Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Γαλλία-Δανία 2-1: Η Γαλλία έγινε η πρώτη ομάδα που “τσέκαρε” το εισιτήριο για τους “16”

 

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Κιλιάν Εμπαπέ η Γαλλία νίκησε 2-1 την Δανία στο «974» της Ντόχα και προκρίθηκε στους «16» του Μουντιάλ, ενώ η αντίπαλός της θα παίξει «τελικό» πρόκρισης με την Αυστραλία κυνηγώντας αποκλειστικά τη νίκη για να περάσει. Ο Εμπαπέ κατάφερε να κάνει και μεγάλα προσωπικά ρεκόρ με τα γκολ του, με την Γαλλία να έχει έξοχους ξανά τους Ραμπιό και Γκριεζμάν. Ενώ η Δανία το πάλεψε φιλότιμα, αλλά δεν κατάφερε να πάρει το αποτέλεσμα.

Στο 21' ο Σμάιχελ απέκρουσε έξοχα την κεφαλιά του Ραμπιό στην πρώτη πραγματικά μεγάλη φάση του αγώνα με την Γαλλία να δίνει γήπεδο στους Δανούς και να θέλει να χτυπήσει στους χώρους. Όπως έκανε στο 30', αλλά ο Σμάιχελ μπλόκαρε το σουτ του Κουντέ. Η Γαλλία πίεσε και έκανε φάσεις με Γκριεζμάν και Ζιρού, ενώ η Δανία απείλησε στο 38' με τον Ράζμους Κρίστενσεν. Στο 40' ο Εμπαπέ βρέθηκε σε καλή θέση στην περιοχή αλλά το σουτ έφυγε πάνω από την εστία, στην τελευταία καλή φάση του πρώτου μέρους. 

Στο 50' ο Σμάιχελ επενέβη στην εμπνευσμένη συνεργασία Ντεμπελέ-Εμπαπέ, η Δανία είχε ένα διάστημα ελέγχου και πίεσης, αλλά ο Εμπαπέ είχε φάση στο 58' με σπριντ και σουτ που έδιωξε ο Σμάιχελ. Στο 60' μεγάλη ευκαιρία με τον Γκριεζμάν που στόπαρε ωραία, αλλά αστόχησε. Για να έρθει η φάση του 61' με τον Ερναντέζ να αλλάζει με τον Κιλιάν Εμπαπέ που με εξαιρετικό τελείωμα (και μικρή κόντρα στον Αντρέας Κρίστενσεν) έκανε το 1-0, επισφραγίζοντας το υπομονετικό παιχνίδι των Γάλλων και φτάνοντας τα τριάντα γκολ με την Εθνική. Στο 68', όμως, η Δανία απάντησε με κεφαλιά του Αντρέας Κρίστενσεν έπειτα από κόρνερ του Έρικσεν, μετά την κεφαλιά-πάσα του Άντερσεν. Και στο 73' είχε την ευκαιρία για την ανατροπή, αλλά ο Γιορίς απέκρουσε το σουτ του Μέλε. Στο 78' είχε ευκαιρία ο Τσουαμενί με κοντινή κεφαλιά και στο 80' με κοντινό γυριστό ο Ραμπιό, με την Γαλλία να κυνηγά το δεύτερο γκολ για τη νίκη. Η Δανία απείλησε με τον Μπρεϊθγουέιτ στο 81', αλλά το σουτ πέρασε ελάχιστα άουτ. Για να έρθει ξανά ο Εμπαπέ, στο 86', με κοντινή προβολή να αξιοποιήσει για το 2-1 τη σέντρα του Γκριεζμάν και να πιάσει στην έβδομη θέση των σκόρερ της Γαλλίας τον Ζινεντίν Ζιντάν. Και στείλει από τώρα την παγκόσμια πρωταθλήτρια στους «16».

Ο Πολωνός Μαρτσίνιακ ήταν ο διαιτητής. Κίτρινες: 20' Α. Κρίστενσεν, 23' Κορνέλιους, 43' Κουντέ

Γαλλία: Γιορίς, Κουντέ, Βαράν (75' Κονατέ), Ουπαμεκανό, Τ. Ερναντέζ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Ντεμπελέ (75' Κομάν), Γκριεζμάν (92' Φοφανά), Εμπαπέ, Ζιρού (62' Τουράμ)

Δανία: Σμάιχελ, Α. Κρίστενσεν , Νέλσον, Άντερσεν, Ρ. Κρίστενσεν (92' Μπα), Χόιμπιεργκ, Έρικσεν, Μέλε, Ντάμσγκαρντ (73' Ντόλμπεργκ), Λίντσρεμ (85' Νόργκαρντ), Κορνέλιους (46' Μπρεϊθγουέιτ)

Η βαθμολογία του τέταρτου ομίλου:

1. Γαλλία          2  (6-2)  6

2. Αυστραλία   2  (2-4)  3

3. Δανία          2  (1-2)  1

4. Τυνησία      2  (0-1)  1