Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη για την υπόθεση διαφθοράς του Κατάρ / Η κλήση σε ανάκριση για δωροδοκίες από αξιωματούχους του Κατάρ – Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

Εύα Καϊλή: Συνελήφθη για την υπόθεση διαφθοράς του Κατάρ 

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του πολιτικού στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου, συνελήφθη η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή για εμπλοκή της στην υπόθεση.  Το σπίτι της Εύας Καϊλή ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και οδηγήθηκε σε ακρόαση. Σύμφωνα με πληροφορίες της Le Soir έχει συλληφθεί  και ο σύντροφος της Ελληνίδας αντιπροέδρου της ευρωβουλής. Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού ημικυκλίου. 

Aμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εξελίξεις καθώς προχώρησε στη διαγραφή της Εύας Καϊλή. Σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη». 

Σύμφωνα μΗ Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».ε πληροφορίες από την Χαριλάου Τρικούπη, την Δευτέρα πρόκειται να ανακοινωθεί η διαγραφή της κας Καΐλή και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. 

Η βελγική Le Soir γράφει συγκεκριμένα:

«Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες του Κεντρικού Γραφείου Αντιμετώπισης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, θεωρούμενα ύποπτα, συνελήφθησαν.

Μεταξύ αυτών, ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Panzeri, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή. 

Η Εύα Καϊλή, 44 ετών, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης και ευρωβουλευτής από το 2014, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών. Το σπίτι της ερευνήθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής και η ίδια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα».

   

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, είχε συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ένας ευρωβουλευτής που προστατεύεται από την ασυλία του είναι να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου. 

Η κόντρα Ανδρουλάκη-Καϊλή για το Κατάρ

Πριν από λίγο καιρό η κυρία Καϊλή ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, επικαλέστηκε και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), παραβλέποντας πως αυτός έχει καταγγείλει μαζικούς θανάτους εργατών στη χώρα: «Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Αφοσιώθηκαν σε ένα όραμα από επιλογή και άνοιξαν στον κόσμο», είπε αρχικά στην ομιλία της η Εύα Καϊλή, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια το Κατάρ «πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα». «Ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Ενώ καταλήγει: «Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε (Blue Sky) για την τοποθέτηση της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδοκίμασε τις τοποθετήσεις της ευρωβουλευτού για το Κατάρ λέγοντας: «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών».