Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

“Ήρωας” Εμιλιάνο Μαρτίνες… έστειλε την Αργεντινή στα ημιτελικά

  

Η “αλμπισελέστε” ξεπέρασε με… την ψυχή στο στόμα το εμπόδιο της Ολλανδίας, επικρατώντας στη διαδικασία των πέναλτι και βρίσκεται στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα αντιμετωπίσει την Κροατία. Ο Αργεντινός γκολκίπερ απέκρουσε δύο πέναλτι, ο Λαουτάρο σκόραρε το τελευταίο, ενώ ο Λιονέλ Μέσι είχε άλλη μία ηγετική εμφάνιση με ένα γκολ και μία ασίστ.

Στο πρώτο 20λεπτο η Αργεντινή είχε την κατοχή της μπάλας, με τους Ολλανδούς να επιχειρούν να “χτυπήσουν” στην κόντρα στην “αλμπισελέστε”. Καμία ομάδα δεν είχε καταγράψει κάποια αξιολόγη φάση στα αντίπαλα καρέ. Στο 22′, ο Λιονέλ Μέσι επιχείρησε να απειλήσει από μακριά, όμως το σουτ του πέρασε ψηλά άουτ. Στο 35ο λεπτό ο Μέσι έβγαλε… μαγική πάσα στον Μολίνα, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και νίκησε τον Νόπερτ. Στο 40′, ο “πούλγκα” βρέθηκε στην περιοχή με πλάτη στο τέρμα, με το γυριστό σουτ του να είναι αδύναμο και να καταλήγει στην αγκαλιά του Ολλανδού γκολκίπερ.

Στο δεύτερο μέρος οι… ρόλοι αντιστράφηκαν. Η Αργεντινή άφησε την μπάλα στα πόδια των “οράνιε”, οι οποίοι έπαιρναν σταδιακά μέτρα στο γήπεδο, όμως δεν μπορούσαν να απειλήσουν την εστία του Εμιλιάνο Μαρτίνες. Η ομάδα του Λιονέλ Σκαλόνι έκλεινε πολύ καλά τους χώρους, δεν επέτρεπε στους Ολλανδούς να κάνουν το παιχνίδι τους και προσπαθούσε να βγει στην κόντρα. Στο 63ο λεπτό ο Μέσι κέρδισε φάουλ σε καλό σημείο, το οποίο εκτέλεσε ο ίδιος, με την μπάλα να περνά ελάχιστα πάνω από το τέρμα. Στο 72′, ο Ντάμφρις ανέτρεψε τον Ακούνια στην περιοχή και ο Λαόθ σφύριξε πέναλτι. Ο Λιονέλ Μέσι ανέλαβε την εκτέλεση και έκανε το 2:0 για την Αργεντινή. Στο 83ο λεπτό η Ολλανδία μείωσε και έδωσε εκ νέου… ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Ο Μπέργκχαους έβγαλε ωραία σέντρα και ο Βέγκχορστ σκόραρε με ωραία κεφαλιά. Στο 85′, ο Λουκ Ντε Γιονγκ “έστρωσε” την μπάλα στον Μπέργκχαους, με το σουτ του να καταλήγει στην πλαϊνή πλευρά των διχτύων. Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων η Ολλανδία κέρδισε φάουλ σε πολύ καλό σημείο, όμως η εκτέλεση του Μπέργκχαους δεν ήταν καλή και βρήκε στο τείχος. Στο 90+11′, ο Κόπμαϊνερς εκτέλεσε έξυπνα με πάσα ένα φάουλ και ο Βέγκχορστ σκόραρε, κάνοντας το 2:2 και στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Το έξτρα 30λεπτο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να είναι επιφυλακτικές και να προσέχουν πρωτίστως να μη δεχτούν γκολ. Το πρώτο ημίχρονο της παράτασης τελείωσε χωρίς τελική, με την τακτική των δύο προπονητών να είναι εμφανής. Στο δεύτερο 15λεπτο η Αργεντινή έδειχνε πρόθυμη να πάρει περισσότερα ρίσκα και να επιχειρήσει να “τελειώσει” την πρόκριση πριν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι. Στο 110′, ο Μέσι πήρε την μπάλα, σούταρε από το ύψος της περιοχής, ωστόσο έστειλε τη μπάλα αρκετά πάνω από την εστία. Στο 114′, η “αλμπισελέστε” έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 3:2. Ο Φερνάντες γύρισε στην περιοχή, όμως το σουτ του Λαουτάρο Μαρτίνες σταμάτησε στο σώμα του Φαν Ντάικ. Στο 115′, ο Φερνάντες επιχείρησε ένα μακρινό σουτ, η μπάλα κόντραρε στον Βέγκχορστ και η μπάλα πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 119′, η Αργεντινή βγήκε στην αντεπίθεση, με τον Λαουτάρο να επιχειρεί μακρινό σουτ, το οποίο απέκρουσε ο Νόπερτ. Στο 120′, ο Φερνάντες εξαπέλυσε έναν… κεραυνό, ο οποίος σταμάτησε στο δεξί δοκάρι.

Η διαδικασία των πέναλτι:

0:0 Φαν Ντάικ (άστοχο)
0:1 Μέσι
0:1 Μπέργκχαους (άστοχο)
0:2 Παρέδες
1:2 Κόπμαϊνερς
1:3 Μοντίλ
2:3 Βέγκχορστ
2:3 Φερνάντες
3:3 Λ. Ντε Γιονγκ
3:4 Λαουτάρο Μαρτίνες

Ολλανδία (Λουίς Φαν Χάαλ): Νόπερτ, Τίμπερ, Φαν Ντάικ, Άκε, Ντάμφρις, Ντε Ρουν (46′ Κόπμαϊνερς), Φ. Ντε Γιονγκ, Μπλιντ (65′ Λ. Ντε Γιονγκ), Ντεπάι (78′ Βέγκχορστ), Μπέρχβαϊν (46′ Μπέργκχαους), Χάκπο (113′ Λανγκ)

Αργεντινή (Λιονέλ Σκαλόνι): Εμ. Μαρτίνες, Ρομέρο (78′ Πετσέλα), Οταμέντι, Λισ. Μαρτίνες (112′ Ντι Μαρία), Μολίνα (106′ Μοντίλ), Ντε Πολ (66′ Παρέδες), Φερνάντες, ΜακΆλιστερ, Ακούνια (78′ Ταλιαφίκο), Μέσι, Άλβαρες (81′ Λαουτάρο)