Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2023

Στη Μητρόπολη η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Ποιοί θα παραβρεθούν

  

Ως ιδιώτης θα ταφεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ η εξόδιος ακολουθία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα γίνει στην Μητρόπολη την ερχόμενη Δευτέρα 16/1, ενώ δεν θα υπάρξουν τιμές αρχηγού κράτους ή λαϊκό προσκύνημα. Επιπλέον, αποφασίστηκε να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη η οποία επισκέφθηκε τον χώρο στον οποίο θα γίνει η ταφή. Το παρών στην κηδεία θα δώσουν ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου και εκπρόσωποι από τις βασιλικές οικογένειες Δανίας, Σουηδίας, Ισπανίας και Νορβηγίας. 

Ο θάνατος του τέως Βασιλιά, αποτέλεσε είδηση για διεθνή δίκτυα και πρακτορεία με εκτενείς αναφορές και ρεπορτάζ στην ζωή του.

Για τον επίλογο ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974, κάνει λόγο στη συλλυπητήρια δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

«Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974. Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής. Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

O τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία. Σε ανθρώπινο επίπεδο ωστόσο εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του»

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, παρά την επίμονη προσπάθεια κάποιων να την ξαναγράψουν. Η μοναρχία στην Ελλάδα αποτελεί ένα κεφάλαιο της ιστορίας το οποίο έχει κλείσει" δήλωσε ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Τον Δεκέμβρη του `74 ο λαός κατάργησε τη μοναρχία, οριστικά και αμετάκλητα.» σημείωσε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Θεωρώ ότι δεν είναι ταφή ιδιώτη όταν γίνεται εκτός των νεκροταφείων στα οποία ταφόμαστε όλοι οι υπόλοιποι και σε ένα χωράφι το Τατόι, το οποίο είναι ένα οικόπεδο για το οποίο η οικογένειά του και ο ίδιος ο Κ. Γκλύξμπουργκ πήγε το ελληνικό δημόσιο στα ευρωπαϊκά δικαστήρια» ανέφερε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Μεσίστιες κυματίζουν από το πρωί οι σημαίες στο Καλλιμάρμαρο. Όπως είναι γνωστό, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος το 1960 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης με την ομάδα ιστιοπλοΐας της Ελλάδας η οποία απέσπασε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Την ίδια στιγμή, μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες και στη Δανία. Ο τέως βασιλιάς ήταν το έκτο μέλος της Δυναστείας των Γλύξμπουργκ, παρακλάδι του ομώνυμου Οίκου της Δανίας.