Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Φωτιά στην Εύβοια: Σε τρία μέτωπα καίει η πυρκαγιά - Εχθρός ο άνεμος χωρίς εναέρια μέσα

 

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά στην Εύβοα με τις τοπικές Αρχές να δίνουν εντολή για να εκκενωθεί το χωριό Κρεμαστός, καθώς οι άνεμοι στο σημείο δυσχεραίνουν το πυροσβεστικό έργο. 

 Το απόγευμα του Σαββάτου στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Κρεμαστού Ευβοίας προκειμένου να εκκενώσουν για προληπτικούς λόγους το χωριό και να κατευθυνθούν προς την περιοχή Τραχήλι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Κρεμαστό δήμου Κύμης- Αλιβερίου, εκκενώστε τώρα προς Τραχήλι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

Eπίγειες και εναέριες δυνάμεις καταβάλλουν από το μεσημέρι υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τιθασεύσουν τη φωτιά, ωστόσο τα εναέρια μέσα έχουν βγει εκτός μάχης από τις 21:00 και η νύχτα προβλέπεται δύσκολη καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται ανατολικά ενώ το δυτικό μέτωπο σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριοθετηθεί.

Κάποιοι από τους κατοίκους παρέμειναν στο Κρεμαστό βρέχοντας τις αυλές και τα σπίτια τους, παρά την εντολή εκκένωσης όπως ανέφερε η ΕΡΤ. Το χωριό αυτή τη στιγμή αν και απέχει ένα χιλιόμετρο από τις φλόγες δεν απειλείται, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο άνεμος μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση.

Οι φλόγες κατεβαίνουν τη χαράδρα καίγοντας δασική έκταση και η μεγάλη μάχη θα δοθεί στον επαρχιακό δρόμο που πλησιάζει η φωτιά από τις επίγειες δυνάμεις. Νωρίτερα σκαπτικά μέσα είχαν φτάσει στο σημείο προκειμένου να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες.

Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες και ομάδες Πεζοπόρου τμήματος, 29 οχήματα, καθώς και 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά, καθώς το δύσβατο σημείο όπου μαίνεται και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσχεραίνουν το έργο των δυνάμεων.

«Ελπίζουμε, στο λίγο χρόνο που απομένει τα εναέρια μέσα να περιορίσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς», τόνισε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Κώστας Δήμας, σημειώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα όλα τα εναέρια και τα επίγεια μέσα επιχειρούν» αλλά ιδιαίτερα σε ότι αφορά «τις δυνάμεις από το έδαφος είναι δύσκολο να πλησιάσουν το σημείο που μαίνεται η φωτιά γι’ αυτό όλοι μας κοιτάμε προς τον ουρανό».

Ήδη αυτήν την ώρα η φωτιά έχει δημιουργήσει τρία μέτωπα, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

«Συνήθως τις βραδινές ώρες η ένταση των ανέμων πέφτει. Σήμερα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά και μας περιμένει μία εφιαλτική νύχτα», δηλώνει ο κ. Δήμας, τονίζοντας ότι «η φωτιά είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» και ότι «προληπτικά προωθήθηκε η εκκένωση στο χωριό Κρεμαστός».

Στην περιοχή έχουν μεταφερθεί πεζοπόρα τμήματα από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα που έχει τεθεί σε επιφυλακή.