρέσει η πεζοπορία, από εκεί ξεκινούν πολλά πεζοπορικά μονοπάτια που απευθύνονται σε αρχάριους, αλλά και σε προχωρημένους.

 Αξίζει να σημειωθεί πως το Καίσαρι είναι καταπληκτικός προορισμός ακόμα και για μονοήμερες εξορμήσεις, καθώς απέχει μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα. Επίσης, ενδείκνυται για «βάση» αν επιθυμείς να ανακαλύψεις κι άλλα χωριά της ορεινής Κορινθίας, όπως η Καρυά, η Λαύκα και το Κλημέντι. Εκεί θα χορτάσεις θέα, πανέμορφα τοπία, ταβερνάκια για υπέροχα ψητά και διαδρομές για να ανακαλύψεις τη φύση.

 Αρκεί ακόμα και ένα διήμερο για να ανακαλύψεις τα όμορφα χωριά της ορεινής Κορινθίας, οπότε τα σαββατοκύριακα που ακολουθούν δεν έχεις παρά να το βάλεις στο πρόγραμμα.