Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Επέτειος Πολυτεχνείου: Μεμονωμένα επεισόδια στην Αθήνα – Ένταση στη Θεσσαλονίκη - Πάτρα: «Βροχή» από μολότοφ - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα, φωτιά σε πολυκατοικία

 

 

Μεμονωμένα επεισόδια ξέσπασαν μετά το τέλος της καθιερωμένης πορείας για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στο κέντρο της Αθήνας. Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 49 ετών από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην κεφαλή της πορείας ήταν η αιματοβαμμένη σημαία, την οποία κρατούσαν μέλη της ΠΑΣΠ, ενώ κυρίαρχο για μια ακόμη χρονιά ήταν το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».

 Ένταση σημειώθηκε έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Έβαλαν φωτιές σε κάδους ενώ έγιναν 19 προσαγωγές.


Οδοφράγματα με φωτιές και προσαγωγή επτά ατόμων στη Θεσσαλονίκη.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά περίπου στις 20:30  όταν κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ και πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς.και ομάδες αγνώστων εισήλθαν στους πανεπιστημιακούς χώρους. Επικεντρώνονταν στην οδό Εγνατία και στην πύλη εμπορίου. Ομάδες από την ταράτσα της Πολυτεχνικής Σχολής εκτόξευαν αντικείμενα. Έρευνες διεξάγονταν μέσα στο ΑΠΘ από αστυνομικές δυνάμεις για εντοπισμό εμπρηστικων υλικών. 

Μέχρι στιγμής η αστυνομία έχει προχωρήσει στην προσαγωγή 15 ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν τρεις μαζικές πορείες στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 49η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με την επιστροφή αντιεξουσιαστών στο ΑΠΘ…

Η πρώτη πορεία ξεκίνησε από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, το ΠΑΜΕ και οι προσκείμενες στο ΚΚΕ φοιτητική και σπουδαστική νεολαία, καθώς και σωματεία εργαζομένων και συλλογικότητες.

Η δεύτερη πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- Προδευτική Συμμαχία και της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, με αφετηρία την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ ακολούθησε την ίδια διαδρομή και κατέληξε στο μνημείο Λαμπράκη, στην οδό Βενιζέλου.

Στην τρίτη πορεία συμμετείχαν μέλη φοιτητικών παρατάξεων, κόμματων, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και υποστηρικτές του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου. Όταν έφτασε η πορεία έφτασε μπροστά στο προξενείο άτομα που συμμετείχαν στην πορεία έκαψαν μία σημαία.

Με την επιστροφή της πορείας αντιεξουσιαστές έβαλαν φωτιά μπροστά στην Πολυτεχνική Σχολή, πετώντας βόμβες μολότοφ και ρίχνοντας πυροτεχνήματα. Θωρακισμένο οχήματα εκτόξευσης νερού «Αύρα» της Ελληνικής Αστυνομίας βγήκε στο οδόστρωμα από την πύλη εμπορίου.

 patra-episodia- 

 

Επεισόδια ξέσπασαν στην Πάτρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Συγκεκριμένα, τα επεισόδια σημειώθηκαν στην «ουρά» της δεύτερης πορείας με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και αστυνομικούς, στο ύψος της Ερμού και της Αγίου Νικολάου, στο τέλος της πορείας. Ένταση διαδραματίστηκε επί της οδού Κορίνθου με δεκάδες ρίψεις μολότοφ, κρότου λάμψης και χημικών.

Σύμφωνα με το dete.gr, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έριξαν μολότοφ και στη συνέχεια τους κυνήγησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αυτοί έφυγαν προς την πλατεία Πυροσβεστείου και τα γύρω στενά. Επίσης, φωτιά εκδηλώθηκε και σε πολυκατοικία απο ρίψη μολότοφ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τα άτομα κρατούσαν ρόπαλα στα χέρια τους, είχαν σακίδια και φορούσαν κουκούλες και full face. Τα άτομα αυτά κατέβηκαν από την Κολοκοτρώνη προς την Όθωνος Αμαλίας και αφού πήραν πέτρες στη συνέχεια ανέβηκαν προς το κέντρο της πόλης. Όμως τα επεισόδια έγιναν με την επιστροφή της πορείας. Σημειώνεται πως η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.