Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Μητσοτάκης: Η πολιτική αντιπαράθεση να μην γίνει μακελειό χυδαιότητας

vima-mitsotakis-arthro 

Να εγκαταλείψει τον διχαστικό λόγο, την τοξικότητα και το «μακελειό χυδαιότητας», κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας πως η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενότητα και σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για το νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το θεσμικό

πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ιντερσεξ παιδιών κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει την στάση του και να ψηφίσει τις προωθούμενες ρυθμίσεις λέγοντας «Έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε το κλίμα τοξικότητας που δυστυχώς έχει διαβρώσει όλο το πολιτικό διάλογο. Λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ας εξυγιάνουμε το περιβάλλον της. Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα και ενότητα όχι από χυδαιότητα. Από ευθυκρισία και όχι από υποκρισία. Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά η ίδια Δημοκρατία θα εξοστρακίσει όσους στην πράξη την υπονομεύονται».

Παράλληλα, σημείωσε πως «με τις διατάξεις δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση κάθε πολιτικής δύναμης. Σε όλα αυτά τα μικρά που όλα μαζί συνθέτουν τα μεγάλα. Έχουμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε όλοι στις ρυθμίσεις αυτές που θέτουν την χώρα στην τροχιά - στην πρωτοπορία - των αναπτυγμένων κρατών. Από την πλευρά μας μπορώ να το πω: αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε κυβέρνηση της προόδου. Με ορίζοντα όσα πρέπει να γίνουν σας λέω ότι θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών. Καλώ την αξ αντιπολίτευση να αλλάξει την στάση της και να μετατρέψει το παρών σε ΝΑΙ ώστε για ένα ζήτημα που δεν χωρά διακρίσεις - σε αυτά τα ελάχιστα – να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν όλα πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού   


Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω δίνοντας τα συγχαρητήριά μου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στην ΚΟ της ΝΔ, ειδικά στις γυναίκες που στήριξαν τις ρυθμίσεις και εισηγήθηκαν τις πρόνοιες του. Θα ευχόμουν να τύχει ακόμα ευρύτερης συναίνεσης. Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κρυφτεί πίσω από το παρών όταν συμφωνεί με τις περισσότερες διατάξεις. Χάνουμε μια ευκαιρία για ένα νομοσχέδιο που εκφράζει ευρύτερα την κοινωνία να αποστείλουμε ισχυρό μήνυμα απέναντι στην τοξικότητα. Ο καθένας με τις επιλογές του. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που απασχολούν μόνο ειδικές κατηγορίες πολιτών. Όλα μας αφορούν όλους. Είμαι σήμερα εδώ γιατί αντιμετωπίζω την Δημοκρατία ως διαρκή άσκηση ευαισθησίας της πλειοψηφίας προς την εκάστοτε μειοψηφία. Ένα ζήτημα της εποχής μας όπως η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θεωρώ ότι αξίζει να συζητηθεί ανοικτά προς την κοινωνία. Πολύ περισσότερο που αυτή η άσκηση συνδέεται με άλλα εθνικά ζητήματα όπως δημογραφικό προστασία δικαιωμάτων αλλά και με την δυνατότητα δεκάδων χιλιάδων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν με ασφάλεια και μακριά από πλάγιες και δυνητικά επικίνδυνες μεθόδους
Κεντρική πρόβλεψη των νέων ρυθμίσεων είναι η αύξηση κατά 4 έτη του ορίου ηλικίας γυναικών για να επιλέγουν την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μας το εισηγήθηκαν οι ειδικοί. Αντιλαμβάνομαι ότι το όριο 54 ετών ισχύει στις περισσότερες χώρες», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «διασφαλίζονται οι συνθήκες προστασίας για την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου.
Κλείνει παράλληλα η πόρτα για να αναζητούν στο εξωτερικό αντίστοιχες μεθόδους. Αντίθετα, η πόρτα θα λειτουργεί αντίστροφα για να προσφέρουν υπηρεσίες οι δικοί μας ιατροί».

