Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

EUROVISION 2022: Τα αποτελέσματα του Πρώτου Ημιτελικού – Στον τελικό η Ελλάδα!

 https://ogaegreece.com/wp-content/uploads/2022/05/Amanda_Greece_1st_semi.jpg 

EBU/SARAH LOUISE BENNETT


Ολοκληρώθηκε  ο Πρώτος Ημιτελικός της Eurovision 2022. Με κεντρικούς παρουσιαστές τους Mika, Laura Pausini και Alessandro Cattelan, το πανέμορφο Τορίνο και συγκεκριμένα το Pala Alpitour υποδέχθηκε κοινό και τηλεθεατές απ’ όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Ασία και την Αμερική. Τα μάτια όλων ήταν στραμμένα απόψε στη διεξαγωγή του Πρώτου Ημιτελικού στον οποίον διαγωνίστηκαν συνολικά δεκαεπτά συμμετοχές, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα μας.

Τα αποτελέσματα κρίθηκαν όπως κάθε χρόνο κατά 50% από την ψηφοφορία του κοινού μέσω televoting και SMS και κατά 50% μέσα από τις βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Υπενθυμίζουμε πως οι βαθμολογίες των επιτροπών είχαν ήδη συγκεντρωθεί από τη χθεσινή γενική πρόβα του ημιτελικού, ενώ το κοινό ψήφισε κατά τη διάρκεια της αποψινής βραδιάς. Επιπλέον, δικαίωμα ψήφου στον αποψινό ημιτελικό είχαν – από πλευράς των BIG5 – η Γαλλία και η Ιταλία.

Σύμφωνα λοιπόν με βάση τις προτιμήσεις του κοινού και των επιτροπών οι δέκα χώρες που κατάφεραν να προκριθούν από τον αποψινό Ημιτελικό στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου – με τη σειρά που ανακοινώθηκαν – είναι:

#ΣημαίαΧώρα
01Ελβετία
02Αρμενία
03Ισλανδία
04Λιθουανία
05Πορτογαλία
06Νορβηγία
07Ελλάδα
08Ουκρανία
09Μολδαβία
10Ολλανδία

 

Ίσως τα πιο ανατρεπτικά αποτελέσματα των τελευταίων εποχών, με τραγούδια που σχεδόν έμοιαζαν σίγουρα για πρόκριση να αποκλείονται ενώ αντιθέτως τραγούδια που δεν περίμενε κανείς τα είδαμε να προκρίνονται.

Στα σίγουρα μεγάλη έκπληξη προκάλεσε ο αποκλεισμός της Αλβανίας, τραγούδι το οποίο τελικά αποτέλεσε για φέτος το fan favorite κομμάτι που παραδοσιακά “καίγεται”. Έκπληξη σε πολλούς προκάλεσαν οι προκρίσεις της Λιθουανίας και της Ισλανδίας, χώρες που είχαν ήρεμα τραγούδια μπροστά σε Ευρωπαϊκού ήχου pop κομμάτια όπως αυτά της Λετονίας και της Δανίας, για τα οποία η πρόκριση έμοιαζε πιο πιθανή. Αντιθέτως, καμία έκπληξη αλλά με θερμή υποδοχή από το κοινό προκρίθηκαν η Ουκρανία, η Ελλάδα και η Νορβηγία που ήταν και τα τρία μεγάλα φαβορί της βραδιάς.

Εμείς δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε όλες τις αποστολές που διαγωνίστηκαν απόψε στον Πρώτο Ημιτελικό και ιδιαίτερα τις δέκα πρώτες που κατάφεραν να προκριθούν στον Μεγάλο Τελικό. Ειδικά συγχαρητήρια σε όλη την ελληνική αποστολή και στην Amanda Georgiadi Tenfjord η οποία καθήλωσε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο) με την εμφάνισή της και την ερμηνεία της στο “Die together”. Στα σίγουρα, η Ελλάδα θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για τη νίκη του φετινού διαγωνισμού.

ogaegreece.com