Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

Στο Αρχοντικό Πετραλιά της Δίβρης για το 1821

 

Παρουσία της δωρήτριας και πρώην Υπουργού Φάνης Πάλλη – Πετραλιά εορτάστηκε η διακοσιοστή επέτειος της εθνεγερσίας του 1821, στο Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος στη Δίβρη, δηλαδή στο Αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά.

Στην εκδήλωση μίλησε για τη συμβολή των Διβριωτών στην Επανάσταση του 1821 και στην εγκαθίδρυση των κοινοβουλευτικών θεσμώντου νέου ελληνικού κράτους ο επίκουρος καθηγητής νεότερης ελληνικής ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικόλαος Αναστασόπουλος.

Αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές των Διβριωτών αγωνιστών, για το ορμητήριο τους, το ρόλο του μοναστηριού, την παραγωγή μπαρουτιού και την βοήθεια που ερχόταν από διάφορες πλευρές προς το δοκιμαζόμενο τότε λαό. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα τρία δέλτα της Πελοποννήσου, δηλαδή το Δούκα, τη Δίβρη και τη Δημητσάνα  που τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο υλικό. Επίσης στο μορφωτικό επίπεδο, τη βαθιά χριστιανική πίστη, τα βιβλία, το πλούτο, ,το άφθονο νερό που κυλούσαν οι μυλόπετρες και αύξαναν τη δύναμή τους για τους νερόμυλους που μετατράπηκαν σε μπαρουτόμυλους για τις ανάγκες του αγώνα κλπ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, που αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής και της οικογένειάς της, ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θάνος Πετραλιάς, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.