Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2: Το ήθελε περισσότερο και το πήρε

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2: Το ήθελε περισσότερο και το πήρε 

Λίγες ημέρες πριν τη φιέστα για το 47ο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από το "Γ. Καραϊσκάκης" επικρατώντας με 2-1 του Ολυμπιακού. Έτσι τη φετινή σεζόν οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να νικήσουν ούτε μία φορά τον "αιώνιο" αντίπαλο τους, ενώ το γκολ του Τικίνιο είναι το μοναδικό που πέτυχαν. Ο Παλάσιος στο 10' και τον Σέκενφελντ στο 54' εξέθεσαν Αβραάμ και Σωκράτη και πέτυχαν τα δύο γκολ του Παναθηναϊκού. Οι "πράσινοι" που νίκησαν δύο φορές τον Ολυμπιακό στα playoffs πάτησαν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Ο Πέδρο Μαρτίνς επανέφερε τους βασικούς του στην ενδεκάδα του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Λαλά, Σωκράτης, Αβραάμ και Ρέαμπτσιουκ έπαιξαν στην άμυνα με Μαντί, Εμβιλά στα χαφ, τον Αγκιμπού μπροστά τους και του Λόπες, Ροντρίγκες στα άκρα, ενώ στην κορυφή ήταν ο Ελ Αραμπί. Ο Γιοβάνοβιτς παρέταξε την ομάδα του με 4-3-3 έχοντας Κώτσιρα, Σένκεφελντ, Σάρλια και Σάντσες στην άμυνα, Κουρμπέλη, Αλεξανδρόπουλο, Βιγιαφάνιες στα χαφ και Αϊτόρ, Ιωαννίδη, Παλάσιος στην επίθεση.

Ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που μπήκε στο γήπεδο με διάθεση να πιέσει και να ψάξει ένα γρήγορο γκολ. Οι Πειραιώτες δυσκόλευαν την κυκλοφορία της μπάλας των "πράσινων" και έδειχναν πολύ απειλητικοί και με επιθετικές διαθέσεις. Το ματς φαινόταν να έχει γείρει προς την ερυθρόλευκη πλευρά στα πρώτα λεπτά, αλλά όλα αυτά μέχρι το 10' όταν ο Κουρμπέλης τροφοδότησε τον Παλάσιος, εκείνος πέρασε τον Αβραάμ και με διαγώνιο σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Βατσλίκ. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε πίσω στο σκορ, ενώ το ματς φάνηκε να το έχει στον έλεγχο του και πλήρωσε ακριβά την αδράνεια της άμυνας του.

Μετά το γκολ ο Γιοβάνοβιτς έσφιξε ακόμα περισσότερο την άμυνα του. Ο τεχνικός των "πράσινων" γύρισε και τον Κουρμπέλη στόπερ και μετέτρεψε το σύστημα του σε 3-4-3. Η ομάδα του Πειραιά ήταν αυτή που είχε τη μπάλα στα πόδια της, αλλά έδειξε εγκλωβισμένη από την αμυντική διάταξη των "πράσινων". Ο Ολυμπιακός κατά κύριο λόγο εκδήλωνε επιθέσεις από τα άκρα με Ροντρίγκες και Λόπες. Είναι αλήθεια ότι και οι δύο ήταν πολύ δραστήριοι και είχαν αρκετές τελικές με αποκορύφωμα το σουτ του Γκάρι στις καθυστερήσεις που έβγαλε δύσκολα ο Μπρινιόλι. Κάπως έτσι το 0-1 παρέμεινε μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους.

Με το σκορ να είναι εις βάρος του Ολυμπιακού ο Πέδρο Μαρτίνς στην επανάληψη πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Τικίνιο και άλλαξε το σύστημα σε 4-4-2, ενώ ο Σισέ πήρε τη θέση του Αβραάμ που είχε κάρτα και τον ταλαιπώρησε αρκετά ο Παλάσιος. Οι Πειραιώτες έκαναν το ίδιο ξεκίνημα και στην επανάληψη μπαίνοντας στο ματς κι έχοντας τον έλεγχο του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός, όμως, ήταν και πάλι η ομάδα που βρήκε το γκολ. Αυτή τη φορά από μία στατική φάση ο Σένφκεφελντ νίκησε τον Παπασταθόπουλο στον αέρα και στο 54' έκανε το 0-2 για τους "πράσινους".

Τα πόδια των Πειραιωτών… κόπηκαν μετά και το δεύτερο γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός και τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε πάει το παιχνίδι όπως ήθελε. Είχε δώσει γήπεδο στον Ολυμπιακό που είχε γεμίσει την επίθεση του, αλλά στον άξονα δεν μπορούσε να κρατήσει μπάλα και να δημιουργήσει. Ο Ολυμπιακός περίμενε τα πάντα από τους ακραίους, ενώ στο 62' πέρασε στο γήπεδο και ο Βαλμπουενά. Οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς είχαν κλείσει καλά τους διαδρόμους, πήγαν το ματς και στη δύναμη και μετά το 2-0 έπαιξαν και με το χρόνο. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να βρει γκολ στο 71' με τον Τικίνιο έπειτα από κόρνερ του Βαλμπουενά. Παρά το γεγονός ότι αυτό το γκολ έβαλε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς δεν κατάφεραν να απειλήσουν σοβαρά τον Μπρινιόλι. Με σωστή τακτική ο Παναθηναϊκός κράτησε τον αντίπαλο του μακριά από την περιοχή του που προσπαθούσε με γεμίσματα να φτιάξει φάσεις. Έτσι το 2-1 δεν άλλαξε και ο Παναθηναϊκός πήρε μία πολύ σημαντική νίκη στην προσπάθεια που κάνει για έξοδο στην Ευρώπη.

Ολυμπιακός: Βατσλίκ- Λαλά, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος (46' Σισέ), Ρέαμπτσιουκ - Εμβιλά (79' Κανέ), Μ. Καμαρά - Λόπες (79' Μασούρας), Α. Καμαρά (46' Τικίνιο), Ροντρίγκες (62' Βαλμπουενά)- Ελ Αραμπί

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι - Κώτσιρας, Σένκεφελντ, Σάρλια, Σάντσες - Κουρμπέλης (78' Χουάνκαρ), Αλεξανδρόπουλος (46' Πέρεθ), Βιγιαφάνιες - Αϊτόρ (62' Βιτάλ), Ιωαννίδης (23' Ιωαννίδης), Παλάσιος (62' Χατζηγιοβάννη)

Η βαθμολογία της Superleague:

1

Ολυμπιακός

34

58-22

79

2

ΠΑΟΚ

34

55-32

60

3

Παναθηναϊκός

34

48-24

58

4

Άρης

34

33-26

56

5

ΑΕΚ

34

52-36

56

6

ΠΑΣ Γιάννινα

34

34-35

46