Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Φωτιά στην Πεντέλη: Μάχη όλη νύχτα με τις φλόγες - Ενισχύονται οι άνεμοι το πρωί

 fwtia756 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, αστυνομία και στρατός, προκειμένου να περιορίσουν τα μέτωπα της μεγάλης φωτιάς στην Πεντέλη. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν ύφεση στα 5-6 μποφόρ από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 3 το πρωί, ωστόσο στη συνέχεια αναμένεται να ενισχυθούν και πάλι.



Ήδη, νωρίτερα, οι ριπές των ανέμων έφτασαν και στα δέκα μποφόρ, συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες για την περιοχή της Αττικής και για τον λόγο αυτό αποχώρησαν και τα αεροσκάφη Air Tractors, τα οποία δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η περιοχή όπου εκτείνεται η φωτιά είναι μικρή και σχετικά δύσβατη, με αποτέλεσμα οι επίγειες δυνάμεις να μπορούν να την αντιμετωπίζουν, από αέρος, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολη η ταυτόχρονη πτήση πολλών εναέριων μέσων, διότι υπάρχει κίνδυνος στην κίνησή τους.

Παράλληλα, ο άνεμος δημιουργεί απότομους στροβιλισμούς και αλλάζει μονίμως τη φορά των μετώπων, ενώ προκαλεί αναζωπυρώσεις.

 Ολική καταστροφή κατοικιών δεν έχει αναφερθεί, υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες για σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες. Υπάρχουν επίσης περιορισμένες διακοπές ρεύματος, ωστόσο η πλειοψηφία των προβλημάτων αναμένεται να αποκατασταθεί το πρωί.

ΚΑΤ και Ασκληπιείο εφημερεύουν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Τα εναέρια μέσα θα ξεκινήσουν ρίψεις εκ νέου από τις 6 το πρωί.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού, με αρκετούς υπουργούς να μεταβαίνουν στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Εκεί είναι, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Βαγγέλης Τουρνάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Μέχρι αργά ήταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ομάδα των υπουργών, ενώ το πρωί η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου. Ο κ. Μητσοτάκης είχε μάλιστα τηλεδιάσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται επιτόπου και ενημερώθηκε για την έκταη της φωτιάς.

Όπως έλεγαν πηγές από το Συντονιστικό στο protothema.gr, η εκτίμηση των επιχειρησιακών παραγόντων δεν είναι ευοίωνη και ο άνεμος δεν είναι βοηθός των ισχυρών επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν και θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν το Παιδων Πεντέλης (36 παιδιά) προς Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού και το Νταού Πεντέλης -35 παιδιά προς Ίδρυμα Μητέρα. Μαζί απομακρύνθηκε και το προσωπικό των δύο νοσοκομείων. Έκκληση για άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής απηύθυνε το προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης λόγω δεξαμενών οξυγονού που, αν τυλιχθούν στις φλογές, θα προκληθούν μεγάλες εκρήξεις. Στις 21:30 έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις στο νοσοκομείο.

Από το υπουργείο Υγείας δόθηκε εντολή για εκκένωση του νοσοκομείου. Απομακρύνθηκαν 36 άρρωστα παιδιά και 19 γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Εξ αυτών, 15 παιδιά πήραν εξιτήριο, ενώ 21 βρίσκονται στο Παίδων Αγία Σοφία και το «Αγλαΐα Κυριακού». Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

Στο πεδίο της φωτιάς βρίσκονται 420 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 18 πεζοπόρα τμήματα, ενώ η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέση υδροφόρες και οχήματα έργου. Επιπρόσθετα, στο δύσκολο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Παράλληλα, όλο το βράδυ θα βρίσκονται επί ποδός 280 αστυνομικοί που θα είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των σπιτιών για να αποφευχθεί πλιάτσικο, αλλά και να διασφαλιστεί η ασφαλής δίοδος των πολιτών.