Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Oλα στο τραπέζι στη συνάντηση με Μπάιντεν - Το πρόγραμμα

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Oλα στο τραπέζι στη συνάντηση με Μπάιντεν - Το πρόγραμμα 

Ένα σημαντικό διήμερο για την εξωτερική μας πολιτική σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία ξεκινά στην Ουάσιγκτον με τις συναντήσεις και επαφές ανώτατου επιπέδου που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Αργά το βράδυ σήμερα (περίπου στις 22:30 ώρα Ελλάδος), ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, με επίκεντρο

διμερή θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, την άμυνα και την οικονομική συνεργασία, αλλά και ζητήματα της ευρύτερης περιοχής, με έμφαση στην Ουκρανία και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την τιμή να μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώπιον των μελών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου θα εκθέσει όλα τα ζητήματα μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού και όχι μόνο της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινά σήμερα στις 14:30 ώρα Ελλάδος με συνέντευξη στην εκπομπή «Morning Joe» του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
Στις 17:00 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Στις 22:30 ώρα Ελλάδος ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, ενώ στις 00:00 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αύριο, στις 16:40 ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και στις 18:00 ώρα Ελλάδος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις. Στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Στις 2:10 ώρα Ελλάδος ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

«Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερα σοβαρή συγκυρία λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή μας και του ρόλου που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει εξαιτίας της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και της συνεισφοράς της στην προώθηση των κοινών αρχών και αξιών.

Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε πως είναι η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ και σημαίνουσα συμβολική κίνηση από αμερικανικής πλευράς, προκειμένου να τονιστεί η συμπόρευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στο πεδίο των αξιών και των αντιλήψεων, ενώ πρόσθεσε ότι είναι ένα προνόμιο που δίδεται για πρώτη φορά σε Ελληνα πρωθυπουργό.

Σχετικά με τις προσδοκίες από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» τόνισε: «Κατά ομολογία και των δύο πλευρών, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα στρατηγικής και σχεδίου. Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι παράγοντας υπευθυνότητας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Ο κόσμος μας άλλαξε και όλοι σπεύδουν να επανατοποθετηθούν στην παγκόσμια σκακιέρα. Στο πλαίσιο αυτό, η στρατηγική και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας αναβαθμίζεται και ενισχύουμε τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ, την ηγέτιδα δύναμη του κόσμου της ελευθερίας, του δικαίου και της Δημοκρατίας. Η Ελλάδα, με την τεράστια παράδοση που έχει, είναι ο θεματοφύλακας αυτού του κόσμου, πράγμα που αναγνωρίζεται από τους συμμάχους μας. Μετά και την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, προχωρούμε σε περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας, με αμοιβαίο πολύπλευρο όφελος. Η διπλωματία μας είναι μοχλός εξασφάλισης της χώρας και ανάπτυξης».