Όπως είπε  «παράλληλα, θεσπίζουμε δικαίωμα γυναίκας να καταψύχει τα ωάρια της για να επιλέγει η ίδια το πότε θα τεκνοποιήσει. Έως σήμερα προβλεπόταν μόνο για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Στο εξής γενικεύεται ως αποκλειστική απόφαση κάθε γυναίκας. Αίρεται η προσβλητική συναίνεση του συζύγου για να μπορεί κάθε γυναίκα να καταψύχει τα ωάρια της. Αποδεσμεύεται από την υπογραφή του συζύγου, του πρώην συζύγου ή του εν διαστάσει συζύγου. Η λήψη και ψύξη γενετικού υλικού από τράπεζα κρυοσυντήρησης με σαφής κανόνες και διαφάνειας. Παράλληλα ρυθμίζεται η επιλογή του δότη ή δότριας να γίνεται γνωστά τα στοιχεία ταυτότητάς του. Τις σημαντικές αυτές αλλαγές πλαισιώνουν ακόμα δύο. Κάθε αδικία πρέπει να αφορά όλους μας. Με το σχέδιο νόμου ιδρύεται μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τράπεζα κρυοσυντήρησης ειδικά για τους HIV συμπολίτες μας. Καταργείται ακόμα μια απαράδεκτη και άδικη απαγόρευση. Καταργούμε την άδικη διαχωριστική γραμμή. Στην ίδια κατεύθυνση οι διατάξεις για τα άτομα ιντερσεξ. Για τα παιδιά που γεννιούνται με διάφορες παραλλαγές φύλου με αποτέλεσμα – άγνοιας – να οδηγούνται αυτά τα παιδιά σε εγχειρήσεις ή ορμονοθεραπείες με ολέθριες συνέπειες γι αυτά τα παιδιά.Αυτές οι επεμβάσεις που εξακολουθούν να γίνονται στην πατρίδα μας έχουν ήδη χαρακτηριστεί βασανιστήρια από τον ΟΗΕ. Αυτό κάνουμε σήμερα και εμείς απαγορεύοντας τις μη αναγκαίες εγχειρήσεις σε ιντερσεξ παιδιά. Επεμβάσεις θα γίνονται μετά τα 15 έτη και μόνο αν συμφωνούν τα ίδια με γνώμη επιτροπής και δικαστική απόφαση.
Έμαθα πολλά που δεν γνώριζα. Λυπήθηκα για τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε δράματα επειδή μας έλλειπε η γνώση και τόλμη και διαπίστωσα πόσο σημαντικές είναι γι αυτά τα άτομα οι παρεμβάσεις μας. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα αλήθειες που διαμορφώνονται στην κοινωνία μας. Μια αλήθεια συμπεριληπτική. Η φροντίδα για τους λίγους αφορά τους πολλούς. Επιμένω στα παραπάνω καθώς αποτελούν οριζόντιες αρχές των άρθρων του νομοσχεδίου. Συγκροτούν το πολιτικό του περιεχόμενο και αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν λάθη του παρελθόντος. Πρόκειται για δυναμικές τομές στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων που αφορά το νομοσχέδιο. Αλλαγές με βαθύ αποτύπωμα. Πριν από λίγες ημέρες στην ίδια αίθουσα συζητούσαμε για την κοινωνική πολιτική. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ισότητας και ισονομία. Αποδεικνύουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια. Ταυτόχρονα η πολιτεία έχει χρέος να σχεδιάζει όλες τις δράσεις της. Μιλήσαμε για το δικαίωμα της γυναίκας να έχει το πρώτο λόγο στο δικό της γενετικό υλικό. Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχει άλλων. Την ενίσχυση με 2 χιλ ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, άδειες μητρότητας και πατρότητας, νταντάδες γειτονίας και δωρεάν εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες άνω τ. Σήμερα προσθέτουμε ένα ακόμα κρίκο στις προληπτικές εξετάσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου μήτρας».

«Όπως ακριβώς και με τις μαστρογραφίες οι γυναίκες θα ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα και θα έχουν εξετάσεις σε ιδιωτική και δημόσια δομή για δωρεάν εξετάσεις. Αυτό σημαίνει στην πράξη εθνικό σύστημα υγείας που αξιοποιεί κρατικές και ιδιωτικές δομές προς όφελος πολίτη.
Για πρώτη φορά διεμφυλικοί συμπολίτες μας βρίσκουν εργασία. Καταργήθηκε ήδη η παράλογη απαγόρευση αιμοδοσίας των ομοφυλόφιλων συμπολιτών μας.

Ποινικοποιήθηκαν οι λεγόμενες «επιστημονικές» θεραπείες μεταστροφής που τόσο έχουν στιγματίσει εφήβους μας. Οι κοινωνικές μας παρεμβάσεις έχουν διάρκεια και κινούνται σε πολλά πεδία.

Πρωτοβουλίες που η δική μας κυβέρνηση νομοθέτησε όπως οι ελεγχόμενοι χώροι χρήσης τοξικοεξαρτημένοι. Ασυνόδευτα ανήλικα. Η κυβέρνηση παρέλαβε μια απαράδεκτη κατάσταση και έλυσε το πρόβλημα με ευαισθησία και απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Ενώ έχουμε δρομολογήσει πολιτικές για πιο ευάλωτους όπως η κάρτα εργασίας προγράμματα στέγασης, αποκατάστασης Ρομα και ορίζονται μέτρα όπως προσωπικός ιατρός για όλους.

Η συζήτηση σήμερα μπορεί να ξεκίνησε με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και δικαιώματα ινετρσεξ παιδιών επεκτείνετε όμως σε όλο το φάσμα της πολιτικής της κυβέρνησης. Έχουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον πολίτη και κυρίως εκείνο που κινούταν έως σήμερα στην γκρίζα ζώνη της κρατικής αδιαφοράς.

Με το νομοσχέδιο δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση κάθε πολιτικής δύναμης. Σε όλα αυτά τα μικρά που όλα μαζί συνθέτουν τα μεγάλα 

Έχουμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε όλοι στις ρυθμίσεις ατές που θέτουν την χώρα στην τροχιά και στην πρωτοπορία των ανεπτυγμένων κρατών
Από την πλευρά μας μπορώ να το πω. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε κυβέρνηση της προόδου.

Με ορίζοντα όσα πρέπει να γίνουν σας λέω ότι θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών. Καλώ την αξ αντιπολίτευση να αλλάξει την στάση της και να μετατρέψει το παρών σε ΝΑΙ ώστε για ένα ζήτημα που δεν χωρά διακρίσεις - σε αυτά τα ελάχιστα – να συμφωνήσουμε και να μην αποτελούν όλα πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.

Έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα μικρό βήμα και να υπερβείτε το κλίμα τοξικότητας που δυστυχώς έχει διαβρώσει όλο το πολιτικό διάλογο. Λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό αποκατάστασης της Δημοκρατίας ας εξυγιάνουμε το περιβάλλον της. Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα και ενότητα όχι από χυδαιότητα. Από ευθυκρισία και όχι υποκρισία. Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν καταλήξει σε μακελειό χυδαιότητας. Διαφορετικά η ίδια Δημοκρατία θα εξοστρακίσει όσους στην πράξη την υπονομεύονται».