Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

«Διπρόσωπος» το Σαββατοκύριακο o καιρός με λασποβροχές και άνοδο της θερμοκρασίας

 «Διπρόσωπος» το Σαββατοκύριακο o καιρός με λασποβροχές και άνοδο της θερμοκρασίας 

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού αρχικά το Σάββατο θα είναι οι παροδικές νεφώσεις και η μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στην δυτική και νότια χώρα, ενώ παράλληλα θα σημειωθεί σταδιακή μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Την Κυριακή όμως αναμένονται βροχές σε μεγάλο μέρος κυρίως της ηπειρωτικής χώρας, με τις βροχοπτώσεις να είναι τοπικά αξιόλογες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα. Αξιοσημείωτη θα είναι επίσης η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς τοπικά σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Σαββάτου. Παράλληλα με την πτώση της θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ στη Δυτική Μακεδονία χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα.

Τέλος, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα DUSTMETEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, κατα την διάρκεια της Κυριακής αναμένεται να κορυφωθεί η μεταφορά αφρικανικής σκόνης πάνω από τη χώρα μας με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να εντοπίζονται κυρίως στη Νότια Ελλάδα, ενώ μείωση των συγκεντρώσεων αναμένεται από τη Δευτέρα. 

Ο καιρός το Σάββατο

Μέχρι το απόγευμα αραιή συννεφιά και λίγες ασθενείς βροχές. Τις βραδινές ώρες τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική και νότια χώρα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια ανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 23 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα στα κεντρικά και τα βόρεια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης και
οι συγκεντρώσεις της κυρίως στα νότια θα είναι αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά νοτιοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, σταδιακά όμως θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση η οποία στην κεντρική και τη βόρειαΕλλάδα θα είναι αισθητή και θα φθάσει στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία τους 13 με 15 βαθμούς. Αντίθετα στη βόρεια Κρήτη θα φθάσει τοπικά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις ένα ψυχρό «κύμα» από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να απασχολήσει και τη χώρα μας ιδιαίτερα από την ερχόμενη Κυριακή και τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη.

Σύμφωνα με την πρώτη πρόγνωση του μετεωρολόγου και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Καλλιάνου, άστατος θα είναι ο καιρός τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενώ από τη Mεγάλη Τετάρτη – σύμφωνα με το πρωτό σενάριο – ο καιρός θα βελτιωθεί μέχρι το Πάσχα οπότε και θα έχουμε καλές καιρικές συνθήκες.

Το δεύτερο σενάριο, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για ασφαλή πρόγνωση, είναι να συνεχιστούν τα φαινόμενα στις ίδιες περιοχές.