Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Βερολίνο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία

  

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη, επίσημη επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα, προσκεκλημένη του γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Είναι η πρώτη επίσκεψη της ελληνίδας Προέδρου στη Γερμανία και είχε συμφωνηθεί κατά την συνάντηση των δύο Προέδρων κατά την άτυπη συνάντηση Αρχηγών Κρατών στη Μάλτα τον περασμένο Οκτώβριο.

Πρώτος σταθμός του επίσημου προγράμματος ήταν η επίσκεψη της

Προέδρου στην Ομοσπονδιακή Βουλή, που είχε σήμερα και την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του σώματος την νέα χρονιά. Στο κτίριο του «Μπούντεσταγκ» υποδέχτηκε την κα Σακελλαροπούλου η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Μπέρμπελ Μπας και είχε συνομιλία μαζί της.

Αύριο είναι το αποκορύφωμα της επίσημης επίσκεψης, καθώς η ελληνίδα Πρόεδρος θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο ανάκτορο Bellevue, όπου οι δύο Πρόεδροι θα κάνουν σύντομες δηλώσεις και θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών. Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Η τριήμερη επίσκεψη της κας Σακελλαροπούλου στη γερμανική πρωτεύουσα άρχισε χθες με την επίσκεψή της στην Ομοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεσταγκ) και την συνάντηση με την πρόεδρο, Μπέρμπελ Μπας. Θα ολοκληρωθεί αύριο με την συνάντηση της Προέδρου με τον Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία του Βερολίνου. Στο επίκεντρο της συζήτησης αυτής θα βρεθούν «επίκαιρα διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα», είπε εκπρόσωπος της Καγκελαρίας ανακοινώνοντας την επίσκεψη της ελληνίδας Προέδρου. Όπως εξήγησε, δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις της Προέδρου και του Καγκελαρίου στους δημοσιογράφους.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία πραγματοποιείται σε μία συγκυρία που σφραγίζεται από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ελλάδα και Γερμανία συνεργάζονται στενά για την στήριξη της Ουκρανία μέσω της λεγόμενης «κυκλικής ανταλλαγής» για την προμήθεια οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία.

Εξάλλου, η σημερινή κυβέρνηση του Βερολίνου τόσο με δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, όσο και τοποθετήσεις της «πράσινης» υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των αξιώσεων της Ελλάδας για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, η οποία από την πλευρά της θεωρεί το θέμα αυτό «λήξαν». Ωστόσο, το «αγκάθι» των αποζημιώσεων δεν επισκιάζει πλέον το σύνολο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε σαφώς καλύτερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επισκεφθεί την Αθήνα.