Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Μητσοτάκης στο MSNBC για Ερντογάν: «Δεν είναι ώρα για παζάρια της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ»

 Μητσοτάκης στο MSNBC για Ερντογάν: «Δεν είναι ώρα για παζάρια της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ» 


Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και απόψε θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου και απάντησε σε ερωτήσεις για τα θέματα που θα θέσει στον Τζο Μπάιντεν, για το τι θα πει στο Κογκρέσο αλλά και για την στάση της Τουρκίας απέναντι στο αίτημα Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε δυο ζωντανές Δημοκρατίες. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και θα μιλήσουμε για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε μεταξύ άλλων για το τι θα συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι θα είναι μια ευκαιρία οι δυο χώρες να γιορτάσουν το κοινό μονοπάτι τους προς την δημοκρατία με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση που λόγω της πανδημίας δεν γιορτάστηκε πέρυσι και μετατέθηκε για φέτος.  

Για την στάση της Τουρκίας όσον αφορά στο αίτημα της Φινλανδίας αλλά και την Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είπε: «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι περιμένει η ευρωπαϊκή ενότητα να είναι δεδομένη. «Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ενεργειακή κρίση. Έχουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου. Όταν επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν πυροβολούμε τα πόδια μας. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία και όχι στους δικούς μας πολίτες».

Για το τι θα πει στο Κογκρέσο, ο Έλληνα πρωθυπουργός τόνισε: «Το πρώτο που θέλω να ξέρουν οι Αμερικανοί είναι ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Περάσαμε μια επώδυνη οικονομική κρίση και είμαστε ακόμα σε πρόγραμμα στήριξης και αυτό πονάει την ελληνική κοινωνία. Η οικονομία μας έχει ανακάμψει, γίνονται επενδύσεις και Αμερικανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε πολλές απευθείας πτήσεις. Η οικονομία μας είναι δυναμική ανοικτή σε επενδύσεις και σταθερός εταίρος σε ένα δύσκολο μέρος του κόσμου. Έχουμε ρόλο να παίξουμε στα Βαλκάνια και θέλουμε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος. Είμαστε μια δυνατή δημοκρατία μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».